Kun set én gang før i Danmark - sjælden trane spottet på Sydsjælland

Trods bidende kulde var flere ornitologer i dag ude på en mark ved Sallerup, hvor en yderst sjælden set prærietrane i disse dage holder til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Imens nogle drager til vante, lune himmelstrøg, når vinteren trænger sig på, vælger andre at holde stand og blive. Og så er der dem, der gør noget helt tredje.

Vi taler naturligvis om fuglene, og en prærietrane fra Nordamerika vakte i dag opsigt for at have gjort det sidstnævnte. For det hører til de absolutte sjældenheder, at denne bemærkelsesværdige fugl drager til Danmark og Europa.

quote Det er vel næsten som at vinde i Lotto to gange i træk at se den her i Danmark. Det er en vild oplevelse.

Rasmus Strack, ornitolog, Vallensbæk Strand

Kun 11 gange før har en fugl af denne art været set i Europa – heraf én i Danmark. Men i dag gik der en rundt på en mark uden for Sallerup mellem Næstved og Vordingborg – i sandhed en begivenhed, der får ornitologierne op af stolene.

- Det er vel næsten som at vinde i Lotto to gange i træk at se den her i Danmark. Det er en vild oplevelse. Den havde jeg ikke set komme – så det er jeg meget godt tilfreds med, siger feltornitolog Rasmus Strack, der er kørt til Sallerup fra sit hjem i Vallensbæk Strand for at se den sjældne, bevingede gæst.

- Jeg synes, det er en flot fugl. Det er måske ikke alle, der vil synes det, men jeg synes, det er en flot fugl, tilføjer han.

En gæst langvejs fra

Den store grå fugl med den røde ansigtsmaske yngler langt fra Danmark på den nordamerikanske prærie eller i tundraområder mod nord i Canada, Alaska og det nordøstlige Sibirien – hvilket også var en kendsgerning, der gav anledning til spekulation blandt dagens fremmødte fugleinteresserede:

- I virkeligheden er vi ikke sikre på, om den er fløjet over Atlanten eller har taget hele vejen over Sibirien, siger Rasmus Strack.

Rasmus Strack er ikke bleg for at tilbagelægge en længere køretur for ved selvsyn at iagttage de sjældne fugle, som fra tid til anden lægger vejen forbi Danmark. I dag var ingen undtagelse, når en sjælden gæst, som prærietranen, der kun er set en gang før i Danmark, lagde vejen forbi.
Rasmus Strack er ikke bleg for at tilbagelægge en længere køretur for ved selvsyn at iagttage de sjældne fugle, som fra tid til anden lægger vejen forbi Danmark. I dag var ingen undtagelse, når en sjælden gæst, som prærietranen, der kun er set en gang før i Danmark, lagde vejen forbi. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Trods at være en sjældenhed her på kontinentet har prærietranen i de seneste ti år dog været set hyppigere i Europa – i blandt andet Finland, Sverige, Norge og Storbritannien, oplyser Dansk Ornitologisk Forening – og det er altså nu for anden gang, den er set i Danmark.

Sidste gang var i 2013 på Møn.

Bemærkelsesværdigt syn

For en udenforstående kan gæsten fra Amerika måske virke uinteressant, men ifølge Peter Christiansen fra Rødovre, der i dag også havde lagt vejen forbi Vordingborg-egnen, er der flere argumenter for at prærietranen er bemærkelsesværdig:

quote Der er masser af små brune fugle, som er hamrende uinteressante – den her er stor elegant og majestætisk.

Peter Christiansen, feltornitolog, Rødovre

- Der er masser af små brune fugle, som er hamrende uinteressante – den her er stor, elegant og majestætisk. Den tilhører familien traner, og de er flotte og spændende alle sammen. Bare det, man kan se en trane, hvad enten man er rejst ud i verden, eller den er kommet til Danmark, det er fantastisk, forklarer han og tilføjer:

- Det er en prærietrane, der er kommet til Danmark for anden gang – som er en supersjælden fugl i Europa – så at den overhovedet er her for anden gang er helt vildt.

Peter Christiansen finder prærietranen både elegant og majestætisk - og fuglen er ifølge ham helt bestemt turen til Sydsjælland værd.
Peter Christiansen finder prærietranen både elegant og majestætisk - og fuglen er ifølge ham helt bestemt turen til Sydsjælland værd. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Måske set i Sverige

Den aktuelle prærietrane, som gæster Vordingborg-egnen, menes at være den samme, der i efteråret blev observeret i Sverige. Uagtet grænselukningerne er den så draget videre mod Danmark, hvor den første gang blev observeret allerede i starten af januar nær Vordingborg. 

Derefter har ingen set den før i går, torsdag, hvilket fik rygtet til at løbe stærkt på diverse fugleforummer.

Læs også
Ikke set siden 1990'erne - sjælden fugl forvilder sig til Lolland
Læs også
Ikke set siden 1990'erne - sjælden fugl forvilder sig til Lolland

- Der har ind til videre været en små 100 mennesker hernede løbende, og jeg synes, folk står med god afstand til hinanden – jeg ser ikke større problemer i det, siger Rasmus Strack, der også er redaktør for den ornitologiske hjemmeside club300.dk.

Der findes traner i Danmark – men til forskel fra prærietranen er den hjemlige trane en smule større.


Nyhedsoverblik