Kun én orkidé stod tilbage - nu myldrer den frem på Møn

Orkidéerne er få og sjældne. Men det trives på det østligste møn takket være hårdt arbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan godt virke lidt mærkeligt, at man for at passe på små, sarte blomster lader en hel hær af mennesker gå amok med leer.

Men det var akkurat hvad der skete i dag, da Naturstyrelsen og en masse friviligge var i aktion i Jydelejet ved Møns Klint. Hele 18 forskeligger orkide-arter vokser nemlig på det østligstee Møn, og alene i indhegningen i Jydelejet vokser fem sjældne arter.

- Den mest sjældne, altså horndrageren, findes stort set kun her i Jydelejet, forklarer skovfoged H. C. Gravesen fra Naturstyrelsen Storstrøm.

Horndrageren er der efter hånden en del af i Jydelejet. Men spoler vi året 30 år tilbage, var den sarte blomst ufatteligt tæt på at forsvinde for altid.

Artiklen fortsætter under billedet 

Horndragerne er afblomstret for i år - men næste år myldrer de frem igen takket være de frivilliges arbejde.
Horndragerne er afblomstret for i år - men næste år myldrer de frem igen takket være de frivilliges arbejde. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

- Horndragerne tæller vi hvert år, og i år var der 1.331. Historien er god, for i 1989 var der kun én, fortæller Steen Bjerggard fra Ulvshale på Møn, der som frivillig er med til at pleje naturen.

Hårdt arbejde fra Naturstyrelsen og de frivillige, som har slået området med le gennem de sidste 20 år, har reddet den lille horndrager.

- Det er en fantastisk historie. Vi har været oppe over 2.000 blomstrende horndragegere, fortæller Steen Bjerggaard.

Artiklen fortsætter under billedet 

 
  Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

Dagen i dag var badet i strålerne fra en dejlig, lun efterårssol. Men holdet af frivillige tropper op hvert år i al slags vejr for at svinge leer og river. For når græs og andet grønt fjernes i området, undgår orkideerne at blive kvalt i næringsrigt, rådnende græs.

Når arbejdet er slut, bliver græs og andet grønt revet sammen og serveret for de mange Galloway-kvæg, som græsser i området. Den belønning er helt fair, for de er nemlig en vigtig del af arbejdet med at bevare alle de 18 orkidearter der med kærlig pleje trives på Møn.

- Hvis vi lod det her ligge, og ikke lavede pleje med kreaturer og rydning, ville det gro til i skov. Sådan er det i Danmark, forklarer skovfogede H. C. Gravesen.

Du kan læse mere om horndrageren på Møn hos Naturstyrelsen.


Nyhedsoverblik