Knastørt vejr skaber storme af støv

Flere steder i regionen får TV2 ØST meldinger om storme af støv - og ifølge DMI er forklaringen ret enkel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Massevis af danskere med grønne fingre har brugt påskedagene i naturen. Vejret har nemlig været både varmt og solrigt - men selvom vejret er dejligt, begynder det nu at give problemer.

Siden 19. marts er der kun faldet 6,4 mm nedbør, og i gennemsnit har solen skinnet 8 timer om dagen. Det har fået DMI's tørkeindeks til at at stige fra 0 til 9, hvilket betyder, at der høj risiko for tørke. I TV2 ØST's område er det især Midt- og Vestsjælland, der er hårdt ramt, mens Falster, Lolland og Sydsjælland slipper lettere fra det.

quote Det fungerer akkurat som en sandstorm i Sahara.

John Cappelen, seniorklimatolog ved DMI

Det tørre vejr har givet anledning til et naturfænomen, vi ellers ikke ser så tit herhjemme. Flere af TV2 ØST's seere, brugere og medarbejdere har nemlig observeret store skyer af støv, som flyver tværs over jorden flere steder på Sjælland - blandt andet ved Faxe på det sydøstlige Sjælland, Niløse på Midtsjælland og øen Orø ved Holbæk. 

Selvom de store skyer af støv virker fremmede på vore breddegrader, er forklaringen ganske simpel, fortæller John Cappelen, seniorklimatolog ved DMI.

- Vi har nogle meget tørre tilstande lige nu. Vi har et meget tørt overfladelag, og hvis du har en jordbundstype, der består af meget fine partikler som sand, silt og lignende, så kan det let blive taget af vinden, især på meget åbne område. Det fungerer akkurat som en sandstorm i Sahara, forklarer John Cappelen.

Støvstormene er også blevet set omkring Faxe. Artiklen fortsætter efter videoen

"Støvstorme" er blevet set flere steder - blandt andet omkring Faxe.
Merete Nielsen fangede også støvstormen ved Åmosen ved Niløse.
Merete Nielsen fangede også støvstormen ved Åmosen ved Niløse. Foto: Merete Nielsen

I udlandet - og somme tider i Danmark - kan man somme tider se støvhvirveler eller "dust devils". Det er dog ikke det, vi ser.

- Jeg vil bare kalde det en støvstorm. Det har ikke noget med ”støvdjævle” at gøre, for det er jo en hvirvel, der suger noget støv op. Det her er jo noget støv, der bliver taget af vinden, som er kraftig i dag, forklarer John Cappelen

Det knastørre vejr har fået brandvæsenet til at rykke ud til at adskillige naturbrande. Det er ikke på tale at indføre afbrændingsforbud – men det er vigtigt, at borgerne passer på:

- Naturen er tør nu, så man skal passe på, når man bruger åben ild. Hvis man griller, skal man have et ikke-brandbart underlag at gøre det på, og man skal passe på med vind og gnister. Man skal heller ikke smide cigaretskodder i vejkanten, sagde Lars Karlsen, operativ chef i Vestsjællands Brandvæsen, til TV2 ØST lørdag.

Se, hvor hurtigt en markbrand kan sprede sig her - videoen er fra i sommer:

 

Nyhedsoverblik