Særlig hospitalsstue skal berolige demente patienter

Nykøbing F. Sygehus indviede i dag to nye sansestuer til patienter med demens. Stuerne skal gøre hospitalsopholdet til en bedre oplevelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rolige billeder af lokale naturoaser og bløde lyde skal skabe rammen om et bedre hospitalsophold for indlagte patienter med demens på Nykøbing F. Sygehus.

I dag indviede sygehuset to såkaldte sansestuer til demente på Akutafdelingen.

- Det kan være en traumatisk og voldsom oplevelse for en dement at komme ind på en akutafdeling, for der foregår rigtig mange ting. Der er travlt, og der er hektisk, der er mange patienter, og der skal foregå en masse ting på kort tid, siger ledende oversygeplejerske Tom Hansen.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST
Men et tryk på en iPad kan personalet ændre stemningen i rummet, fortæller direktør i Modos, Morten Lie Geertsen.
Men et tryk på en iPad kan personalet ændre stemningen i rummet, fortæller direktør i Modos, Morten Lie Geertsen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Men med et enkelt tryk på en knap, kan sygehusets ansatte ændre den hektiske stemning på sansestuerne. Det sker både ved hjælpe af lyde, billeder og lys.

- Vi kan tone lyset i forskellige farver, der er egnet til forskellige gøremål på forskellige tidspunkter af dagen. Blandt andet kan vi tone lyset hen i en rødlig nuance, som er brugt i forbindelse med, at patienterne skal falde i søvn, siger Morten Lie Geertsen, der er direktør i firmaet Modos, som er firmaet bag teknologien på stuen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Her kan du se, hvordan sansestuerne virker.

Rigtig god feedback på stue til fødende

Landskabsbilleder fra lokalområdet og dertilhørende lydoptagelser skal sammen med en lyseblå farve på dør og vægge aflede opmærksomheden fra udgangsdøren. Døren, der leder ud til den hektiske hverdag på et sygehus.

- Når man som dement kommer på sygehuset, så er det sværere at behandle dem, fordi de har svært ved at fortælle, hvad der er galt med dem, og de ved typisk ikke, hvorfor de er på sygehuset. De har simpelthen brug for, at der er ro omkring dem, når man skal undersøge og behandle dem. Der kan de her stuer være med til at gøre, at der er et mere roligt miljø, når vi tager os af de patienter, siger Tom Hansen.

udklip.jpg
Læs også
Behandlingssted vil opføre sansehus for 30 millioner kroner til børn
udklip.jpg
Læs også
Behandlingssted vil opføre sansehus for 30 millioner kroner til børn

Det er første gang, at sansestuerne skal bruges til demente på en akutafdeling, men der er erfaring med konceptet fra andre steder. Modos har også indrettet sansestuer til fødende på andre sygehuse.

- Feedbacken derfra har været rigtig, rigtig god. Indtil videre har vi rigtig gode tilbagemeldinger fra de ansatte og fra de forældre, der har været indlagt der, siger Morten Lie Geertsen.

quote Første gang jeg så det, tænkte jeg, at det var lidt forvirrende, men da jeg fik set det en gang til, følte jeg også, at der var noget beroligende i det

Birgit Parkdal, pårørende og lokalformand i Alzheimerforeningen

Pårørende har store forventninger

Og en tilsvarende positiv oplevelse regner Birgit Parkdal med at få, hvis hendes mand, der har lidt af demens i 18 år, en dag skulle blive indlagt på akutafdelingens sansestue.

- Jeg er meget spændt på, hvordan det vil fungere. Første gang jeg så det, tænkte jeg, at det var lidt forvirrende, men da jeg fik set det en gang til, følte jeg også, at der var noget beroligende i det, siger Birgit Parkdal, der også er formand for Alzheimerforeningens afdeling i Storstrøm.

- Det vil både være beroligende for den demente og eventuelt de pårørende. Vi kan få en fredeligere indlæggelse eller måske en mere kortvarig indlæggelse her på akutafdelingen, og så kan man komme hjem til hjemmet eller plejehjemmet. Det er vigtigt ikke at have en lang indlæggelse.

Artiklen fortsætter under videoen.

En pårørende tror, at stuerne kan gøre en forskel.

TrygFonden har doneret

Også vicedirektør på Nykøbing F. Sygehus, Inge Paamejer, håber, at sansestuerne vil være en hjælp for patienter med demens og deres pårørende.

- Det gør mig meget tryg, at de patienter, der kommer ind på sygehuset og er en smule forvirrede, kan få et andet tilbud, hvor vi forhåbentlig får skabt ro for dem, så de får en bedre oplevelse af at være indlagt og et bedre forløb i forhold til den sygdom, de bliver indlagt med, siger hun.

Sansefødestue
Læs også
Nykøbing F. Sygehus tilbyder sansefødestuer
Sansefødestue
Læs også
Nykøbing F. Sygehus tilbyder sansefødestuer

Det er TrygFonden og Region Sjællands Styregruppe for Innovation, der har betalt for de to sansestuer. TrygFonden har doneret omkring 425.000 kroner til projektet.

Nykøbing F. Sygehus har i forvejen to sansestuer til fødende.


Nyhedsoverblik