Selv om man ikke altid skal tro på gamle sagn, så er det nogle gange rigtigt nok.
For i et af de mange sagn om livet på Møn i oldtiden fortælles der om en hellig kilde ved Fanefjord.
Og kilden, den er god nok.
For mange år siden blev den kastet til, men nu pibler vandet frem igen. Og det er takket være kildens ejer og nogle asatroende.
Den lille hær af asatroende er sådan set ikke møn-boere, men da de pænt bad Søren Luxhøj Jensen og hans kone Yvonne om lov til at befri den gamle kilde fri fra sten og brombærkrat, blev der sagt ja.
Det er bare en oplevelse. At se, hvordan de folk helliger sig med fortiden
Kilden er en del af Danmarks tidligste historie. Og det skal respekteres.
- Jeg har ikke noget forhold til asatroende overhovedet. Jeg kender slet ikke noget til det. Men den begejstring, de udviser, den smitter lidt af, siger Søren Luxhøj Jensen.
Mere spændende end skræmmende
De asatroende bekender sig til de guder, der blev bedt til før kristendommen holdt sit indtog i Danmark. Men den lokale præst er ikke bange for hedninge. Han tog i hvert fald turen hen over pløjemarken mellem kirken og kilden, og fik sig en oplevelse.
- Det, der gør er, at de går hen samlet om det at føle et tilhørsforhold om noget mere, end bare dem selv. Og det er jo ikke, fordi det er så fremmed for kirken, siger Aske Emil Olsen, der er sognepræst ved Fanefjord Kirke.
For en af de andre lokale fra Askeby, Elly Lundberg, blev mødet med de asatroende også mere spændende end skræmmende.
- Det er bare en oplevelse. At se, hvordan de folk helliger sig med fortiden, siger Elly Lundberg.
En blodig fortid
Kildens fortid er blodig. På en bakke tæt ved, også kaldet præstebakken, blev der i forne tider udført ritualer af den slags, der i dag ville udløse de helt store bølger på sociale medier og fjernsynsskærmene.
Det er et kulturhistorisk arvestykke
- Man ofrede dyr og mennesker, siger Søren Luxhøj Jensen.
Når ofringerne var overstået, blev blodet vasket af skåle og knive i Blotkilden. Sådan noget gør nutidens asatro sig ikke i.
Men de tror stadig på, at Odin, Thor og Loke styrer alt fra vind og vejr til frugtbarhed - og for dem er den rislende kilde på Møn en port til fortiden.
- Det er et kulturhistorisk arvestykke, siger Suzanne Wowern Rasmussen fra Hefjendur Lauget i Dalmose.
Sløjfede kilden for længe siden
Det var Søren Luxhøj Jensens far, der for 60 år siden sløjfede kilden. Noget, man dengang mente var en fejl, men som gjort i bedste mening.
Det er jo skønt, at den kommer op igen
- Faren var jo bange for, at de skulle falde i og så havde de jo lukket den. Så det er jo skønt, at den kommer op igen. At nogle har fundet ud af det, og der bliver gjort noget - det er dejligt, siger Elly Lundberg.
Dejligt, og måske også en lille smule skræmmende.
I hvert fald nu når man ved, at vandet i Blotkilden på de store dage i oldtiden var rødt. Af blod.