Næsten uddød bille spottet fejlagtigt flere steder - så let er det at se forskel

Flere læsere og seere mener, at de har set den sjældne bille "grønne pragttorbist". Men den minder om en anden - noget mere almindelig - bille.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Torsdag kunne TV2 ØST fortælle om en sjælden bille, som kun lever ved Ringsted. Den såkaldte grønne pragttorbist er nemlig så sjælden, at der i år kun er fundet to eksempler i naturen.

Derfor har Zoologisk Have og flere samarbejdspartnere i går udsat 500 larver nær Haraldsted ved Ringsted, som skal være med til at sikre artens overlevelse.

Grøn pragttorbist
Læs også
Truet bille lever kun ved Ringsted - nu skal bestanden reddes
Grøn pragttorbist
Læs også
Truet bille lever kun ved Ringsted - nu skal bestanden reddes

Historien har dog fået flere seere og læsere til tastaturet. På mail og Facebook skriver mange nemlig, at det mener at have set den sjældne bille og har sendt billeder og kommentarer om, at den er ”knap så sjælden”.

quote Der findes en anden art, der hedder en grøn guldbasse og kobberguldbasse, og de kan begge to godt ligne den grønne <em>pragttorbist</em>

Eddie Bach, naturvejleder fra Zoologisk Have

TV2 ØST har forelagt billederne for Eddie Bach, naturvejleder i Zoologisk Have - og hans dom er klar: Det er ikke den grønne pragttorbist, borgerne har fundet.

- Det er fordi, der findes en anden art, der hedder en grøn guldbasse og kobberguldbasse, og de kan begge to godt ligne den grønne pragttorbist. Men det er desværre ikke den, siger naturvejleder Eddie Bach fra Zoologisk Have.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser den grønne guldbasse ud. Den ligner pragttorbisten - men er ikke helt ens.
Sådan ser den grønne guldbasse ud. Den ligner pragttorbisten - men er ikke helt ens. Foto: Chrumps, CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetonia-aurata.jpg

50-100 henvendelser

Zoologisk Have har siden i går også fået 50-100 henvendelser fra borgere, der mener, at de har set den sjældne bille, altså den såkaldte pragttorbist.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser den sjældne og truede pragttorbist ud.
Sådan ser den sjældne og truede pragttorbist ud. Foto: Steen Drozd Lund

Zoologisk Haves naturvejleder har endnu ikke gennemgået alle henvendelserne, men det kommer han til.

- Jeg håber selvfølgelig, at der er en grønne pragttorbist imellem, men jeg vil sige, at alle de mange biller, jeg har set indtil videre i de mange år, vi har arbejdet med projektet, der har det desværre været guldbassen, siger Eddie Bach.

- Den er også super flot, men den er altså noget mere almindelig i Danmark.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Christiansen 

 

Tre ting der adskiller den sjældne bille fra den almindelige

Hvis du står i din have, og er sikker på, at du også har set den omtalte sjældne grønne pragttorbist, så er der altså visse kendetegn, du kan holde øje med, som adskiller den sjældne bille fra den mere almindelige guldbasse eller kobberguldbasse

- Guldbassen har et led imellem vingerne, som er tydeligt trekantet, og det har den grønne pragttorbist ikke. Det er den letteste forskel at kigge efter. Det kan man godt få øje på med det blotte øje, fortælle naturvejleder Eddie Bach.

Artiklen fortsætter under billedet

Den grønne pragttorbist ses til venstre, mens den grønne guldbasse ses til højre.
Den grønne pragttorbist ses til venstre, mens den grønne guldbasse ses til højre. Foto: Steen Drozd Lund // "Chrumps, CC BY-SA 3.0, https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetonia-aurata.jpg"

- Så er der også noget med størrelsen – det kan være lidt svært. Men så er der også noget med vingerne. På guldbassen går de ned over rumpen, som ikke stikker ud. På pragttorbisten stikker rumpen frem, så der kan man se den også.

Og så er der en tredje ting, du også kan være opmærksom på:

- Pragttorbisten har nogle meget mere knudrede dækvinger, hvor guldbasserne har glatte dækvinger.


Nyhedsoverblik