Vild med genbrug: Gårdbutik forvandler makreldåser og stole til potteplanter

00:59

Video: Sille Roulund - TV ØST

Der går ikke noget til spilde i Køng Gårdbutik i Lundby ved Vordingborg. Her genanvender de cykler, sko og dåser som krukker til at plante i.

- Vi prøver at genbruge så meget som muligt, siger Agni Koppke Andersen.

Vores børn og børnebørn skal ikke drukne i affald, og det er de lige ved

Agni Koppke Andersen, indehaver af Køng Gårdbutik

Hun driver Køng Gårdbutik, hvor de gør en ekstra indsats for genanvendelse. Her får mange af de ting, som man måske ellers ville finde på en losseplads, et nyt liv.

- Vores børn og børnebørn skal ikke drukne i affald, og det er de lige ved, siger hun.

Plastikbakker til fars genanvendes til dekorationer

Find planter til en hver smag og i alle regnbuens farver, annoncerer gårdbutikken på deres hjemmeside. Men nu har butikken også taget utraditionelle metoder i brug – eller skal vi sige utraditionelle ting. Og der er stor opbakning fra kunderne.

- Vi er meget glade for, at folk blandt andet kommer med dåser til os. Det kan være tomatdåser, tundåser, makreldåser. Vi modtager også plastikbakker, som man blandt andet får fars i. Dem laver vi dekorationer i, siger Agni Koppke Andersen.

- Vi er meget glade for, at folk blandt andet kommer med dåser til os, sigert Agni Koppke Andersen, der er indehaver af Køng Gårdbutik. Foto: Sille Roulund - TV ØST

Folk kommer sågar med skårede krukker.

- Dem vil vi meget gerne modtage, for dem sætter vi sammen på en sjov måde. Jeg kalder dem eventyrlandskaber. Vi laver en unik ting.

  Foto: Sille Roulund - TV ØST

Gummistøvler omdannes til blomstervaser

Det er kun fantasien, der sætter grænser.

- Min mand bruger størrelse 50 i sko, og det er en pænt stor sko. Så det virker lidt større, når man skal plante i den. Men man kan også bruge små sko. Vi putter beton i gummistøvler og så laver vi en hul i, så kan man bruge det til en blomst, siger Agni Koppke Andersen.

Vi putter beton i gummistøvler og så laver vi en hul i, så kan man bruge det til en blomst, siger Agni Koppke Andersen fra Køng Gårdbutik. Foto: Sille Roulund - TV ØST

Sammen med sin mand har hun rejst i mange lande, og her har mængden af affald i natur gjort stort indtryk.

- At se alt det plastik, der lå og flød. Jeg siger dig: Det var ikke bare lidt plastik. Det var rigtig, rigtig meget plastik. Og det er uhyggeligt at tænke på, for det er det mad, fiskene æder, og det er blandt andet plastisk, selvom det ikke er føde. Det er forfærdeligt, at vi er ved at ødelægge vores verden.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App