Nægter at have hjulpet flugtfange fri - her er sigtelserne mod de anholdte mænd

Tre mænd er nu anholdt i sagen om befrielsesaktionen på retspsykiatrisk afdeling i Slagelse tirsdag efter middag. Her er, hvad de er sigtet for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Våbenbesiddelse og trusler mod personalet på den retspsykiatriske afdeling SL10 på Psykiatrisygehuset i Slagelse.

Det er nogle af de ting, som tre mænd er sigtet for efter en voldsom befrielsesaktion tirsdag eftermiddag. To af dem, en på 20 år og en på 25 år, blev anholdt i området omkring Storkøbenhavn onsdag, mens den sidste mand torsdag er blevet anholdt af tysk politi i Hamborg.

Manden, der blev anholdt i Tyskland, er blevet varetægtsfængslet in absentia.

Fangeflugt Slagelse
Læs også
Tysk politi anholder en tredje mand i sag om brutal fangeflugt
Fangeflugt Slagelse
Læs også
Tysk politi anholder en tredje mand i sag om brutal fangeflugt

Den 25-årige mand er blevet varetægtsfængslet frem til 19. december, men ved den 20-årige fandt dommeren ved Retten i Næstved ikke, at der var belæg for at varetægtsfængsle ham. Dog fik anklagemyndigheden lov til at beholde ham bag lås og slå i yderlige tre døgn, mens de efterforsker videre i sagen.

De to mænd nægter sig begge skyldige, men det er alene ham på 20 år, der har udtalt sig i retten. Det kom frem, inden dommeren lukkede dørene i Retten i Næstved af hensyn til efterforskningen. Det er nemlig politiets opfattelse, at der er flere medgerningsmænd på fri fod.

DET ER DE TRE ANHOLDTE SIGTET FOR:

  • Efter straffelovens §124, stk. 2: I forening med andre identificerede og uidentificerede medgerningsmænd og under forudgående aftale at have befriet Hemin Dilshad Saleh.
  • Efter straffelovens §192a: Efter At være i besiddelse af skydevåben med de skærpende omstændigheder, at de var i besiddelse af skydevåben på et offentligt tilgængeligt sted, og at der var isat patroner i våbenet.
  • Efter straffelovens §119, stk. 1:At have peget på personalet med våben og have truet personalet på sygehuset.
  • Efter straffelovens §260, stk. Under trusler med pistol at have tvunget personalet til at lukke Hemin Dilshad Saleh ud af de sikrede udgange.

De to, der blev anholdt onsdag, er 20 og 25 år gamle og nægter sig skyldige. Der er navneforbud i sagen. Dørene til grundlovsforhøret blev lukket af hensyn til efterforskningen, da anklager og politi mener, at der er medgerningsmænd på fri fod.

Det er de sigtet for

De tre mænd er alle sigtet for at have været med til at befri det 24-årige ledende bandemedlem Hemin Dilshad Saleh, der sad varetægtsfængslet i surrogat på Psykiatrisygehuset i Slagelse efter et groft overfald i en frisørsalon i København midt i september sidste år.

Efter episoden var Hemin Dilshad Saleh på flugt fra politiet i et år, før han blev anholdt den 10. oktober i år.

politi fangeflugt slagelse
Læs også
To mænd sigtet for at medvirke til vild fangeflugt - anklager kræver dem fængslet
politi fangeflugt slagelse
Læs også
To mænd sigtet for at medvirke til vild fangeflugt - anklager kræver dem fængslet

Saleh er medlem af gruppen Nord-Nordvest (NNV), der ligger i konflikt med gruppen Brothas i hovedstadsområdet. Han er fortsat på fri fod og er også blevet varetægtsfængslet in absentia, skriver Ekstra Bladet. Dermed har Danmark kunnet udstede en international arrestordre på ham.

Han er 183 centimeter høj, almindelig til kraftig af bygning, har sort, kort hår og formentlig fuldskæg.

Hemin Dilshad Saleh er flygtet fra afsnittet SL10 på retspsykiatrisk afdeling. Det er et lukket intensivt retspsykiatrisk sengeafsnit
Hemin Dilshad Saleh er flygtet fra afsnittet SL10 på retspsykiatrisk afdeling. Det er et lukket intensivt retspsykiatrisk sengeafsnit Foto: Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi

Sådan flygtede han

Flugten foregik på den måde, at Saleh tirsdag eftermiddag fik besøg af personer, der angiveligt havde købt kage med til kaffen. Men i kageæsken lå to pistoler, som personerne brugte til af befrie bandelederen.

Mændene truede personalet med pistolerne, og for at understrege alvoren i truslerne affyrede de et skud ned i gulvet. Derefter lykkedes det dem at slippe ud fra sygehuset. Efter flugten var politiet talstærkt til stede ved Psykiatrisygehuset i Slagelse - blandt andet med betjente bevæbnet med maskinpistoler, med hunde og og med kriminalteknikere.

Fangeflugt Slagelse
Læs også
Skyderi ved fangeflugt: Patienter og medarbejdere får krisehjælp
Fangeflugt Slagelse
Læs også
Skyderi ved fangeflugt: Patienter og medarbejdere får krisehjælp

Flugten skete fra den almindelige psykiatri, som blandt andet huser retspsykiatrien, og altså ikke fra sikringafdelingen, der huser de mest behandlingskrævende og farlige psykisk syge. Saleh var på afsnittet SL10, som er et lukket intensivt retspsykiatrisk sengeafsnit.

Efterfølgende har patienter og personale fået krisehjælp.

Politiet leder intenst efter Hemin Dilshad Saleh. Politiet vil gerne høre fra vidner, der har set noget, men henstiller til, at man ikke selv tager kontakt, hvis man ser den flygtede mand.


Nyhedsoverblik