Fejl i it-system - akut syge patienter risikerede ikke at få livsvigtig medicin

IT-systemet bag Sundhedsplatformen har været ramt af en fejl. Det førte til, at akut syge patienter risikerede ikke at få den rette medicin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

IT-systemet bag Sundhedsplatformen, som benyttes i Region Sjælland, har tirsdag eftermiddag været ramt af en fejl, der fører til at læger og sygeplejersker ikke kan se ordineret medicin.

- Det er fuldstændig uforsvarligt, urimeligt og grotesk. Det er livsfarligt for patienterne, og det er virkelig utrygt for os læger og sundhedspersonale at opleve, siger Peter Marckmann, der er overlæge på medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital.

quote Det er livsfarligt for patienterne, og det er virkelig utrygt for os læger og sundhedspersonale at opleve

Peter Marckmann, overlæge på medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital

Han oplever i skrivende stund, at når han ordinerer livsvigtig medicin til akut-syge patienter, kan andre kollegaer, som sygeplejersker og læger, der skal udlevere medicinen, ikke se det i systemet.

- Jeg sidder som indlæggende læge og ordinerer hvilken medicin, patienten skal have. Men en lægekollega og sygeplejerske kan slet ikke finde noget medicin frem på sin skærm, siger Peter Marckmann.

Rammer akutte indlæggelser og overflytninger

Overlægen har tidligere været ude og kritisere Sundhedsplatformen offentligt. Sidste år fortalte han til TV2 ØST, at det især er medicinmodulet, der har skabt problemer.

- Der har tidligere været problemer med, at medicineringsmodulet har været uoverskueligt, og at der har været fejl i forbindelse med receptudstedelser, og at det er tungt at arbejde med. Men det, der er sket den her gang, er fuldstændig vanvittigt, siger Peter Marckmann.

Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Patienter risikerer fejlmedicinering efter fejl i Sundhedsplatformen
Sygeplejerske på akutafdeling på Slagelse Sygehus
Læs også
Patienter risikerer fejlmedicinering efter fejl i Sundhedsplatformen

- I går var vores oplevelse at det var noget, der skete i forbindelse med de akutte indlæggelser eller overflytninger, og det er typisk der, hvor folk har noget, der skal handles på hurtigt. Hvis den læge, der modtager patienten og planlægger behandlingen og vedkommendes beslutninger ikke kan ses af lægekollegaer eller af sygeplejerskerne, der giver medicinen, så er vi fuldstændig på herrens mark.

quote Det er en endnu mere horribel fejl, end vi har oplevet tidligere

Peter Marckmann, overlæge på medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital

Og det kan have alvorlige konsekvenser for patienterne, påpeger overlægen:

- Hvis lægen sidder og ordinerer et eller andet vigtigt antibiotikum eller noget andet livsvigtigt, og sygeplejersken ikke kan se, at lægen har ordineret det, så får patienten jo ikke medicinen. Så kan de dø, siger Peter Marckmann.

Artiklen fortsætter under billedet.

Denne meddelelse blev sendt ud tirsdag morgen til al personale i Region Sjælland.
Denne meddelelse blev sendt ud tirsdag morgen til al personale i Region Sjælland.

Flere oplever problemer med bestillinger og ordinationer

Overlægen fra Roskilde er ikke den eneste, der i skrivende stund oplever problemer med Sundhedsplatformen. Flere medarbejdere har rapporteret om problemet i Facebook-gruppen Sundhedsplatformen? NEJ TAK. Her fremgår det også, at Region Hovedstaden har samme problem.

- Det er en endnu mere horribel fejl, end vi har oplevet tidligere. Den ene læge kan konstatere, at nu er medicinen lagt ind, og det ser rigtigt ud, men så kan det slet ikke udføres, fordi sygeplejersken ikke kan se medicinen, siger Peter Marckmann.

quote Det underminerer fuldstændig udredning og behandling af patienter. Det er total uforsvarligt

Peter Marckmann, overlæge på medicinsk afdeling på Sjællands Universitetshospital

- Det er utilstedeligt, at systemet kan levere sådan nogle fejl. Det er endnu en understregning af, at det er et håbløst system. Det må have dødsstødet. Jo før jo bedre.

Det er ikke kun ordineringen af medicin, den har været gal med. Fejlen i Sundhedsplatformen medfører også, at blodprøver, ordinationer og tilsyn ikke kunne ses.

- Det underminerer fuldstændig udredning og behandling af patienter. Det er total uforsvarligt, siger overlæge Peter Marckmann.

Som om myndigheder og politikere ikke vil erkende problemet

Det er ikke første gang, Sundhedsplatformen er ramt af fejl og møder kritik fra flere sider. Ifølge overlægen fra medicinsk afdeling burde Styrelsen for Patientsikkerhed gå i rødt og kræve øjeblikkeligt stop for Sundhedsplatformen. 

sundhedsplatform_skaermbillede.jpg
Læs også
Blå blok vil give dødsstødet til Sundhedsplatformen
sundhedsplatform_skaermbillede.jpg
Læs også
Blå blok vil give dødsstødet til Sundhedsplatformen

- Det er ligesom om, at myndigheder og politikere bare ikke vil erkende, at det er en fejlløsning, man har valgt. I høj grad bliver skylden skudt over på brugerne. Men man bliver nødt til at gøre noget, siger Peter Marckmann.

- Det er computersystemet, der er sygt og ikke brugerne.

Men det er den indstilling, personalet bliver mødt med, når de fortæller om problemer med Sundhedsplatformen - som om det er dem, der ikke kan finde ud af at betjene systemet. Og derfor har de fleste kollegaer til overlægen opgivet at gøre noget ved det, mener overlægen.

heinioknudsen.jpg
Læs også
Region Sjælland betalte tre gange så meget for Sundhedsplatformen
heinioknudsen.jpg
Læs også
Region Sjælland betalte tre gange så meget for Sundhedsplatformen

- De fleste lader sig ikke ryste på samme måde, som jeg bliver af det. Folk virker lidt opgivende over det. Men alle er enige om, at det ikke er holdbart, siger Peter Marckmann.

Ifølge Region Sjællands presseafdeling skulle fejlen nu være udbedret.


Nyhedsoverblik