Broløb skaber jubel: - Det er en festdag

01:45

Fredag blev det igen muligt at arrangere motionsløb over Storebælt Video: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det skal igen være muligt at arrangere motionsløb på Storebæltsbroen. Den beslutning præsenterede transportministeren fredag.

En borgmester, en viceborgmester, en løbsdirektør og en spritny minister holdt fredag et middag løbende pressemøde på kanten af Sjælland.

Storebæltsbroen har nemlig skabt overskrifter for alt andet end biltrafik de seneste år. For skal Danmarks have et motionsløb, der krydser landets største bro? Den tidligere transportminister sagde nej.

I dag sagde regeringens nye transportminister Benny Engelbrecht (S) ja.

Første handling som minister

Det markerede han fredag med en løbetur sammen med Slagelse Kommunes viceborgmester Villum Christensen (LA), Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) og løbsdirektør for Broløbet Storebælt Per Hansen.

Det er simpelthen bare en festdag. Det er det, vi allerhelst vil, altså samle hele Danmark på Storebæltsbroen

Per Hansen, løbsdirektør

- Jeg har besluttet, at det igen skal være muligt at løbe på centrale infrastrukturelle bygningsværker, altså fx Storebæltsbroen. Broløbet har været en central del af Storebæltsbroen historie, og det håber jeg, at vi kan få genindført, siger Benny Engelbrecht (S).

Dagens løbetur startede ved betalingsanlægget ved Storebæltsbroen. Og der skulle ikke løbes mange skridt, inden snakken faldt på Benny Engelbrechts allerførste beslutning som minister:

Artiklen fortsætter under billedet.

Transportminister Benny Engelbrecht (V), borgmester i Nyborg Kommune Kenneth Muhs (V), viceborgmester i Slagelse Kommune Villum Christensen (LA) og løbsdirektør for Broløbet Storebælt Per Hansen. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Den lå lige til højre, lød det fra Villum Christensen.

- Ja, det gjorde den sgu. Det var det første, jeg bad om, da jeg trådte ind ad døren, svarede transportministeren mens de løb afsted.

Derfra gik turen ud mod vandet med udsigt til Storebæltsbroen. Her var der mulighed for at høre mere til Broløbet Storebælt, som fredag blev genoplivet.

Broløbet binder kommunerne sammen

Beslutningen om at droppe motionsløb over for eksempel Storebæltsbroen blev i 2017 truffet af daværende transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Det skete efter et stort trafikkaos i forbindelse med afviklingen af et halvmaraton over Den Ny Lillebæltsbro.

Hans partikollega og nuværende viceborgmester i Slagelse Kommune var dog ikke enig i den beslutning. Derfor er nyheden fra transportministeren også en god en af slagsen.

- Jeg synes, at det er en rigtig god beslutning, og jeg var jo heller ikke helt enig med Ole Birk i, at risikoen for ulykker er så stor, at det skulle være nødvendigt. Vi skal huske på, at det kun er hver tredje år, siger Villum Christensen og fortsætter:

- Det er noget af det, der binder vores land sammen og vores kommuner sammen, at man kan lave sådan en begivenhed. Jeg tror ikke, at man kan finde ret mange i Slagelse, som er sure over det her.

Nu begynder planlægningen

Fredag klokken 12.00 åbnede muligheden for at ansøge om at afholde motionsløb på Storebæltsbroen. Derfor er det en god dag for løbsdirektøren for Broløbet Storebælt, der sidst arrangerede løb over broen i 2017.

- Det er simpelthen bare en festdag. Det er det, vi allerhelst vil, altså samle hele Danmark på Storebæltsbroen til motionsløb, det er fantastisk, siger Per Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

De 21,1 km i Broløbet skal gå over Storebæltsbroen. Planen er, at løbet skal afholdes i 2020. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Han har dog kunne forberede sig i et stykke tid. Under den netop overståede valgkamp besøgte tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) broen. Her bebudede han, at var uenig i sin ministers beslutning om at lukke broløbet og gerne så, at det kom tilbage.

Med ministerens udmelding fredag begynder den endelige planlægning af næste udgave af Broløbet Storebælt. Planen er, at det skal afholdes i 2020.

- Nu skal vi have godkendelsen. Men ellers er der en masse tekniske ting. Man skal have sat en tilmeldingsportal op, man skal lave aftaler med leverandører om alt muligt forskelligt, lige fra t-shirts, til vand og toilet. Så det er en kæmpe proces, man sætter i gang, siger Per Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Transportminister Benny Engelbrecht præsenterede fredag nyheden ved Storebæltsbroen.

Den tidligere transportminister Ole Birk Olesens argument for at lukke broløbet var, det der er en stor risiko for, at lange køer kom til at genere trafikanterne. Hans afløser mener dog ikke, at det er noget, borgerne skal frygte.

- Selvfølgelig skal vi tage hensyn til trafikken. Men jeg har også lyttet på sagkundskaben i den her sammenhæng. Jeg kan jo godt høre, at det kan godt lade sig gøre. Jeg har ved selvsyn set, at det godt kan lade sig gøre at afvikle et motionsløb samtidig med, at man også afvikler trafikken, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App