Landbrug på Sydsjælland satser på svampe – kan på sigt bruges som erstatning for kød

Tvedemose høster 37 ton svampe om ugen. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

På gården Tvedemose lidt uden for Lundby satser man på en bæredygtig fremtid i form af proteinrige svampe. De høster 37 ton svampe om ugen.

37 ton.

Det er den mængde svampe, der bliver høstet på Tvedemose lige uden for Lundby på Sydsjælland hver eneste uge.

Selve dyrkningen er der egentlig ikke noget nyt i, for på Tvedemose har de dyrket champignoner i fire generationer – men nu har de taget dyrkningen til næste niveau.

- Vi satser meget hårdt på at bruge de proteiner, der er i svampe, til at lave en ny proteinkilde til folk, der ikke spiser kød, eller som gerne vil have flere kødfri dage, siger Frederik Hansen, hvis far ejer Tvedemose.

Artiklen fortsætter under billedet.

Frederik Hansen er den næste til at overtage Tvedemose. Han og familien satser på, at svampe som proteinkilde er fremtiden. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Svampene har nemlig et rigtig højt indhold af netop protein, så derfor håber Tvedemose – der er Danmarks største producent af svampe – at svampene på sigt kan bruges som erstatning for kød i bæredygtighedens tjeneste.

- I frugt- og grønt-afdelingen er det et af de produkter med det største proteinindhold. Vi mener, at svampe kan være fantastiske for folk, der ikke spiser kød. Samtidig har svampe et stort umami-indhold, så du føler dig mæt og får en fyldig smag, når du bruger svampe, siger Frederik Hansen.

Tror på, svampe er fremtiden

Men generelt ønsker de på Tvedemose at gøre tingene lidt anderledes – og lidt mere miljøvenligt. Derfor tænker de også bæredygtighed ind i deres emballage og sørger for, at deres lastbil så vidt muligt kun kører, når de er fyldt helt op.

Vi tror på, at forbrugeren i fremtiden får lyst til at have et andet primært produkt i deres mad

Frederik Hansen, Tvedemose

- Vi har en lyst og en drift til at gøre noget anderledes. Vi tror på, at forbrugeren i fremtiden får lyst til at have et andet primært produkt i deres mad, siger Frederik Hansen.

- Udover at tilbyde et produkt, der smager godt og er økologisk og dansk produceret, så har vi også tænkt lidt mere over den måde, vi påvirker vores omgivelser på. Det tror vi er fremtiden. At forbrugeren vil stille krav til, at man tager ansvar for det miljø, man lever i.

Tvedemose slog i dag dørene op til Åbent Landbrug. Omkring 85.000 danskere benyttede sig af tilbuddet og tog på besøg hos et landbrug. 62 landmænd over hele landet tog imod.

Mange var mødt op til Åben Lansbrug i dag for at smage på svampene. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

  Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App