Flytning af Næstved Havn rykker et stort skridt nærmere - ny bydel kan være på vej

Økonomiudvalget i Næstved Byråd vender tommelfingeren op med planerne om at flytte Næstved Havn væk fra bymidten. To nye placeringer er i spil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter at have ligget i bymidten i 81 år skal Næstved Havn i fremtiden placeres længere væk fra centrum.  

Det har økonomiudvalget i Næstved Byråd anbefalet på et møde mandag. Der er tale om en såkaldt principbeslutning. Den endelige afgørelse bliver truffet på et byrådsmøde den 29. oktober. 

Borgmester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen (S) kalder beslutningen om at flytte industrihavnen fornuftig.

quote Vi vil gerne have flere til at bo midt inde i Næstved, og vi ved godt, at langs vandet er eftertragtet

Carsten Rasmussen (S), borgmester, Næstved Kommune

- Det er jo hyggeligt, at skibene i dag kommer helt ind i byen med materialer, men udfordringen er, at det hele skal køres væk med lastbiler. Den tunge trafik vil vi gerne undgå midt inde i Næstved by, og det gør vi kun ved at flytte havnen længere ud, siger han.

Skal søge dispensationer

Mellem 200 og 300 skibe lægge årligt til og fra Næstved Havn, og de politiske planer lægger op til den samme størrelse havn, som der er i dag.  

Placeringen bliver med sikkerhed for enden af kanalen, men om det bliver på den ene eller anden side er ikke endegyldigt besluttet - to muligheder er i spil: Ved Stenbæksholm eller på Ydernæs. 

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget fra Kristian Skov-Andersen (V), formand for Næstved Havn.

Vedtager byrådet flytteplanen, skal de to placeringer undersøges nærmere. Blandt andet skal Næstved Kommune få flere dispensationer, da arealerne ved Stenbæksholm og Ydernæs er Natura 2000-områder og har strandbeskyttelseslinier, hvorfor Miljøstyrelsen og Kystdirektoratet skal høres. 

- Det mener vi godt, at vi kan få (dispensationer, red.), men nu må vi så spørge myndighederne, der bestemmer mere, end vi kan, om de har en holdning til, om det skal være på den ene eller anden side af kanalen. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Borgmester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen (S) kalder havneflytning for fornuftig. 
Borgmester i Næstved Kommune Carsten Rasmussen (S) kalder havneflytning for fornuftig. 

- Vi har fået oplyst, at det vil koste 50 millioner kroner at etablere kajer og havneplads. Skal havnen også bygge pakhuse og siloer i stedet for det enkelte virksomhed, kan det koste op mod 150 millioner kroner, siger Carsten Ramussen.

Eftertragtet boligpladser

Udflytningen har været på tegnebrættet siden 2017 og skal give plads til en ny, moderne bydel på havneområdet med blandt andet boliger og butikker, der skal binde centrum sammen med vandet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Visionerne for den nye bydel indeholder grønne arealer og godt med plads til borgerne. 
Visionerne for den nye bydel indeholder grønne arealer og godt med plads til borgerne.  Foto: Næstved kommune

- Vi vil gerne have flere til at bo midt inde i Næstved, og vi ved godt, at langs vandet er eftertragtet. Derfor vil vi selvfølgelig gerne se, om vi kan få gode skatteydere til at flytte ind der og både bidrage til kommunekassen og samtidig bruge byen og derved skabe mere liv i Næstved, siger Carsten Rasmussen. 

Jesper Møller Petersen
Læs også
Direktør for Næstved Havn afskediget
Jesper Møller Petersen
Læs også
Direktør for Næstved Havn afskediget

Planerne om flytningen og etableringen af den nye bydel betød, at den tidligere direktør for Næstved Havn, Jesper Møller Petersen, i marts fratrådte sin stilling. 

TV2 ØST sendt tilbage i 2016 en drone op over Næstved Havn. Se billederne fra havnen her.

Nyhedsoverblik