Regioner får flere penge: - Det vil betyde noget for patienterne

Danske Regioner og regeringen har onsdag indgået økonomiaftale for 2020. Heino Knudsen, formand for Region Sjælland, er glad for resultatet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Onsdag blev der indgået en ny økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner. En aftale, der giver regionerne 1,5 milliarder kroner ekstra næster år.

Samtidig afskaffes det såkaldte omprioriteringsbidrag på både sundhedsområdet og på det regionale udviklingsområde.

quote Det vil betyde noget for patienterne, at vi ikke skal ud og skære igen

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

Heino Knudsen (S), der er regionrådsformand i Region Sjælland, er meget tilfreds med aftalen. Efter Regionen sidste år måtte gennem flere sparerunder, ser han frem til, at der ikke længere skal spares.

- Det vil betyde noget for patienterne, at vi ikke skal ud og skære igen, men at vi kan udvikle på blandt andet at løse flere opgaver tættere på borgerne, som vi gerne vil.

Nykøbing F. Sygehus
Læs også
Flere penge til sygehuse - regeringen dropper omprioriteringsbidraget
Nykøbing F. Sygehus
Læs også
Flere penge til sygehuse - regeringen dropper omprioriteringsbidraget

Region Sjælland har i en længere periode været i store økonomiske problemer, og derfor arbejer regionen med en økonomisk genopretningsplan. 

- Efter de økonomiske udfordringer, vi jo har været i, så er den her aftale rigtig vigtig for os. Der er lys for enden af tunnelen, siger Heino Knudsen.

Løser ikke alle udfordringer

Heino Knudsen fortæller, at det er det største økonomiske løft siden finanskrisen, men understreger samtidig at denne aftale ikke betyder, at alle problemer er løst.

- Det er ikke noget der gør, at der pludselig kommer guld og grønne skove. Og det er også derfor, jeg siger, at det stadigvæk kræver en hård økonomisk styring at få enderne til at nå sammen i Region Sjælland. Men det betyder, at vi ikke kigger ind i nye store og voldsomme sparerområder, som vi gjorde sidste år, siger han.

quote Det ligger til den snævre side i betragtning af de mange løfter, der er givet i valgkampen

Jacob Jensen, Venstre

Region Sjælland har lagt en større strategi, som regionen nu kan fokusere på.

- Det vigtigste at sige i det her er, at det jo understøtter den udvikling og strategi, vi gerne vil have i Region Sjælland. Blandt andet for at vi gerne vil flytte nogle opgaver tættere på borgerne, siger Heino Knudsen. 

Befolkningen bliver ældre

Aftalen giver ifølge Finansministeriet regionerne en mulighed for at ansætte mere sundhedspersonale næste år for at kunne følge med, når befolkningen bliver ældre.

Ældre
Læs også
Flere kommuner vil gennemføre ekstra besparelser på ældreområdet
Ældre
Læs også
Flere kommuner vil gennemføre ekstra besparelser på ældreområdet

- Vi bliver flere ældre, som dermed bliver mere syge. Og vi får flere, vi skal behandle i sundhedsvæsenet. Det jo en glædelig udvikling, at vi lever længere. Men det gør også, at vi får flere opgaver i sundhedsvæsnet, siger han.

Hvordan pengene præcis skal bruges, kan han endnu ikke sige noget om.

Artiklen fortsætter under billedet

Jacob Jensen, regionsrådsmedlem for Venstre. Arkivfoto.
Jacob Jensen, regionsrådsmedlem for Venstre. Arkivfoto. Foto: Katja Kafling - TV2 ØST

Venstre: Bedre end ingenting

I Venstre er begejstringen en smule mere afmålt. I hvert fald når man spørger regionsrådsmedlem Jacob Jensen, som er 2. næstformand og i sin tid kandiderede til formandsposten. Regionerne havde nemlig meldt ud, at det gerne havde fået et lødt på to milliarder kroner i stedet.

- Halvanden milliard er bedre end ingenting. Men det ligger til den snævre side i betragtning af de mange løfter, der er givet i valgkampen om, at regionerne skulle have et ordentligt løft. Der er halvanden milliard nok lidt til den fedtede side, mener Jacob Jensen. 

Chauffør kører plustur i Kalundborg Kommune
Læs også
Bliv kørt helt til hoveddøren - nyt koncept breder sig i regionen
Chauffør kører plustur i Kalundborg Kommune
Læs også
Bliv kørt helt til hoveddøren - nyt koncept breder sig i regionen

- Der vil være mange i sundhedsvæsnet, der vil blive skuffet over det her, når man hører, hvor meget der blev lovet for tre-fire måneder siden.

Jacob Jensen er dog fint tilfreds med, at omprioriteringsbidraget er blevet fjernet.

- Omprioriteringsbidraget har virket, og det har været sundt. Men i den virkelighed, sundhedsvæsnet er i nu, er der andre udfordringer, mener Jacob Jensen.


Nyhedsoverblik