Afrika-virus kan føre til massiv solsorte-død i Danmark

Ornitologer og dyrlæger frygter massedød hos solsorte. Derfor opfordrer de danskerne til at kigge efter døde fugle og sende dem til undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Netop nu er dyrlægerne på Statens Serum Institut i gang med at obducere syv solsorte. De bliver undersøgt for den afrikanske fuglevirus Usutu, der også kan gøre mennesker syge.

Solsortene er indsendt fra helt almindelige danskere, der har fundet fuglene i haven eller naturen.

- Vi har endnu ikke fået så mange fugle ind. Men blot én positiv test, vil jo betyde, at vi har påvist Usutu virus i Danmark, siger Louise Lohse, der er dyrlæge og seniorforsker på Afdelingen for Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik på Statens Serum Institut.

quote I de lande, hvor der er konstateret Usutu virus, medfører den normalt flok-dødelighed

Louise Lohse, Statens Serum Institut

Medfører flok-dødelighed

Usutu virus rammer især solsorte og er altså endnu ikke med sikkerhed konstateret i Danmark.

- I de lande, hvor der er konstateret Usutu virus, medfører den normalt flok-dødelighed. Der har man set, at solsortebestanden er dykket, fortæller Louise Lohse.

Siden foråret har Dansk Ornitologisk Forening (DOF) fået omkring 100 henvendelser fra danskere, der har fundet døde eller døende solsorte.

Blandt andet en video fra en kvinde i Kolding (se ovenfor), hvor det er tydeligt, at solsorten er syg. 

- Solsorten på den video har fuldstændig de samme sympotomer på Usutu virus, som vi har fået rapporteret fra vores naboer i Tyskland, fortæller Knud Flensted, der er biolog i
Dansk Ornitologisk Forening.

- Usutu virus blev første gang set i Sydafrika og overføres med myg, som suger blod fra vilde trækfugle, der overfører sygdommen fra et område til et andet. På den måde er viruset blevet overført til det sydlige Europa for 20 år siden, siger Knud Flensted. 

Artiklen fortsætter under grafikken. 

 
  Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening er titusinder af solsorte i Tyskland i de seneste år døde af Usutu virus. Også Holland og Belgien har været ramt af massedød blandt solsorte, og i sommer blev der konstateret Usutu virus i en solsort på Gotland i Sverige.

quote Solsorten er åbenbart den art, der er mest følsom overfor den her Usutu virus, og vi ved ikke hvorfor

Knud Flensted, biolog, Dansk Ornitologisk Forening

Usutu virus kan ramme andre fugle, men da solsorten ofte bor tæt på mennesker i byernes haver, er det den art, der oftest bliver fundet døde eller syge. Samtidig tyder noget på, at solsorten er ekstra udsat. 

- Solsorten er åbenbart den art, der er mest følsom overfor den her Usutu virus, og vi ved ikke hvorfor. Men Usutu virus kan altså også ramme andre fugle, der bor i skovene, fortæller Knud Flensted.

Rammer også mennesker

Usutu virus kan også ramme mennesker.

- I Sydeuropa ser vi få tilfælde af mennesker, der får Usutu virus. Den kan være dødelig hos svagelige personer, men hvis man er stærk og har et almindeligt immunforsvar, så er risikoen for at blive meget syg ikke stor, siger Louise Lohse.

I hvor stort omfang Usutu virus vil påvirke solsorte-bestanden her i Danmark, er det endnu for tidligt at sige noget om. 

- Jeg tror ikke, at det bliver en katastrofe. Det er ikke sådan, at solsorten forsvinder, det tror vi ikke, men der vil være en markant påvirkning og tilbagegang i nogle områder. Men arterne tilpasser sig sygdom i den vilde natur, så den skal nok overleve, siger Knud Flensted.

Sådan sender du en død solsort til Center for Diagnostik 

  • Læg solsorten i fryseren eller køleskabet, hvis du ikke sender den med det samme.
  • Pak solsorten forsvarligt ind, så der ikke siver væske ud fra pakken.  Pak den eventuelt ind i avispapir eller et gammelt håndklæde og læg den ind i en lukket plastikpose.
  • Læg den indpakkede solsort i en lukket kasse, så den ikke bliver klemt under transporten.
  • Send fuglen på hverdage først på ugen, så kassen ikke står uden at blive undersøgt hen over en weekend.
  • Det er gratis at sende de døde solsorte. man finder. 
     

Find adresse og mere info her


Nyhedsoverblik