Mangel på teknisk uddannede: Region Sjælland langt efter andre regioner

Foto: Ny uddannelse

Region Sjælland mangler højtuddannet arbejdskraft på det tekniske område. Det kan få konsekvenser for områdets vækst.

Der er for få teknisk uddannede inde for Region Sjællands grænser.

Hvor landets øvrige regioner har oplevet stor stigning i de såkaldte STEM-uddannede (science, technology, engineering og mathematics) over de seneste 10 år, så er udviklingen nærmest ikke-eksisterende i Region Sjælland.

Det er jo dybt bekymrende, at vores region er bagud i forhold til resten af landet

Peter Rosenkrands, direktør, Knudsen Extrusion

I Hovedstaden er andelen af bosatte med en videregående teknisk uddannelse steget med 25 %, i Region Nordjylland er det 20 %, mens der i Region Sjælland kun er sket en stigning på 2 %.

Det bekymrer Peter Rosenkrands. Han er direktør for plastikproducenten Knudsen Extrusion, der ligger i Præstø og netop efterspørger denne type arbejdskraft.

- Det er jo dybt bekymrende, at vores region er bagud i forhold til resten af landet, siger han.

Tallene er udarbejdet af Center for VækstAnalyse hos Erhvervshus Sjælland på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Procentvis udvikling i antal bosatte med lang og mellemlang teknisk uddannelse 2009-2019

  Foto: TV2 ØST

Kilde: Udarbejdet af Center for VækstAnalyse, Erhvervshus Sjælland, på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Mangler kvalificeret arbejdskraft

Direktør for Erhvervshus Sjælland, Mads Kragh, er heller ikke begejstret for tallene. De betyder, at sjællandske virksomheder har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft

Hvis ikke du får de rigtige mennesker, så får du heller ikke evnen til at kunne udvikle din virksomhed på samme måde

Peter Rosenkrands, direktør, Knudsen Extrusion

Det er blandt andet kandidater med ingeniørbaggrund, bygningskonstruktører og datamatikere, der bliver efterspurgt, fortæller Mads Kragh.

- Vi kan se, der er en stor efterspørgsel efter lige præcis den her type kandidater blandt de sjællandske virksomheder. Så der er jobs derude, som er rigtig svære at besætte, forklarer han.

Den problematik kender Peter Rosenkrands godt til fra sin egen virksomhed. Han oplever, at opslåede stillinger ikke tiltrækker folk med tilstrækkelige kompetencer.

- Hvis ikke du får de rigtige mennesker, så får du heller ikke evnen til at kunne udvikle din virksomhed på samme måde, uddyber han.

Når virksomhederne ikke kan finde de rette kandidater, risikerer det at have vidtstrakte konsekvenser, fortæller Mads Kragh.

- Hvis man ligger i Næstved og søger ingeniører og ikke kan få dem, så er det naturlige næste træk jo at flytte tættere på København. Og det betyder, at du får den her meget uhensigtsmæssige affolkning fra Region Sjælland mod København, forklarer han.

Flere uddannelsesmuligheder til Sjælland

Ansvaret for at vende tendensen på Sjælland ligger ifølge Mads Kragh både hos uddannelsesinstitutionerne, der skal være mere åbne for at tilbyde de tekniske uddannelser, men i særdeleshed hos politikerne.

Det her med uddannelse er faktisk en af de allervigtigste ting, hvis du skal sikre vedvarende økonomisk udvikling i et område

Mads Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland

- Det her med uddannelse er faktisk en af de allervigtigste ting, hvis du skal sikre vedvarende økonomisk udvikling i et område. Udflytning af statslige arbejdspladser er én måde at sikre, at der ikke er for stor forskel på by og land, men en anden er også, at det bliver mere attraktivt at lave uddannelser i Region Sjælland, siger han.

Peter Rosenkrands fra Knudsen Extrusion ser ligeledes heller ikke nogen bedre løsning, end at der kommer flere uddannelsesmuligheder inde for det tekniske felt i Region Sjælland.

- Det, der i realiteten skal til, er, at vi skal have nogle af de her faguddannelser tilbage til vores region. Vi skal have forstærket uddannelsestilbuddet.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App