Berømt tegner fik sat Næstved på streetart-verdenskortet

CMP ONE var med til at grundlægge Næstved som en af Danmarks førende graffitibyer i 1980’erne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det her må være det cooleste ever.

Sådan fortæller den verdensberømte tegner og maler fra Næstved, Claus Michael Pedersen om dengang han så filmen ”Style Wars” i fjernsynet.

Med attitude, tags, breaks og beats straight outta New York, blæste filmen graffiti og hip hop lige ind i hovedet og hjertet på den dengang 14-årige Claus Michael Pedersen, der indtil da mest havde interesseret sig for fodbold.

Og så var han solgt:

- Jeg vidste bare, at jeg blev nødt til at undersøge, hvad det her var, siger den nu 48-årige Claus Michael Pedersen i TV ØSTs kulturprogram Udtryk.

 
  Foto: Mika Hänninen - TV ØST

Han skiftede fodboldstøvlerne ud med sprayflasker og tusch, og navnet ud med det mere street-egnede CMP ONE. Nu var han klar til sammen med vennerne at etablere graffiti og hiphop-kulturen i Næstved.

CMP ONE taggede, tegnede og malede løs, og udgav også Danmarks første undergrunds graffitimagasin, Fantazie. Et magasin, der via hiphop-koncerter i København, kom ud til hele verden og på den måde fik sat Næstved på street-art verdenskortet i slutningen af 80’erne.

 
  Foto: Mika Hänninen - TV ØST

Hele verden til Næstved

Der på street-art verdenskortet er Næstved sådan set stadigvæk. Og det kan ses på mange af byens gavle, der er udsmykket af nogle af de ypperste internationale kunstnere inden for street-art.

Gavlene er blevet til under navnet Næstved Kunstby i samarbejde med Næstved Ungdomsskole, hvor Claus Michael Pedersen er afdelingsleder, når han ikke lige tegner og maler.

 
  Foto: Mika Hänninen - TV ØST

I programmet Udtryk møder vi CMP ONE i sit værksted, ligesom vi tager på tur rundt til nogle af gavlene i Næstved.

Du kan se programmet lige herunder:

Man skal huske at løfte blikket, hvis man går en tur i Næstveds gader. Byens gavle er nemlig fyldt med graffitikunst lavet af internationale verdensberømte graffitikunstnere. Manden, der har bragt de store kunstnere til Næstved er den danske graffitikunstner CMP ONE.

 


Nyhedsoverblik