Patienter i hundredvis måtte ligge på gangene: Nu får Holbæk flere sengepladser

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Efter omfattende pladsproblemer på Holbæk Sygehus vokser sygehuset i det kommende år fra 165 til 183 sengepladser. Beslutningen mødes dog af kritik.

- Det nytter ikke noget at oprette sengepladser på et sygehus, hvis der ikke følger flere ansatte med. En seng uden personale, det kan man ikke bruge til noget på et sygehus.

Så hård er kritikken fra en af tillidsfolkene på Holbæk Sygehus, overlæge Anne Mette Debout, efter Region Sjælland har offentliggjort planerne om at bygge til, så der kommer 18 ekstra pladser på medicinsk afdeling på sygehuset.

Men det er en glædelig ting, at der bygges ud, så den medicinske afdeling på Holbæk Sygehus nu vokser. Det mener regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

- Vi har et behov for at udvide Holbæk Sygehus, og sikre, at der er de bedste rammer for både personalet og ikke mindst for patienterne, siger regionsrådsformanden til TV2 ØST.

Han tilføjer, at det medicinske område på sygehuset har været udfordret de seneste år, og siger at tilbygningen skal ses som en reaktion på netop dette.

Handler efter overbelægning

Beslutningen kommer på baggrund af en behovsanalyse fra 2018, der igen bygger på oplevelserne i 2017, hvor sygehuset i flere end 1.000 tilfælde måtte lade patienter indlægge i senge på gangene. Det førte siden til alvorlig kritik af sygehuset fra Arbejdstilsynet, der gav tre kritiske påbud til sygehuset på baggrund af et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Samtidig advarede lægerne mod alvorlige konsekvenser af overbelægningen, som de mente bragte patientsikkerheden i fare.

De nye senge kommer i en ny tilbygning til sygehuset, der er første led i en modernisering af bygningerne. Den nye bygning koster 42 millioner kroner. Men selvom udbygningsplanerne mødes af kritik fra personalet, så vil formanden ikke stille med flere penge.

- Jeg kan ikke stå og love flere midler og mere personale. Vi ser hele tiden på, hvordan vi ser på at få fordelt de midler vi har, siger han.

Han oplyser, at man har forsøgt at komme patienternes behov i møde, og indretter de 18 nye pladser som enkeltstuer.

- Til indretningen af de nye stuer har sygehuset taget ved lære af erfaringerne fra regionens andre byggerier. Det betyder, at der blandt andet er taget højde for, at der skal være plads til besøgende og overnattende gæster, ligesom stuerne er indrettet, så de kan bruges som isolationsstuer, siger Heino Knudsen.

Mødes af kritik

Beslutningen om enestuer er dog en af de ting, der mødes af kritik fra personalet på afdelingen.

For selvom de er gode for patienterne, så var behovet nærmere flere senge, så man bedre kan undgå overbelægning, siger overlæge Anne Mette Debout.

- Det er et godt sted at starte med 18 nye senge, men det er dyrt, hvis det er enestuer. Jeg synes, at man skulle have lavet flere sengepladser ved at lave stuer til to eller tre patienter, siger hun. Hun peger på, at der stadig er færre pladser, end der var overbelægning sidste år.

Heino Knudsen er dog ikke enig i kritikken.

- Vi har gode erfaringer med enestuer fra andre byggerier i regionen. På Lungemedicinsk Afdeling på Slagelse Sygehus har det for eksempel medført, at lægerne har mere tid med patienterne og nemmere kan tale om fortrolige og private forhold. Det er godt for både patienter og personale, at vi nu får flere enestuer på Holbæk Sygehus, siger Heino Knudsen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App