Planer om nyt megacenter skaber splid - frygter det vil gå udover de små butikker

En markant udvidelse af området ved Holbæk Megacenter skaber stor debat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Byggeudviklingsfirmaet NPV A/S har ansøgt Holbæk Kommune om at få lov til at opføre et nyt megacenter.

Det nye megacenter skal hedde BIG Holbæk og rumme cirka 30 butikker og spisesteder, der vil blive placeret i forlængelse af det nuværende megacenter ved Omfartsvejen. 

De nye butikker vil brede sig over 43.000 kvadratmeter og skabe omkring 500 nye jobs.

Frygter for byens handelsliv 

Men kritikkerne frygter, at det vil gå ud over byens øvrige handelsliv.

- Vi er bange for, at det vil svække det nuværende megacenter, fordi der vil blive tomme lokaler, og så får vi måske to halvgode centre i stedet for ét godt, siger Jan Thomassen, formand for Holbæk Byforum og fortsætter:

- Vi har i forvejen et godt og velfungerende megacenter, så det mener vi ikke, vi mangler. Politikerne burde i stedet forsøge at styrke Holbæk detailmæssigt de steder, vi mangler, fastslår han. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Holbæk Byforum frygter, at et nyt megacenter vil gå ud over det øvrige handelsliv i byen.
Holbæk Byforum frygter, at et nyt megacenter vil gå ud over det øvrige handelsliv i byen. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Nyt center vil tiltrække flere handlende

Men den kritik afviser Kim Lang Sørensen, der er er direktør og partner i NPV A/S. Han mener tværtimod, at et nyt center vil kunne tiltrække flere handlende til Holbæk:

- Det nye center vil tilføre byen en anden type butikker, end dem der findes i dag, og det gør, at man kan blive ved med at tiltrække kunder udefra, siger han og fortsætter:

Ensretning
Læs også
Butikker protesterede - nu udskyder Holbæk planer om ensretning af gågade
Ensretning
Læs også
Butikker protesterede - nu udskyder Holbæk planer om ensretning af gågade

- Det beskytter også de nuværende butikker såvel i megacentret som inde i midtbyen, fordi alternativet er jo, at kunderne vil køre andre steder han, man kan ikke stoppe udviklingen, så derfor er det vigtigt hele tiden at være innovativ og følge med, fastslår Kim Lang Sørensen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge direktør i NPV A/S Kim Lang Sørensen vil det nye BIG Holbæk tiltrække flere handlende til byen.
Ifølge direktør i NPV A/S Kim Lang Sørensen vil det nye BIG Holbæk tiltrække flere handlende til byen. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

Splittelse i kommunalbestyrelsen

Kommunalbestyrelsen i Holbæk har også været splittede i forhold til, om de skulle gå videre med planerne og igangsætte et udkast til en ny lokalplan for området. 

- Jeg frygter, at når der både kommer dagligvarebutikker og spisesteder i det nye center, at det vil gå ud over handlen i Ahlgade, og jeg vil gerne værne om Ahlgade som handelsgade, siger Emrah Tuncer (R), der stemte imod forslaget.

Artiklen fortsætter under videoen.

Emrah Tuncer (R) frygter, at et nyt butikscenter vil gå ud over butikkerne i Ahlgade. DF's Jeppe Jakobsen er ikke så bekymret.

-  Det her er ikke en kamp mellem det nye megacenter og Holbæk bymidte. Det her handler om, at Holbæk skal vinde kampen over Slagelse eller Roskilde, og at folk vælger at tage til Holbæk, siger Jeppe Jakobsen (DF).

quote Holbæk er og har altid været en stærk handelsby, og det er det, vi skal udbygge nu

Jeppe Jakobsen (DF), medlem af kommunalbestyrelsen

Men i andre større byer, hvor der er kommet et storcenter, kan man se, at det er gået ud over handlen i bymidten. Hvorfor skulle det ikke også ske i Holbæk?

- Holbæk er og har altid været en stærk handelsby, og det er det, vi skal udbygge nu. Det er en anden situation med foreksempel Kalundborg, som aldrig har været en ligeså stærk handelsby som Holbæk, så derfor tror jeg ikke, vi er i samme situation, fastslår Jeppe Jakobsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jeppe Jakobsen (DF) mener, det er nødvendigt med et nyt butikscenter, hvis byen ikke skal miste kunder til andre store byer som Slagelse og Roskilde.
Jeppe Jakobsen (DF) mener, det er nødvendigt med et nyt butikscenter, hvis byen ikke skal miste kunder til andre store byer som Slagelse og Roskilde. Foto: Ingrid Østergaard - TV2 ØST

I kommunalbestyrelsen stemte 20 for og 10 stemte imod at gå videre med planerne for et nyt megacenter. Når den endelige plan ligger klar, skal den sendes til høring og til afstemning i kommunalbestyrelsen igen, før det nye center kan blive en realitet. 

Onsdag klokken 18 afholder kommunen en debat for alle interesserede om planerne.  


Nyhedsoverblik