Ny busrute kan være en fordel for DSB, mener ekspert

Den nye rute går fra Nakskov til København over Maribo, Sakskøbing, Nykøbing Falster, Vordingborg og Næstved. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

En ny busrute fra Nakskov til Købehavn er en fordel for den kollektive trafik på Sydsjælland, og så kan den give DSB nye kunder, fortæller ekspert.

En ny lov har gjort det muligt for FlixBus at køre på strækningen mellem Nakskov og København.

Fredag kørte den første grønne FlixBus af sted på strækningen, og den nye busrute kan være en gevinst på flere områder, fortæller Mogens Fosgerau, der professor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

- Vi får flere passagerer i den kollektive trafik på strækningen, og det er der en klimagevinst i, siger Mogens Fosgerau.  

- Ikke noget epokegørende, men det er en gevinst, siger han.

Forbedrer den kollektive trafik

Mogens Fosgerau fortæller, at busruten generelt forbedrer den kollektive trafik på Lolland, Falster og Sydsjælland, og at det kan få flere til at lade bilen stå, når de skal til København. Og det er en fordel for alle udbydere af bus og tog på strækningen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mogens Fosgerau kalder den nye FlixBus-rute for en generel forbedring af den kollektive trafik på Sydsjælland. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST / Københavns Universitet

- Det vil koste kunder for DSB, men jeg tror ikke, at alle de kunder, som kommer til FlixBus, kommer fra DSB, siger professoren.

- Det vil være sådan, at folk tager Flixbus den ene vej og toget den anden vej, siger Mogens Fosgerau,

- Og det giver også flere kunder tilbage til DSB, siger han.

DSB: Jo flere, jo bedre

Hos DSB er de da heller ikke bange for, at den nye busrute vil mindske kundegrundlaget betydeligt. I begyndelsen af juli fortalte DSB’s underdirektør, Aske Wieth-Knudsen, at en styrkelse af den kollektive trafik i området, er en fordel for statsbanerne.

Artiklen fortsætter under grafikken.

  Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

- Selvfølgelig kan de være en konkurrence, men de kan også være med til sammen med os at holde folk væk fra bilerne, og få folk til at bruge den kollektive trafik. Så jo flere, der bruger den kollektive trafik, jo mere glade er vi sådan set, sagde Aske Wieth-Knudsen.

Indtil videre har FlixBus fået rutetilladelse i seks måneder, og er kunderne tilfredse, håber selskabet på at få tilladelsen forlænget.

00:51

SE VIDEOEN: De første passagerer er hoppet med på FlixBussen fra Nakskov til København. Foto: Frederik Thorup - TV ØST

Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App