Kystsikring vækker begejstring: Faxe Ladeplads får ny 20 meter bred sandstrand

Strandvejen i Faxe skal kystsikres, og som bonus får borgerne en 20 meter bred, hvid sandstrand. Kommunen har bevilliget 4,6 mio. kroner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er godt nyt til alle strandløver ved Faxe Ladeplads.

Om en måneds tid får borgerne her nemlig en 20 meter bred sandstrand, som kystsikring mellem Lystbådehavnen i Faxe Ladeplads og Faxe Å.

Sandet over og under vandet fungerer som kystsikring, da bølgerne løber sig trætte på sandet, så Strandvejen ikke overskylles så tit, som det ellers har haft for vane.

- Det overordnet formål er at kystsikre, at Strandvejen ikke bliver eroderet væk. Men som en bonus får vi en cirka 20 meter bred sandstrand til glæde for både turister og de lokale her i området. Vi slår to fluer med et smæk, siger Eli Jacobi Nielsen, formand for Teknik og Miljøudvalget i Faxe Kommune.

quote Det her vil skabe et meget imponerende syn for folk, der kommer kørende langs Strandvejen

Eli Jacobi Nielsen, formand for Teknik og Miljøudvalget i Faxe Kommune

Copacabana-forhold på Østersøkysten

Faxe Kommune har netop indgået en kontrakt med entreprenørvirksomheden Zøllner A/S, som har fået tildelt opgaven med at etablere stranden som kystsikring mellem lystbådehavnen og Faxe Å. 

- Det her vil skabe et meget imponerende syn for folk, der kommer kørende langs Strandvejen og ikke mindst dem, der stopper på parkeringspladsen i begge ender. Det er måske ikke ligefrem en strand, som man kender dem i Vestjylland, men alligevel bliver det et flot og imponerende skue, siger Eli Jacobi Nielsen.

Projektet strækker sig over en længde på cirka 450 meter, og vi forventer, at stranden bliver 20 meter bred.

- Copacabana forhold kan vi nok ikke leve op til, men vi må erkende, at der her hverken er Caribien eller Vesterhavet. For en Østersøkyst bliver det en ganske flot og imponerende hvid sandstrand, vi får, siger Eli Jacobi Nielsen.

Skibene pumper sand ind på stranden, som bliver kørt på plads og jævnet ud.
Skibene pumper sand ind på stranden, som bliver kørt på plads og jævnet ud. Foto: Søren Langhorn - TV ØST

Borgere er glade for at få en strand

quote Det kan være med til at skabe lidt aktivitet her i byen, for det savner vi 

Niels Andreassen, borger i Faxe Kommune

Flere borgere i byen modtager da også nyheden om en ny sandstrand med smil.

- Vi er glade for, der kommer noget nyt her. Det bliver da pragtfuldt. Jeg går i vandet hele året rundt og springer i bølgerne hver morgen, siger Åge Christensen, der er pensionist og borger i Faxe Kommune.

Birgitte Norman, som bor i Faxe, modtager også nyheden om en ny sandstrand med glæde.

- Jeg synes, det er fantastisk, at får en strand, og jeg glæder mig over, at nu kan vi endelig gå i vandet helt inde i byen også. Vi skal ikke køre uden for eller over i den anden ende af byen.

- Jeg synes, det ser rigtig spændende ud. Det kan være med til at skabe lidt aktivitet her i byen, for det savner vi , lyder det fra Niels Andreassen.

Borgerne er i Faxe er glade for nyheden om, at de får en ny hvid sandstrand midt i byen.
Borgerne er i Faxe er glade for nyheden om, at de får en ny hvid sandstrand midt i byen. Foto: Søren Langhorn - TV ØST

Kommunen har afsat 4,6 millioner kroner

Kystsikringen sker ved, at der udlægges cirka 62.000 kubikmeter sand over og under vandet – en såkaldt sandfodring.

quote Før har bølgerne ramt stendiget dernede og sprøjtet op på husene, når det har stormet meget

Nikolaj Olsen, gravfører

- Det er en kystsikring, og at det så bliver en strand, det er kun en bonus. Før har bølgerne ramt stendiget dernede og sprøjtet op på husene, når det har stormet meget, siger Nikolaj Olsen, der er gravfører og kører og jævner sand ud, efter skibene har pumpet det ind.

Kommunen har bevilliget 4,6 millioner kroner til projektet, som omfatter kystsikring og en ny rampe, så man kan komme ned til området.

- Der er en løbende vedligeholdelse. Der skal efterfodres cirka hvert fjerde år. Så der bliver lidt driftsudgivelser på stranden for at sikre, at vi ikke står i den samme situation om 10-12 år, at vi ikke har nogen strand hernede, siger Eli Jacobi Nielsen.

Bølgerne fjerner sand, så derfor forventer Faxe Kommune, at der skal vedligeholdesesfodres hvert femte år.


Nyhedsoverblik