Frit valg - snart kan du selv vælge menuen på sygehuset

Fra 2020 vil patienterne på alle sygehuse i Region Sjælland kunne vælge frit fra en menu. Knap 8 ud af 10 er tilfredse med tiltaget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg vil gerne have nummer 202 og nummer 203. Og nej, så ikke mere, jeg skal jo også kunne spise noget til aften. 

Frank Birkedahl Nielsen fra Rønnede griner til social- og sundhedsassistent Oleva Lindkvist, da han som en anden restaurantgæst afgiver sin bestilling fra den menu, han har fået udleveret.

quote Her kan jeg jo bestemme selv. Og det betyder meget for mig

Frank Birkedahl Nielsen, patient, Roskilde Sygehus

Han har lungekræft og er vant til at være indlagt her på onkologisk afdeling på Roskilde Sygehus, hvor man uddeler frit-valgs-menuer til patienterne. Det betyder, at Frank Birkedahl Nielsen og de andre kan vælge det, de har lyst til på kortet, når de har lyst til det. Det er han glad for: 

- Jamen det er da dejligt. Ikke for at sige noget om de andre sygehuse, men her kan jeg jo bestemme selv. Og det betyder meget for mig, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser en af de nye frit-valgs-menuer ud.
Sådan ser en af de nye frit-valgs-menuer ud. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Første region der indfører frie valg på alle sygehuse

Det er halvandet år siden, at Roskilde, Holbæk og Køge sygehuse gik over til det nye system med frit-valgs-menuer. Et system, som næsten 8 ud af 10 adspurgte patienter siger, at de er godt tilfredse med, og som har reduceret madspildet fra 41% til 19%.

quote Det er vigtigt, at det er porcelæn. Hvis maden skal være indbydende, så skal det være rigtige tallerkener og ikke plastik

Mogens Fonseca, driftschef, Region Sjælland 

De andre sygehuse i regionen har stadig det gamle system, hvor maden ankommer til hospitalerne i store portioner, som varmes op centralt og serveres. Her kan man som patient kun få én ret og kun på faste tidspunkter. Men snart overgår de også til det nye system. 

Artiklen fortsætter under billedet

Al maden til Holbæk, Roskilde og Køge vejes af og pakkes direkte på porcelænstallerkener i et stort anretterrum i Holbæk. Maden til de øvrige sygehuse vil blive tilberedt og pakket på samme måde i Slagelse om få måneder.
Al maden til Holbæk, Roskilde og Køge vejes af og pakkes direkte på porcelænstallerkener i et stort anretterrum i Holbæk. Maden til de øvrige sygehuse vil blive tilberedt og pakket på samme måde i Slagelse om få måneder. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Region Sjælland er den første region, der udbreder frit-valgs-menuer til alle sine sygehuse. Ideen kommer fra driftschef Mogens Fonseca, der tilbage i 2004 indførte frit valg på Hvidovre Sygehus. Her har man et stort centralt køkken, i modsætning til i Region Sjælland, hvor mange af de lokale køkkener er nedlagt. Derfor har Fonseca og hans hold måtte tænke anderledes: 

quote Vi er overgået til mere industri og fabrik. Men det er, sådan vi håndterer så mange forskellige valgmuligheder til tusind patienter

Mogens Fonseca, driftschef, Region Sjælland 

- Vi tilbereder maden i et stort køkken i Holbæk, og snart vil der også være et stort køkken i Slagelse. Fordi maden skal kunne varmes i mikrobøølgeovne ude på de små afdelingskøkkener på sygehusene, har vi lagt produktionen om, fortæller Mogens Fonseca.

Artiklen fortsætter under billedet

Mogens Fonseca, driftschef, tjekker ind hos ernæringsassistent Susanne Frederiksen. Hun tilbereder maden som før. Det er pakningen i anretterrummet på enkelte tallerkener, der er det nye, og som muliggør frit-valgs-menuer.
Mogens Fonseca, driftschef, tjekker ind hos ernæringsassistent Susanne Frederiksen. Hun tilbereder maden som før. Det er pakningen i anretterrummet på enkelte tallerkener, der er det nye, og som muliggør frit-valgs-menuer.

Helt konkret tilberedes maden i første omgang på samme måde som i traditionelle institutionskøkkener. Men går man videre ud i anretterrummet i det store køkken i Holbæk, er tingene lavet radikalt om. Her står ernæringspersonalet ved et fabriks-udseende bånd med fordybninger til de porcelænstallerkener, de sætter på båndet. 

- Det er vigtigt, at det er porcelæn. Det har vi lært på en studietur til Olso. Hvis maden skal være indbydende, så skal det være rigtige tallerkener og ikke plastik, fortæller Mogens Fonseca. 

Håndterer frit valg til 1000 patienter

I tallerkenerne er nøje afvejede retter, der herefter hives ned af maskinen, så de kan blive forsejlet med et plastiklåg, hvor ernæringsværdierne står på. Herefter bliver de mange tallerkener spyttet ud i den anden ende af maskineriet, sat på vogne og kørt ud til de forskellige hospitaler.   

quote Hvis ikke man kan finde noget på det her store kort, man kan lide, så er man godt nok kræsen

Anne Marie Friis, patient, Roskilde Sygehus

- Det er rigtigt, at vi er overgået til mere industri og fabrik, siger Mogens Fonseca og fortsætter:

- Men det er, sådan vi håndterer så mange forskellige valgmuligheder til tusind patienter på de tre hospitaler. Det handler om at få god, ernæringsrigtig mad til at spille sammen med logistik og pragmatik, og vi er glade for, at patienterne har taget så godt imod det. Når alle sygehusene kommer med, skal vi producere på denne her måde til mere end 1700 patienter.

Artiklen fortsætter under billedet

Vibeke Lohse synes, at udvalget i menuerne er fint, men savner også de gamle dage, hvor sygehuset producerede maden lokalt.
Vibeke Lohse synes, at udvalget i menuerne er fint, men savner også de gamle dage, hvor sygehuset producerede maden lokalt. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Bedre i gamle dage?

Da TV2 ØST besøger Roskilde Sygehus, møder vi også Anne Marie Friis fra Greve. Hun slår ud med hænderne og peger på den store menu og siger: 

- Jeg prøvede det første gang på Holbæk. Det var jo en oplevelse, at personalet kom med sådan en stor menu. Og jeg må sige, at maden var derefter: Det er rigtigt godt, smiler hun og tilføjer: 

- Hvis ikke man kan finde noget på det her store kort, man kan lide, så er man godt nok kræsen. 

Ved siden af Anne Marie Friis, ligger Vibeke Lohse fra Roskilde. Hun er ikke helt lige så begejstret: 

- Jeg synes, udvalget er fint. Men det var bedre i gamle dage, hvor maden blev lavet her på hospitalet og kørt op i en stor vogn, som man kunne vælge fra. Det kan jeg huske, fra dengang min mand var indlagt her, siger hun og erkender med et lille smil 'ja, jeg er også lidt kræsen.'

Artiklen fortsætter under billedet

Trine Bager (t.v) taler med social- og sundhedsassistent Oleva Lindkvist og holder overblikket over, hvilke patienter der har ønsket sig hvilke retter til frokost.
Trine Bager (t.v) taler med social- og sundhedsassistent Oleva Lindkvist og holder overblikket over, hvilke patienter der har ønsket sig hvilke retter til frokost. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Retterne kan slippe op - især når det er varmt

Blandt personalet er der også overvejende positiv stemning over for den nye måde at servere mad på. 

quote Jeg synes, udvalget er fint. Men det var bedre i gamle dage, hvor maden blev lavet her på hospitalet

Vibeke Lohse, patient, Roskilde Sygehus

- Jeg kunne godt ønske mig, at det så lidt mere indbydende ud på tallerkenen. Men jeg må indrømme, at den mad, jeg og de andre har smagt, den er ret god. Og det, vi hører fra patienterne, er også, at de synes det smager godt, siger afdelingssygeplejerske på onkologisk afdeling Trine Bager. 

- Vi kan godt rende ind i at løbe tør for en ret, hvis det for eksempel er meget varmt. Så vil alle have koldskål eller rugbrød, men helt overordnet går det ret godt, siger hun. 


Nyhedsoverblik