Udsatte børn og unge: Kommunerne skal blive bedre til at hjælpe familierne, mener ekspert

Udsatte familier bliver lettere handlingslammede, når kommunerne er langsommelige og svært tilgængelige. Det kan gøres bedre, mener ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Docent og psykolog Anne Marie Villumsen, der er ekspert i udsatte familier og samarbejdet mellem familierne og kommunen, mener, at kommunerne har en vigtig opgave i at få børnene videre, så problemerne ikke bliver hængende i familierne i generationer.

Hun fortæller, at børnene i udsatte familier selv risikerer at ende i arbejdsløshed og fattigdom. 

- Der er en vældig tydelig sammenhæng mellem en økonomisk trængt barndom, som man typisk vil have, hvis ens forældre ikke er i beskæftigelse, særligt hvis de har været i kontanthjælpssystemet i mange år, og en forhøjet risiko for dårligere resultater i skolen, dårligere uddannelse, lavere indkomst. Så vi ser nogle børn, som følger de samme mønstre som deres forældre, siger hun.

Familierne mangler også et netværk

En ny rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at størstedelen af Danmarks udsatte børn og unge bor på Vest- og Sydsjælland og øerne.

VIVE har i deres rapport registreret andelen af fattige familier, familier, hvor forældrene ikke har nogen uddannelse, familier, hvor forældrene ikke er i beskæftigelse, og familier, hvor der kun er en forsørger.

Barn angst
Læs også
Udsatte børn og unge bor især på Sjælland og øerne: - Det er ikke bare pletter, men et mønster
Barn angst
Læs også
Udsatte børn og unge bor især på Sjælland og øerne: - Det er ikke bare pletter, men et mønster

Hvis man vokser op i en familie, hvor der kun er en enkelt forsørger, kan der også opstå udfordringer, som man ikke oplever så ofte, hvis man har en større familie. For det kan være svært at stå alene i kampen om at give ens børn en god fremtid, fortæller Anne Marie Villumsen.

- Det, man også kan se, er, at manglende netværk og manglende støtte er en vigtig faktor i, hvor gode familier er til at håndtere de udfordringer, som de møder, siger Anne Marie Villumsen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Hun fortæller, at med den professionelle hjælp er det vigtigt at have nogen, man har tillid til, som man kan få støtte af.

- Noget af det, familierne peger på, som fuldstændigt afgørende, det er, at de har en socialrådgiver, som de kender og har tillid til, siger hun.

- Det at have tillid til hjælpen, det har ret stor betydning for også at tage imod hjælpen.  

- Familierne skal lære at handle

Forskeren mener, at de danske kommuner godt kan blive bedre til at hjælpe de børn, der vokser op i udsatte familier. At vokse op i en udsat familie kan have alvorlige konsekvenser for børnene.

- Vi lykkes for eksempel ikke ret godt med børnenes faglige niveau i skolen, som igen hænger sammen med børnenes liv og deres betingelser i det hele taget. Og så er der bare flere fysiske og psykiske lidelse i udsatte familier, som også betyder noget for børnenes trivsel, og det betyder faktisk også noget for den samlede levetid.

Kasper Roug
Læs også
Udsatte børn bor især på Lolland: - Antallet er den store udfordring
Kasper Roug
Læs også
Udsatte børn bor især på Lolland: - Antallet er den store udfordring

Hun mener, at kommunerne skal være bedre til at hjælpe familierne til selv at handle. 

-  Noget af det, vi ved, der gør, at folk klarer sig på trods af risiko, det er faktisk, at de lærer at handle, så vi skal have lavet nogle systemer, som bevirker, at de her familier får mulighed for at handle i stedet for at sætte sig ned og vente, siger Anne Marie Villumsen.

- Lige nu er systemet så komplekst, så vanskeligt at navigere i og meget lidt tilgængeligt, så for den her type af familier, der har brug for hjælp fra mange på en gang, så bliver kommunen en slags fuldtidsjob for dem overhovedet at passe, fordi de skal til uhyggeligt mange møder. Og så er familierne også blevet vant til at sætte sig ned og vente på kommunen, fordi vores system lærer dem at vente.


Nyhedsoverblik