Elever strejker for klimaet: - Vores generation skal redde planeten

Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Tag kontrol over jeres fremtid og vis jeres bekymring. Sådan lyder opfordringen til unge, som flere steder i regionen strejker for klimaet.

I august 2018 satte den dengang 15-årige svenske skoleelev Greta Thunberg sig foran Riksdagen i Stockholm. Med sig havde hun et skilt med skriften "Skolstrejk för klimatet" (Skolestrejke for klimaet, red.).

Den stille aktion fik hurtigt opmærksomhed i hele verden og satte gang i en international bevægelse blandt unge. Unge, som i dag strejker flere steder i landet under navnet #FridaysForFuture - blandt andet i Sorø, Næstved og Nykøbing Falster.

00:24

Også i Sorø blev der strejket for klimaet i dag.

Luk video

Her i regionen er budskabet det samme som hos svenske Greta Thunberg: Klimaforandringerne er en enorm trussel mod de unges fremtid, men politikerne tager dem ikke alvorligt nok.

Vi gør det i skoletiden for at vise, at det er af højeste prioritet at gøre noget nu

Elever fra Næstved Gymnasium

- Dem, der vil mærke mest til klimaforandringerne – de helt unge – har ingen stemmeret. Derfor kræver unge nu at få deres stemmer hørt ved at klimastrejke fra skolen, skriver de unge fra Næstved Gymnasium i deres invitation til at strejke.

Artiklen fortsætter efter billedet.

I Næstved er eleverne mødt foran gymnasiet. Senere går de mod Axeltorv og til sidt mod rådhuset. Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Strejke - ikke pjæk

I Næstved er eleverne mødt foran byens gymnasium kl. 9:35, hvorfra de i samlet trop går mod Axeltorv og videre til rådhuset, hvor strejken slutter kl. 13.

Med sig har eleverne skilte med budskaber som Vores generation skal redde planetenKæmp for vores fremtid og Kan i selv - eller skal vi tage over som en henvisning til de magthavere, de prøver at råbe op.

- Vi gør det i skoletiden for at vise, at det er af højeste prioritet at gøre noget nu. Det haster, lyder det i indkaldelsen fra eleverne.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Eleverne i Næstved har lavet flere skilte med deres budskaber. Foto: Kasper Larsen - TV ØST

I indkaldelsen understreger eleverne, at der ikke er tale op pjækkeri - de strejker, fordi de mener, at det er nødvendigt at råbe politikerne op.

- Vi fravælger skole- eller arbejdsdagen for at tvinge politikerne til at konfrontere krisen - og vise dem, at det ikke længere er noget de kan ignorere, skriver eleverne fra Næstved.

Her strejker de

Sorø:

Eleverne mødes på torvet i Sorø kl. 10:00. Efter en velkomst går demonstrationen mod rådhuset i Sorø, hvor der er taler.

 

Næstved:

Starter ved Næstved Gymnasium kl. 9:35 og går derefter til Axeltorv og senere til rådhuset, hvor demonstrationen slutter kl. 13:00.

 

Nykøbing Falster:

På torvet i Nykøbing Falster kl. 10:00 til 13:00.

 

Se en oversigt over strejker i resten af landet her.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App