Neble - Marjatta

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På de 18 kilometer mellem Neble og Marjatta besøger Sille Roulund en hellig kilde, får en tur på et helt nyt mountainbikespor i Faksinge Skov og skal ud og vandre på en vej, som er anlagt helt tilbage i romertiden.

Fra Neble går turen op over det kuperede landskab til Grumløse. Man bør – ikke mindst under frugttræernes blomstring – unde sig en afstikker ad Stendalsvej og gennem frugtplantagerne nær Udby.

Videre ad ruten passeres landsbyen Bårse, der i 2002 blev udnævnt til ”Årets Landsby” i Danmark.

Ved Broskov krydses en oldtidsvej - Broskovvejen. Der er offentlig adgang ad en sti fra Broskovvejen, hvor der står et skilt.

Grumløse

På bystævnepladsen midt i Grumløse er der 1889 rejst en kreds af store sten omkring et lindetræ. Byens daværende gårdmænd har fået indhugget deres forbogstaver i hver sin sten.

Beldringe Kirke

Beldringe Kirke blev bygget i den store kirkebyggeri-periode i 1200-tallet. Beldringe Hovedgård og Beldringe Kirke har tilhørt Raben-Levetzau-familien fra 1774 til 1972, hvor kirken overgik til selveje. Kirken blev restaureret i 1891-98 og her fik våbenhus og tårn fjernet de hvidkalkede pudslag til fordel for de røde teglsten, der ses i dag.

Bårse

Bårse Herred omfattede tidligere ikke mindre end 17 sogne (fra Everdrup til Kalvehave), inkl. Købstæderne Vordingborg og Præstø. I 2002 blev Bårse udnævnt til ”Årets Landsby” i Danmark.

Oldtidsvejen ved Broskov

Broskovvejen hører til blandt de bedst bevarede forhistoriske vejanlæg i Danmark. Vejen blev opdaget i 1949. Vejen er ca. 70 meter lang og 3,5 meter bred. Udgravninger afslørede to vejanlæg: Et fra yngre romersk jernalder omkring 3-400 e.Kr. samt et yngre middelalder-vejspor fra omkring år 1300. I 2011 er der opsat nye formidlingsskilte ved lokaliteten.

Kilde: Friluftsguiden.dk

(Ruten kan findes  på det trykte kort 'Sjællandsleden - Næstved-Vordingborg-Stevns")


Nyhedsoverblik