Justitsminister skal svare på spørgsmål om fangeflugt

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup vil have justitsministeren til at svare på, hvordan Hemin Dilshad Saleh kunne flygte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Peter Skaarup (DF) vil have justitsminister Nick Hækkerup (S) i tale, efter en 24-årige mand tirsdag flygtede fra retspsykiatrisygehuset i Slagelse.

Hemin Dilshad Saleh flygtede sent tirsdag aften fra Retspsykiatrisk Afdeling SL10 i Slagelse. En eller flere personer med skydevåben hjalp ham med at flygte, og sikkerheden på afdelingen er efterfølgende blevet skærpet.

Men det undrer Peter Skaarup, at den 24-årige, der havde været på flugt fra politiet i omkring et år, da han blev anholdt i begyndelsen af oktober, ikke var under mere opsyn på det retspsykiatriske hospital.

- Jeg vil godt høre justitsministerens svar på, hvorfor han overhovedet kommer til en afdeling med den manglende sikkerhed, som det er tilfældet.

quote Jeg er ekstremt utålmodig

Peter Skaarup (DF), retsordfører og gruppeformand

- Hvordan kan det være, at dommeren afgør, at det er en mulighed, og at han (Hemin Dilshad Slah, red.) kommer til den åbne del af retspsykiatrien, hvor der tilsyneladende ikke er særligt faste rammer for besøg og lignende, siger Peter Skaarup.

Han har fredag sendt to spørgsmål til justitsministeren, som han forventer svar på i folketingssalen onsdag den 27. november.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har sat gang i en redegørelse af sagen. Den vil være færdig i januar 2020, men det er for langt ude i fremtiden, mener Peter Skaarup.

Heino Knudsen
Læs også
Opråb: Kriminelle bandemedlemmer skal ikke være på psykiatrisygehuse
Heino Knudsen
Læs også
Opråb: Kriminelle bandemedlemmer skal ikke være på psykiatrisygehuse

- Jeg er ekstremt utålmodig, siger han.

- Der er allerede så mange oplysninger fremme fra forskellige medier om, hvad der er sket, så det må man jo kunne forholde sig til. Det kan ikke vente til januar.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Mange fangeflugter i Danmark

Udover spørgsmål til den konkrete sag fra Slagelse, vil retsordføreren også bede justitsministeren om at forholde sig til antallet af fangeflugter i Danmark.

Han henviser til en rapport fra Europarådet, der viser, at ud af 47 lande ligger Danmark på en tredjeplads, når det kommer til fangeflugter fra lukkede fængsler.  

- Der er nogle oplysninger i denne sag, og også i nogle andre, der tyder på, at vi behandler de her fangeflugter for løst og for lempeligt, når at det kan lade sig gøre for folk at flygte fra specielt lukkede fængsler men også fra retspsykiatriske afdelinger, siger Peter Skaarup.

Venstre: - Der skal handling til

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, mener også, at fangeflugten giver anledning til at der skal ske stramninger på området.

- Jeg undrer mig meget over, at man placerer en mand som ham sammen med helt almindelige psykisksyge mennesker, siger hun.

politi fangeflugt slagelse
Læs også
To mænd sigtet for at medvirke til vild fangeflugt - anklager kræver dem fængslet
politi fangeflugt slagelse
Læs også
To mænd sigtet for at medvirke til vild fangeflugt - anklager kræver dem fængslet

- Jeg synes, det er ekstremt alvorligt, det alle har været udsat for, både de andre psykisksyge og personalet på afdelingen, siger Inger Støjberg.

Hun mener ikke, en redegørelse er nok.

- Der skal handling til, og det vil jeg meget opfordre justitsministeren til at gøre, siger hun.

- Den mest logiske løsning, det er skille typer som ham her fra de helt almindeligt psykisksyge, det kan ikke være rigtigt, at de skal være på en afdeling med en mand som ham, siger Inger Støjberg.

Hemin Dilshad Saleh flygtede fra Afdeling SL10 i Slagelse, hvor der ikke er krav til, at man visiterer besøgende for for eksempel våben.

 


Nyhedsoverblik