Overlæger vil have klar besked – kommer Sundhedsplatformen nogensinde til at fungere?

Står det til Overlægeforeningen, så skal professionelle lave en analyse af, hvorvidt Sundhedsplatformen kommer til at fungere, og hvad det vil koste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundhedsplatformen er ikke et ord, der giver overvejende positive associationer, når man hører det.

Siden Region Hovedstaden og Region Sjælland indførte det nye sundhedssystem i henholdsvis maj 2016 og november 2017 har det været genstand for en del kritik.

Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Fejl i it-system - akut syge patienter risikerede ikke at få livsvigtig medicin
Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Fejl i it-system - akut syge patienter risikerede ikke at få livsvigtig medicin

Senest blev it-systemet bag Sundhedsplatformen ramt af en fejl, der betød, at læger og sygeplejersker ikke kunne se, hvilken medicin der var ordineret til patienterne.

- Det er fuldstændig uforsvarligt, urimeligt og grotesk. Det er livsfarligt for patienterne, og det er virkelig utrygt for os læger og sundhedspersonale at opleve, sagde overlæge Peter Marckmann fra medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital i den forbindelse til TV2 ØST.

quote Nu har vi hørt på i flere år, at problemerne ned Sundhedsplatformen vil blive løst, men det er ikke sket. Derfor foreslår jeg, at vi trækker en streg i sandet

Lisbeth Lintz, formand, Overlægeforeningen

Vil have it-system analyseret

Og nu vil Overlægeforeningen så have professionelle til at undersøge, om Sundhedsplatformen kan komme til at fungere optimalt, og hvad det i så fald vil koste.

Det skriver Politiken lørdag.

- Nu har vi hørt på i flere år, at problemerne ned Sundhedsplatformen vil blive løst, men det er ikke sket. Derfor foreslår jeg, at vi trækker en streg i sandet og siger, at nu skal vi have afklaret, om Sundhedsplatformen kan bringes til at fungere tilfredsstillende, hvornår det kan ske, eller vi skal finde et andet system, siger formand for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, til avisen.

Overlægeforeningen vil altså have en række fagfolk til at udarbejde en analyse af Sundhedsplatformens muligheder og begrænsninger.

sundhedsplatform_skaermbillede.jpg
Læs også
Det første år med Sundhedsplatformen: Her var udfordringerne med systemet
sundhedsplatform_skaermbillede.jpg
Læs også
Det første år med Sundhedsplatformen: Her var udfordringerne med systemet

Lisbeth Lintz arbejder selv som overlæge på Holbæk Sygehus og har oplevet flere problemer med it-systemet.

- Det er jo ikke, fordi de to regioner ikke har forsøgt at gøre noget. De har gjort meget for at få det til at fungere. Men det nytter ikke noget, at man siger, at nu har vi brugt så mange penge på Sundhedsplatformen, at vi er nødt til at fortsætte, fordi det er for dyrt at afskaffe Sundhedsplatformen, siger hun til Politiken.

Afviser forslaget

Formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), afviser forslaget med den begrundelse, at hun ikke kan se, hvad endnu en analyse skal gøre godt for.

- Jeg hører fra langt de fleste medarbejdere og organisationer, at de ønsker ro om Sundhedsplatformen, og at vi bruger alle kræfter på at lave forbedringer og ikke begynder forfra med et nyt system, siger hun.

sundhedsplatformen1.jpg
Læs også
Koncerndirektør: - Vi fortsætter med Sundhedsplatformen trods problemer
sundhedsplatformen1.jpg
Læs også
Koncerndirektør: - Vi fortsætter med Sundhedsplatformen trods problemer

For blot to dage siden, den 15. august, afviste koncerndirektør i Region Sjælland, Leif Panduro Jensen, da også, at Sundhedsplatformen er kommet for at blive. Det sagde han, efter et ekspertråd rettede en hård kritik mod Region Hovedstadens implementering af it-systemet.

Jeg forstår godt frustrationerne, og jeg har jo været med i processen med rådets rapport, så det er ikke helt overraskende. Der er nogle ting, vi skal have rettet op på, men vi holder fast i systemet. Som jeg læser det, så siger rådet, at vi har et godt system, men at vi ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på, hvor komplekst det er, hvor meget det kan, og hvad det derfor kræver at løbe i gang, sagde koncerndirektøren til TV2 ØST.


Nyhedsoverblik