Kommuner får 2,2 milliarder til mere velfærd

Økonomiaftalen mellem regering og kommuner for 2020 giver penge til velfærd og byggeri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunerne får 2,2 milliarder kroner mere i 2020 til velfærd. Samtidig er der flere penge til byggeri, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i Finansministeriet.

Her blev økonomiaften mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) præsenteret.

En del af atalen er, at det moderniserings- og effektiviseringsprogram, der hvert år skar 0,5 milliarder kroner i kommunernes budgetter, er afskaffet. Samtidig er kommunernes budget til anlæg -  altså byggeri - øget med 1,5 milliarder kroner.

quote Vi må være ærlige og sige, at den ikke løser alle problemer

Nicolai Wammen (S), finansminister

- Det er en økonomisk aftale, der giver lidt mere rum til kommunerne. Der giver noget frihed.

- Men vi må være ærlige og sige, at den ikke løser alle problemer. Der vil stadig være svære prioriteringer derude, og det er ikke nogen let opgave, at være borgmester. Det er et første skridt, siger Nicolai Wammen.

Intet løft hos de fleste

Formand for Kommunernes Landsforening Jacob Bundsgaard (S) siger i samme ombæring:

- Nu skal kommunerne lægge deres budgetter. De står med mange forskellige udfordringer. Så for nogle vil denne her aftale betyde, at de kan give et løft. For andre betyder den, at de holder skindet på næsen.

quote Dette her kommer ikke til i de fleste kommuner at betyde et løft

Jacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening

- Men dette her kommer ikke til i de fleste kommuner at betyde et løft.

De tunge forhandlinger er i år sket under et større tidspres, da valg og regeringsdannelse udskud starten på forhandlingerne med flere måneder.

Med aftalen i hånden skal kommunerne nu udarbejde deres budgetter for 2020 og levere dem til godkendelse i Finansministeriet.

Ny aftale

Det handlede om at styrke velfærden, da regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) indledte forhandlinger om kommunernes økonomi for 2020.

 

Fredag blev parterne enige om en aftale. Her er et overblik:

 

  • Samlet lyder kommunernes økonomiske ramme på 388,9 milliarder kroner i 2020.
  • Langt den største del af aftalen er serviceudgifter, som kommunerne i 2020 samlet må bruge 261,8 milliarder kroner på.
  • Service tæller alt fra pleje af ældre, skoledrift og andre ting, man forbinder med velfærd og hjælp fra kommunen. Fokus er her specielt på ældre og det, der bliver kaldt det specialiserede socialområde.
  • Kommunerne får 2,2 milliarder kroner mere til den kommunale serviceramme i 2020. Service tæller alt fra pleje af ældre, skoledrift og andre ting, man forbinder med velfærd og hjælp fra kommunen.
  • Regeringen og KL er enige om at afskaffe det kommunale moderniserings- og effektiviseringsprogram, som hvert år fjernede 0,5 milliarder kroner fra kommunernes økonomi.
  • Der skal findes 0,5 milliarder kroner i form af en såkaldt velfærdsprioritering til kernevelfærd ved frigørelse af ressourcer gennem effektiv drift. Det er midler, som blandt andet skal tilvejebringes ved mere effektive indkøb, administrative effektiviseringer og nye organisationsformer.
  • Kommunernes anlægsniveau i 2020 løftes til 19,1 milliard kroner. Det sker med henblik på at sikre gode muligheder for at investere i de fysiske rammer for velfærden.
  • Ekstraordinært finansieringstilskud på 3,5 milliarder kroner. Af dem er to milliarder kroner fordelt på baggrund af kommunernes grundlæggende økonomiske vilkår.
  • KL vil indgå i et fælles arbejde med at forberede et grundlag for en børneplan. Den skal blandt andet have fokus på indførsel af lovbundne minimumsnormeringer i daginstitutioner frem mod 2025.

 

Kilde: Aftale om kommunernes økonomi for 2020, Finansministeriet


Nyhedsoverblik