Regeringen vil stille sprogkrav til udenlandske læger

Minister vil indkalde Danske Regioner til et møde for at drøfte sprogkrav til udenlandske læger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen vil stille sprogkrav som alle udenlandske læger skal leve op til for at få arbejde på et dansk sygehus.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til DR.

- Det er helt uholdbart, at vi har situationer, hvor patienter kommer ind og møder læger, der taler et så gebrokkent dansk, at de faktisk ikke forstår et ord af, hvad der bliver sagt, siger ministeren til DR.

Kan få job helt uden danskkundskaber

Sygeplejersker, læger og andet sundhedspersonale fra EU-lande kan få arbejde i Danmark helt uden nogle krav til deres danskkundskaber. Kommer de fra lande udenfor EU, skal de først bestå en test, men den har været beskyldt for kun at vise, om de kan læse og skrive dansk - ikke om de kan føre en samtale.

quote Som patient er man jo prisgivet uanset hvad, hvis lægen ikke kan tale dansk

Magnus Heunicke (S), sundhedsminister

- Det er så afgørende en del af behandlingen af vores patienter, at man kan kommunikere med sin læge, og det kan vi aldrig gå på kompromis med, siger Magnus Heunicke og fortsætter:

- Som patient er man jo prisgivet uanset hvad, hvis lægen ikke kan tale dansk, så det kan forstås.

Krav skal være fleksible

Hvordan man skal sikre, at læger, sygeplejersker og andre medarbejdere på sygehusene kan tale et letforståeligt dansk, er sundhedsminister Magnus Heunicke ikke sikker på endnu.

- Jeg vil indkalde Danske Regioner til et møde for at drøfte, hvordan vi kan lave et nationalt sprogkrav, der giver mening for vores patienter og giver mening på vores sygehuse, siger han til DR.

- Jeg synes, det er utrolig relevant, at det ikke kun handler om at læse og skrive, men også den mundtlige kommunikation.

Ministeren slår samtidig fast, at kravene skal være fleksible og afhænge af, hvilke arbejdsopgaver personalet har.

- Nogle har meget patientkontakt, andre sidder bagved og kigger på skanningsbilleder, og nogle opererer. Så der er forskellige krav, der må gøre sig gældende, forklarer Magnus Heunicke.

Enhedslisten vil skærpe faglige krav

Tidligere på året sendte den daværende sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), et forslag til høring, om at regionerne skulle tage ansvar for sprogkrav hos udenlandske læger.

- Derfor er vi selvsagt positive overfor, at den nye regering arbejder samme vej, siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen.

Hos Enhedslisten er sundhedsordfører Peder Hvelplund positiv over for ministerens forslag om sprogkrav. Dog mener han, at krav om faglige kompetencer skal følge med.

- I samme omgang vil vi skærpe krav til kvalifikationer. Så læger, der har taget uddannelse i EU lande, bliver mødt af de samme krav, som læger, der har taget deres uddannelse i et tredjeland, siger Peder Hvelplund.

I 2017 var der ifølge DR mere end 2000 læger med udenlandsk baggrund ansat her i landet.

Artiklen er opdateret
Clock09. nov 2019, kl. 12:47
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Venstre og Enhedslisten.

 


Nyhedsoverblik