Regeringens første delaftale hjælper fattige børnefamilier

S-regeringen og støttepartierne har landet en aftale om et midlertidigt børnetilskud til fattige familier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

S-regeringen har indgået en aftale med De Radikale, SF og Enhedslisten om et midlertidigt børnetilskud til familier, der er ramt af integrationsydelsen eller kontanthjælpsloftet.

Det er den første delaftale, der lander, efter at partierne i juni blev enige om det forståelsespapir, der var grundlaget for at pege på Mette Frederiksen som statsminister.

Der er afsat 250 millioner kroner om året til børnefamilierne, og cirka 27.900 børn ventes at få gavn af tilskuddet.

Socialdemokratiet har ikke mindst haft fokus på at forbedre forholdene for enlige forsørgere.

- Vi ved, at enlige forsørgere, uanset hvor mange børn de har, har en tendens til at have større sociale problemer, være længere tid væk fra arbejdsmarkedet, være tynget hårdere af gæld, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

- Og dermed er det også i de familier, at børnene lider store fundamentale afsavn, siger han.

Færre børn sendt sultne af sted

Den borgerlige lejr har beskyldt regeringen for at lempe den stramme udlændingepolitik ved at indføre tilskuddet. Det afviser Peter Hummelgaard.

- Hele idéen er, at færre børn skal blive sendt sultne afsted i skole, og færre børn skal mangle den rigtige garderobe til årstiden.

- Færre børn skal blive nægtet at deltage i fritidsaktiviteter, og færre børn skal have at vide, at der ikke er råd til at sende dem til børnefødselsdag i skoleklassen eller i børnehaven, siger han.

western_camp_dansk_folkeferie_.jpg
Læs også
Dansk Folkehjælp: Kun en ud af 10 berettigede kan i år få feriehjælp
western_camp_dansk_folkeferie_.jpg
Læs også
Dansk Folkehjælp: Kun en ud af 10 berettigede kan i år få feriehjælp

Regeringens støttepartier er tilfredse med aftalen, men ønsker alle, at både kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen bliver fjernet.

- Når nu vi ikke kunne hjælpe hele vejen rundt, skulle vi starte med at give til dem, der har allermindst, siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).

- Familier på integrationsydelse har haft færrest penge til rådighed, men uanset ens baggrund, så koster mad og medicin det samme, og derfor er det vigtigt, at de får det største løft, siger hun.

En start til at bekæmpe børnefattigdom

De tre partier kalder aftalen en start til at bekæmpe børnefattigdom.

- Det er kun en begyndelse, og det gør ondt, når vi ser dem, vi ikke kan hjælpe. Den her aftale hjælper familier med børn på 0-14 år, men der også teenagere og folk uden børn, der har det svært, siger beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez (EL).

penge
Læs også
Fattigdommen stiger:
I 2017 blev 12.000 flere danske børn fattige
penge
Læs også
Fattigdommen stiger:
I 2017 blev 12.000 flere danske børn fattige

Hverken regeringen eller støttepartierne mener, at børnetilskuddet får stor effekt på forældrenes incitament til at tage et job.

- De mennesker, der kan arbejde, har alt muligt incitament til at gøre det. Men når vi ikke kan, for eksempel på grund sygdom, så smitter det af på vores børn, og jeg synes, at det er et fattigt samfund, hvis vi straffer vores børn, siger Kirsten Normann Andersen fra SF.

Tilskuddet skal være gældende, indtil S-regeringens ydelseskommission er kommet med sit bud på, hvordan ydelser som integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet skal indrettes fremover.

Det skal ske senest næste sommer.


Nyhedsoverblik