Ringsted - Haraldsted

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vi starter i Ringsted i Sct. Bendts Kirke før turen går videre mod Haraldsted. Undervejs skal vi i engammel tørvemose og høre om det smukke landskab. Og så skal vi kigge nærmere på Haraldsted Sø.

Ruten følger åstien langs Torpet mose. Mosen har et rigt dyreliv, som lever næsten uforstyrret. Det kan godt betale sig at lægge turen forbi nogle af de monumenter der præger pilgrimsruten langs Holbækvej til Knud Lavards Kapel inden turen går over dæmningen ved Haraldsted sø, hvor det er muligt at tage en dukkert inden man når Haraldsted.

Byliv og grønne oaser

Når sommersolen rammer Ringsted flytter livet ud i gaderne. På lørdage er der ofte mange aktiviteter; små koncerter, konkurrencer eller udstillinger i byens rum.

Søger I efter en grøn oase til picnic eller bare slappe lidt af, er mulighederne også gode i Ringsted. Lige syd for Sct. Bendts kirke ligger Klosterhaven. Som navnet antyder, har området en fortid under Ringsted Kloster som nyttehave. Men nu er Klostrets mure for længst faldet og området er blevet til byens centrale park, hvor folk mødes og slår sig ned på plænen. 

Den engelske park.

Lidt længere mod nordøst – mellem Anlægsvej og Teglovnsvej – nær svømmehallen – ligger Ringsted Lystanlæg. En park anlagt af folket for folket. En borgergruppe tog i slutningen af 1890’erne initiativ til at anlægge en park på ca. 6 ha. Parken var ved sin etablering i 1898 et stilsikkert eksempel på fortolkningen af den klassiske engelske landskabshave.

Stierne fører i bugtede forløb rundt i parken til forskellige oplevelser; lunden, søen, sneglehøjen osv. Tidens tand og intensiv brug har sat sit præg på parken, hvor flere af de oprindelige træk er vanskelige at spore. Men parken er fortsat et fredfyldt åndehul med store træer og åbne græsarealer.

Torpet mose

Under 2. verdenskrig var der masser af menneskelig aktivitet i mosen, idet der blev gravet tørv til brændsel her. Men nu er mosen næsten overladt til dyrelivet. Mange trækfugle raster i området og i sommerhalvåret yngler småfugle her.

Badesøen

Har man lyst til en dukkert i Ringsted badesø skal man følge landevejen Holbækvej 2 km mod nord. Her ligger badesøen med lille sandstrand og andre faciliteter.

Haraldsted Langsø

Haraldsted Langsø lever op til sit navn; søen er 6 km lang, men kun mellem 0,3 og 0,6 km bred. Søen indgår i tunneldalen, som er et 30 km langt geologisk system mellem Åmosen og Køge. 

Fra Haraldsted Sandvej kan udsigten over søen og det omgivende landskab nydes. I det fjerne ses profilen af Ringsteds markante bygninger; Sct. Bendts kirke, vandtårnet og kornsiloerne.

Tjek før du går

Overnatning Overnatningspladsen er ved Produktionsskolen. Alternativt kan fortsættes længere mod øst ad Haraldstedvej frem til Vrangeskov, hvor der er shelterplads. Husk at booke denne i Vrangeskov via Naturstyrelsens hjemmeside. Der er også mulighed for at slå telt op nær shelterpladsen i Vrangeskov.

Friluftsguiden.dk