Borgere i Kalvehave slipper med skrækken – regeringen dropper planer om at flytte udrejsecenter

En omgang useriøs politisk drilleri, kalder Vordingborg Kommunes borgmester Mikael Smed (S) forslaget om at flytte udrejsecenteret til Lindholm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Øen Lindholm, der er placeret cirka 3,5 kilometer i fugleflugtlinje fra Kalvehave, er den forgangne uge endnu engang blevet trukket ind i debatten om placeringen af et nyt udrejsecenter.

Men nu kan borgerne i Kalvehave ånde lettet op – regeringen meldte nemlig tirsdag ud, at de dropper planerne om at flytte det udrejsecenter, der i øjeblikket huser 130 udviste kriminelle i den midtjyske by Bording.

- Jeg er glad for, at der er kommet en afklaring, hvor regeringen klart og tydeligt siger, at med os for bordenden bliver der ikke tale om at bruge Lindholm til udrejsecenter. Så det var dejligt, at det blev så klart i går, siger Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune.

quote Jeg tænker faktisk, at det fra både Venstre og Konservative var en useriøs omgang politisk drilleri mod den siddende regering

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

Det har egentlig aldrig været en del af den siddende regerings plan, at øen Lindholm skal fungere som nyt udrejsecenter. Borgerne i Kalvehave nåede dog alligevel at få hjertet godt op i halsen, da SF satte en stopper for det planlagte udrejsecenter på Langeland og derved bragte regeringen i mindretal. Hvis det ikke kunne blive placeret på Langeland, var feltet pludselig åbent igen, og det gav de blå partier lejlighed til endnu engang at bringe Lindholm i spil.

- Jeg tænker faktisk, at det fra både Venstre og Konservative var en useriøs omgang politisk drilleri mod den siddende regering. Men den afledte konsekvens er jo, at det skaber en masse utryghed i et lokalsamfund i Danmark, så det er simpelthen så ubetænksomt, som noget kan være, siger Mikael Smed.

Lindholm har været i spil før

Debatten om et udrejsecenter på Lindholm rasede i 2018, da den daværende VLAK-regering ville placere de udviste asylansøgere på øen i Stege Bugt med færgedrift fra Kalvehave. Planerne blev droppet igen i 2019, da den socialdemokratiske regering trådte til, og de har siden da været skrinlagte.

Det skabte derfor stor utryghed blandt borgerne i Kalvehave, da de blå partier 2. pinsedag igen foreslog Lindholm til udrejsecenter. Der gik faktisk ikke mere end to timer fra nyheden var ude, til at borgerne i Kalvehave havde mobiliseret en demonstration imod forslaget.

VIDEO: se indslaget fra 2. pinsedag, hvor borgerne i Kalvehave hurtigt fik stablet en demonstration på benene.

- Det er fuldstændigt på månen. Det giver ingen mening, at vores lille samfund skal bære det her alene, udtalte en af arrangørerne bag demonstrationen, Camilla Schmøde, 2. pinsedag.

Derfor glæder det også borgmester Mikael Smed, at Vordingborg Kommune og især borgerne i Kalvehave nu har fået en afklaring, der maner muligheden for et udrejsecenter på Lindholm til jorden.

- Det giver selvfølgelig en lettelse for borgerne, at det klart bliver manifesteret, at det her er debatteret nu, og at vi ikke behøver debattere det igen. Der er sendt et signal til blå blok om, at de må tilbage i tænkeboks, hvis de vil komme med nogle alternative forslag, siger han.

En både dyr og dårlig løsning

De blå partier meldte tidligere på ugen ud, at de håbede, at de kunne få SF med på ideen om at pege på Lindholm til udrejsecenter. Det er der dog ikke noget, der tyder på, for SF’s udlændingeordfører, Carl Valentin, har i samme ombæring kaldt Lindholm-idéen for "tåbelig" og "ikke noget, vi er tilhængere af". Det er heller ikke et scenarie, der bekymrer Mikael Smed.

- De politikere, der vedholdende trækker Vordingborg Kommune ind i debatten her, kan jo tilsyneladende ikke forstå, at det er en ’ikke-løsning’, de bliver ved med at pege på. Så jeg kan ikke give garantier for, at de blå partier ikke vil blive ved med at bruge Vordingborg Kommune som skraldespand.

quote Jeg håber simpelthen snart, at de er deres opgave voksne

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

- Men jeg kan i hvert fald sige, at når vi har en siddende regering og en række støttepartier, der så klart melder ud, at det er en "ikke-løsning" at kigge på Vordingborg Kommune, så stoler jeg på deres udsagn, siger han.

Om de blå partier fortsat vil blive ved med at bringe Lindholm til bordet i debatten om, hvor et nyt udrejsecenter eventuelt skal placeres, kan Mikael Smed derfor ikke spå om. Men han håber, at de snart indser, at forslaget er både ”dyrt og dårligt”.

Læs også
Konservativ støtte til udrejsecenter på Lindholm udløser massive protester: - Det giver ingen mening
Læs også
Konservativ støtte til udrejsecenter på Lindholm udløser massive protester: - Det giver ingen mening

- De blå partiledere er stagneret i en fortid som for længst er forbi, og de kigger ikke fremad. Jeg håber simpelthen snart, at de er deres opgave voksne. De er valgt for hele landet, og de skal finde løsninger – de skal ikke finde "ikke-løsninger", siger han.

Lindholm var i næsten 100 år hjemsted for DTU's veterinærforskning, der etablerede laboratorier på øen for at forske i smitsomme sygdomme hos dyr. Efter at have flyttet sin forskning til København blev øen i marts i år færdigrenset for virus og nøglerne blev overleveret til Bygningsstyrelsen. I den forbindelse blev øens eneste færge solgt til Lolland Kommune, der i dag råder over fartøjet som reservefærge til kommunens beboede småøer.


Nyhedsoverblik