Lokale politikere hylder Mette Frederiksens nærhedsreform

Lokale folketingsmedlemmer har delte meninger om Folketingets åbningstale, men når det kommer til mere nærhed, er de alle enige med statsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi har brug for en Nærhedsreform. Hvor vi skruer ned for detailstyring oppefra og skruer op for faglighed og ledelse ude på institutionerne.

Sådan lød det fra Statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingets åbningstale, og netop denne del af talen er regionens lokale folketingsmedlemmer enige i, at der skal mere af.

quote Men lad os nu se, hvordan det bliver i praksis, og så kan vi snakke om det

Anne Valentina Berthelsen (SF)

- Der er et stort potentiale i at lade kommunerne selv arbejde med det her. For det er et meget lovtungt område, når vi snakker om børn og ældre. Ude i kommunerne står man i institutioner, hvor man ofte skal kigge på, hvad lovgivningen siger frem for, hvad der er bedst for den enkelte borger, siger folketingsmedlem Kasper Roug (S).

Hylder princip om nærhed

Mette Frederiksen sagde blandt andet i sin tale, at medarbejderne kun bruger halvdelen af deres tid på at være sammen med de ældre og resten af tiden går med dokumentation, møder og andre opgaver.

Papirarbejdet skal nedjusteres, og medarbejderne skal have mere selvbestemmelse.

folketingssalen.jpg
Læs også
Nu åbner Folketinget - statsminister præsenterer nye love
folketingssalen.jpg
Læs også
Nu åbner Folketinget - statsminister præsenterer nye love

- Det her med nærhed og tillid til borgerne, det er noget, hvor vi kan blive enige om de brede linjer. Jeg synes, at en nærhedsreform lyder fint. Men lad os nu se, hvordan det bliver i praksis, og så kan vi snakke om det, siger Anne Valentina Berthelsen (SF).

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det her med nærhed og tillid til borgerne, det er noget, hvor vi kan blive enige om de brede linjer, siger folketingsmedlem Anne Valentina Berthelsen (SF).
- Det her med nærhed og tillid til borgerne, det er noget, hvor vi kan blive enige om de brede linjer, siger folketingsmedlem Anne Valentina Berthelsen (SF). Foto: TV 2 ØST

Hos Venstre hilser man også en nærhedsreform velkommen, men alligevel er Jacob Jensen (V) forbeholden med at vise sin fulde støtte.

- Hvis man kan sætte konkret handling bag ved det, så er det absolut noget, som vi også gerne vil være med til. Hvis vi kan genskabe den tillid, som vores samfund er bygget op om, vil vi meget parate til at snakke om det, siger Jacob Jensen.

Klima, politi og sundhed kan have betydning for lokalsamfund

Når det kommer til talens lokale islæt, er Jacob Jensen heller ikke begejstret.

- Der var ikke noget, som jeg så det. Man kan så sige, at det er ikke en tale, hvor man skal ud i alle hjørner. Så hvis vi skal give statsministeren lidt retfærdighed, så er det jo ikke i en åbningstale, at man går ud og laver den slags lokale ting. Hun sagde dog noget omkring nærhed, og det bed jeg mærke i.

Zenia Stampe
Læs også
Efter otte år vil Zenia Stampe rejse sig for dronningen
Zenia Stampe
Læs også
Efter otte år vil Zenia Stampe rejse sig for dronningen

Kasper Roug fik dog øje på flere emner, der konkret kan betyde noget for Sjælland.

- Jeg synes faktisk, der var flere ting, som var positive i forhold til Region Sjælland, siger han og fortsætter: 

- Der var blandt andet spørgsmålet om klimaet, og at erhvervslivet skal drages ind i selve kampen for at få et bedre klima. Det er jo arbejdspladser til Region Sjælland. Vi producerer jo lige præcis vindmøller. Vi skal fokusere på uddannelse, og vi har mange uddannelsespladser. Vi skal fokusere mere på Rigspolitiet, og der skal vi jo kigge på, om man skal decentralisere.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kasper Roug (S) og Jacob Jensen (V) var noget uenige i, hvor meget i talen, der var en gevinst for Sjælland.
Kasper Roug (S) og Jacob Jensen (V) var noget uenige i, hvor meget i talen, der var en gevinst for Sjælland. Foto: TV2 ØST

Statsministeren talte også om at investere i velfærd og sundhed, og det bemærkede Anne Valentina Berthelsen (SF)

- Når man sparer på velfærd, som de borgerlige har gjort længe, går det ud over et sted først og hårdest, og det er provinsen. Så når statsministen begynder at snakke om, at vi skal investere i velfærden og udbygge velfærden, selvom det tager tid, så er det godt for provinsen.

SF: Mette skal levere

SF står stærkt på kravet om minimumsnormeringer og stiller krav til Statsministeren om flere pædagoger i børnehave og vuggestuer.

Det fyldte ikke alverden i talen, så derfor sætter den lokal SF-politiker nu sin lid til finanslovsudspillet.

quote Hun vil være børnenes statsminister, så må hun også levere med finanslovsudspillet

Anne Valentina Berthelsen (SF)

- Der var en lillebitte seance, hvor vi snakkede om, at man skal kunne aflevere sit barn i en daginstitution om morgenen og være tryg ved, at det er i gode hænder. Hvordan vi konkret gør det, bliver spændende, når vi får et konkret finanslovsudspil onsdag. Jeg glæder mig til at se, hvad de lægger op til. Der er ingen tvivl om, at vi vil børnenes finanslov i SF. Hun vil være børnenes statsminister, så må hun også levere med finanslovsudspillet, siger Anne Valentina Berthelsen (SF).

Tror du hun vil levere på det?

- Jeg tror, det bliver en vigtig del. Nu er det en vigtig del for SF, så er jeg sikker på, at statsministeren også tager det alvorligt. Så jeg tror, der kommer nogle gode takter den vej, siger Kasper Roug (S).


Nyhedsoverblik