Kommuner undrer sig - vil regeringen løfte velfærden?

Formand for KL Jacob Bundsgaard (S) oplever ikke, at regeringen er klar til at leve op til løfter om velfærd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag kunne regionerne lukke deres økonomiske aftale med regeringen for 2020 med store smil og citater om et stort løft til sundheden. Kommunerne forhandler stadig, og her er meldingen en helt anden.

Onsdag blev der forhandlet til langt ud på aftenen, og torsdag fortsætter forhandlingerne om de penge, kommunerne for eksempel har til ældrepleje og børnehaver. Men formand for Kommunernes Landsforening (KL) Jacob Bundsgaard (S) fornemmer ikke megen fremdrift.

quote Jeg oplever lige nu ikke, at regeringen reelt vil løfte velfærden i år, når det kommer til kommunerne

Jacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening

- Vi synes, at det går meget langsomt i forhandlingerne. Der mangler grundlæggende en forståelse for, at udgifterne stiger til det specialiserede socialområde, og at opgaver går fra sygehuse til kommuner.

- Og vi oplever ikke, at regeringen anerkender, at der skal flere penge på bordet bare for at opretholde serviceniveauet. Vi er meget langt fra hinanden, siger Jacob Bundsgaard.

Børnehave
Læs også
Socialdemokratiet vil have velfærdslov
Børnehave
Læs også
Socialdemokratiet vil have velfærdslov

Store forventninger til løft

Kommunerne havde ellers store forventninger op til forhandlingerne, da fokus i sommerens valgkamp var på et løft af velfærden, og Socialdemokratiet, der siden har dannet regering, flere gange italesatte et mærkbart løft.

Ved onsdagens aftale med regionerne sagde finansminister Nicolai Wammen (S) da også, at man havde levet op til løfterne om at styrke sundhedssektoren og velfærden.

quote Vores borgmestre har selvfølgelig en forventning om, at de løfter, Socialdemokratiet udstak, bliver indfriet i kommunerne

Sophie Løhde, gruppenæstformand i Venstre

- Vi efterlyser en sammenhæng mellem de penge, man stiller til rådighed, og det man kommunikerer ud om at løfte velfærden.

Det sidste ord
Læs også
Politikere enige om flere pædagoger - men ikke om minimumsnormeringer
Det sidste ord
Læs også
Politikere enige om flere pædagoger - men ikke om minimumsnormeringer

- Jeg oplever lige nu ikke, at regeringen reelt vil løfte velfærden i år, når det kommer til kommunerne, siger Jacob Bundsgaard.

Aftale skal snart på plads

Der skal nås en aftale tids nok til, at alle landets kommuner kan lave budgetter for 2020 og så levere dem til godkendelse i begyndelsen af november til Finansministeriet.

- Vi bliver ved, så længe finansministeren vil mødes med os. Men der er en bagkant, det er klart, siger Jacob Bundsgaard.

Venstres gruppenæstformand, Sophie Løhde, siger efter udmeldingen fra KL, at hun ikke er overrasket over beklagelserne.

Børnehave
Læs også
Regeringen giver millioner til pædagoguddannelse: - Det er afgørende for vores børns fremtid
Børnehave
Læs også
Regeringen giver millioner til pædagoguddannelse: - Det er afgørende for vores børns fremtid

- Det er vanlig praksis for en socialdemokratisk regering, at man siger én ting før et valg og noget andet after. I går var det sundhedsvæsnet, hvor man løb fra løfterne, og nu er det så kommunernes tur.

- Vores borgmestre har selvfølgelig en forventning om, at de løfter, Socialdemokratiet udstak, bliver indfriet i kommunerne. Men regeringen har gang i et stort velfærdsbluff, siger gruppenæstformanden.

Finansministeriet oplyser, at man ikke har kommentarer til de igangværende forhandlinger.


Nyhedsoverblik