Superbilen fra Præstø: Koster millioner, men giver kun småpenge i overskud

Zenvo-modellerne får bilnørder verden over til at savle, men leverer relativt beskedne overskud. Foto: Emperornie, Flickr - https://flic.kr/p/rFYDAj

I Præstø håndbygges den unikke superbil Zenvo. Men selvom der er fremgang i Zenvo, leverer virksomheden et beskedent overskud.

Man skal mildt sagt være velhavende, hvis man skal have råd til en bil fra fabrikanten Zenvo, som har hjemme i Præstø på Sydsjælland.

Kun to modeller er solgt til danske ejere - og begge kun til banekørsel og udstilling. Skal bilen have danske nummerplader på og dermed mulighed for at køre på vejene, lander prisen på omkring 30 millioner kroner.

Det gør dog ikke selve virksomheden, Zenvo Automotive A/S, til en guldrandet forretning. Virksomheden har nemlig stadig svært ved at skabe det helt store overskud. Sidste år gav virksomheden et overskud på 2,7 millioner kroner, hvilket er en fremgang i forhold til regnskabsåret 2017, hvor overskuddet var mere beskedent på knap 700.000 kroner.

I forhold til forrige regnskabsår har Zenvo brugt lidt over to millioner kroner mere på personaleomkostninger, men samtidig er bruttofortjenesten steget fra 9,3 millioner kroner til 13,4 millioner kroner.

Generelt er det relativt små overskud, virksomheden har levet de senere år. Eneste undtagelse er i 2016, hvor overskuddet landede på hele 30 millioner kroner. Det skyldtes ifølge Jyllands-Posten et salg af rettigheder til en ekstern part.

Artiklen fortsætter under grafikken.

En ganske unik bil

Med et prismærke langt oppe i millionklassen venter Zenvo ikke at sælge mange biler her i landet. Det er dog heller ikke her, virksomheden venter at hente sine kunder, lød det fra bilanmelder Mikkel Thomsager, som TV2 ØST talte med forrige år:

- Det er en unik bil, som henvender sig til få mennesker rundt omkring i verden - primært fra Rusland og Mellemøsten, sagde Mikkel Thomsager fra Bil Magasinet.

I 2017 præsenterede Zenvo en særlig jubilæumsmodel. Artiklen fortsætter under videoen:

03:48

Indslag fra 2017: Zenvo præsenterer jubilæumsmodel.

Luk video

Interessen østfra viser sig også i virksomhedens ejerkreds. Den 11 år gamle virksomhed er tidligere blev solgt til en russisk Abramov-familie, som ifølge Jyllands-Posten har tjent milliarder i stålindustrien. I dag ejes virksomheden af en tjekkisk registreret virksomhed, Zenvo Group a.s. med den i offentligheden ukendte Vladimir Ivanov i spidsen.

Har du en stak millioner liggende, du ikke ved, hvordan du skal bruge, kan en Zenvo erhverves hos Lysdahl Simonsen biler, der er den eneste danske forhandler. 

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra Zenvo til artiklen, men virksomheden er ikke vendt tilbage.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App