Friskoleformand vil redde folkeskolen: Smid politikerne ud af skolegården

Eleverne strømmer til privat- og friskoler – og det er et tegn på oprør mod en alt for detailstyret folkeskole, mener friskoleformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når rigtig mange forældre vælger at sende deres børn i 0. klasse i en privat- eller friskole, så er det ikke et udtryk for, at de vælger friskolerne til. Det er et udtryk for, at de vælger folkeskolen fra.

Sådan lyder den lidt overraskende analyse fra formanden for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix Pedersen.

I eksempelvis Lolland og Ringsted Kommuner vælger en tredjedel af eleverne at sende deres børn i 0. klasse i en privat eller friskole, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Og det er et tegn på oprør mod politikerne, mener formanden.

- Det er klart, at i de områder, hvor en folkeskole er blevet lukket og en friskole er opstået i stedet, så er væksten et udtryk for, at forældrene vælger at støtte op om lokalsamfundet – så er friskolen simpelthen den nye folkeskole. Men at forældre udenfor disse skolers umiddelbare optagegrundlag så begynder at sende deres børn derhen er jo også et udtryk for, at forældrene vil have en skole, hvor nærhed, medinddragelse og stabilitet er på dagsordenen, siger Peter Bendix Pedersen.

Mange elever er ikke meningen

Formanden for friskolerne ser tilstrømningen til sine skoler som en ulykkelig tendens – for han ser selv friskolerne som et alternativ og supplement til folkeskolen. 

privatskole.jpg
Læs også
Forældre efter flugt fra folkeskolen: Kommunerne svigter skolerne
privatskole.jpg
Læs også
Forældre efter flugt fra folkeskolen: Kommunerne svigter skolerne

- Jeg mener, at dette er et udtryk for, at folkeskolen ikke har det godt. Der er kommet et alt for kraftigt økonomisk fokus i skolen – og skolerne topstyres i et omfang, som vi ikke har set tidligere. Jeg tror, at mange forældre vil foretrække mindre skoler, hvor forældrene også bliver inddraget i beslutningerne, og hvor nærheden er i højsædet, siger han som forklaring på tendensen.

Han understreger, at man de sidste mange år har set en stigende tendens hen imod de frie skoler.

- Politikerne har lukket mange små folkeskoler, og der er i stedet kommet friskoler. De har lavet kæmpeskoler med 28 elever i klasserne – og der er kommet flere friskoler. Samtidig har de lavet en folkeskolereform, der har introduceret et helt utroligt præstationspres på eleverne. Det giver også fremgang til friskolerne. Men der er ikke noget af dette, der er friskolernes egen fortjeneste. Det er i stedet et resultat af politikernes fejlslagne politik, siger friskoleformanden til TV ØST.

quote Vores indtryk er, at forældrene vil have en nær skole, hvor de inddrages i arbejdet og i et socialt fællesskab. 

Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening

Han understreger, at der i år er startet fem helt nye friskoler på landsplan, der har et radikalt andet fokus på undervisning, end man ser i eksempelvis folkeskolereformen.

- Jeg tror, at det er på tide, at politikerne lærer af deres fejl, og begynder at gå lidt i den anden retning. Vores indtryk er, at forældrene vil have en nær skole, hvor de inddrages i arbejdet og i et socialt fællesskab. Og det er rigtig svært at finde på de store, sammenlagte skoler, siger han til TV ØST. Han ser netop engagementet i skolen og lokalsamfundet som nøgleordet for friskolernes fremgang.

Politikerne har svigtet skolen

Selvom friskoleformanden har gavn af, at forældre fravælger folkeskolen, ser han selv udviklingen som problematisk.

- Vi har ikke brug for flere elever. Vi friskoler er et pædagogisk alternativ til folkeskolen, et supplement, som er med til at styrke demokratiet og mangfoldigheden i Danmark. Men vi er ikke for alle, og vi skal ikke stå alene – og det gør vi altså nogle steder i dag, siger Peter Bendix Pedersen.

Han ser det som særdeles problematisk, når folkeskoler lukkes, og en friskole i stedet er det eneste skolealternativ i et stort område. 

quote Inddrag dog forældrene, lærerne og eleverne og gør nogle ting anderledes

Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening

- Det burde sige sig selv, at der skal være skoler de steder, hvor folk bor. Og det er altså ikke tilfældet i dag. Det er en politisk beslutning, som ikke tager hensyn til de borgere, der bor i området, siger han.

Peter Bendix Pedersen mener generelt, at politikerne det seneste årti har gjort meget for at svække folkeskolen.

- Som jeg ser det, så burde nogen smide politikerne ud af skolegården og i stedet sikre skolerne både en lokal tilstedeværelse og en lokal selvbestemmelse. Den økonomiske og pædagogiske frihed i folkeskolen er stort set forsvundet siden kommunalreformen. I stedet styres begge ting med regneark og uden omtanke. Inddrag dog forældrene, lærerne og eleverne og gør nogle ting anderledes, siger friskoleformanden.


Nyhedsoverblik