DF-ledelse affejer kritik: - Det har ikke et klap med politik at gøre

To ud af tre DF-byrådsmedlemmer i Vordingborg Kommune har meldt sig ud af partiet i protest mod ledelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er internt fnidder og har intet med ledelsen i Dansk Folkeparti at gøre, når to - nu tidligere medlemmer - tirsdag har meldt sig ud af partiet.

Sådan lyder det fra næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, der selv bor i Vordingborg, hvor de to desertører, Heino Hahn og John Pawlik er byrådsmedlemmer.

quote Jeg har kendt ham igennem mange år, så det hele virker fuldstændig forskruet

Søren Espersen (DF), næstformand

- Jeg bor selv i Vordingborg, kender det hele, min kone har siddet i Vordingborg byråd gennem halvanden sæson. Så vi kender hele spillet dernede, og det, det drejer sig om i Vordingborg, er, at de skændes så det brager de to fraktioner imellem, og det er det, det bunder i. Det har ikke et klap med politik at gøre, siger han til TV 2.

Det er ellers netop det, Heino Hahn og John Pawlik siger, når de skal begrunde deres farvel til Dansk Folkeparti. De har hendholdsvis været medlem af partiet i henholdsvis 18 og otte år, og beslutningen er derfor ikke en, der er taget over natten, siger de.

Heino Hahn og John Pawlik
Læs også
DF mister to byrådsmedlemmer: - De er ved at lave en dødssejler
Heino Hahn og John Pawlik
Læs også
DF mister to byrådsmedlemmer: - De er ved at lave en dødssejler

Deres udmeldelse sker i protest mod ledelsen i Dansk Folkeparti, siger de, som, de begge mener, har svigtet opgaven med få genrejst partiet efter det smertefulde nederlag ved Folketingsvalget sidste sommer:

- De er ved at lave en dødssejler derinde (på Christiansborg, red.) Det er jeg ked af. Vi kan bare ikke forene os med Dansk Folkeparti mere, siger John Pawlik blandt andet til TV 2.

VIDEO: Hør de to nu tidligere DF'ere fortælle om skiftet:

 

- Det er helt hen i skoven

Mens Heino Hahn, der er tidligere viceborgmester i Vordingborg, ikke mener, at ledelsen tager baglandets bekymringer alvorligt.

Søren Espersen, de siger, det handler om, at ledelsen har svigtet. Hvorfor siger du, at det handler om noget andet?

- Fordi jeg kender forholdene dernede. Jeg er med i Vordingborg Kommunes lokalforening og ved præcis, hvad det handler om. Det andet er dårlige undskyldninger. Jeg har set Heino Hahns mail til ledelsen, og jeg synes, det er helt hen i skoven.

Artiklen fortsætter under billedet.

Heino Hahn og John Pawlik forlader Dansk Folkeparti i Vordingborg Kommune. De har mistet tilliden til partiledelsen på Christiansborg.
Heino Hahn og John Pawlik forlader Dansk Folkeparti i Vordingborg Kommune. De har mistet tilliden til partiledelsen på Christiansborg. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Hvorfor er det helt i skoven? Hvis de føler, at de ikke bliver lyttet til inde på Christiansborg, har de så ikke ret i den kritik?

- En ting er at føle og så egentlig blive lyttet til. Vores rejsende medarbejder Sten Thomsen har været der et par gange, jeg er selv dernede i området, og der er masser af kommunikation. Så det er rent gejl, når de siger, at det har noget som helst med politik at gøre, siger Søren Espersen.

- Heino Hahn, som jeg forstår melder sig ind i Nye Borgerlige, er nærmest socialdemokrat af natur. Jeg har kendt ham igennem mange år, så det hele virker fuldstændig forskruet.

De mener ikke, at I inddrager baglandet?

- Ikke inddrager baglandet? Kristian Thulesen Dahl har været på besøg hos dem i deres lokalforening i næsten tre timer til masser af god snak. De har kommunikationen direkte til mig. Så man kan føle en masse ting, men at sige, at det har noget med politik at gøre, er forkert. Det er personligt kævl, siger Søren Espersen.

Espersen hængt ud

Søren Espersen bliver selv af Heino Hahn og John Pawlik nævnt som en af dem fra partiledelsen, som har svigtet. Specifikt nævner de en episode i 2018, hvor Dansk Folkeparti fik forhandlet et udrejsecenter på den lille ø Lindholm med i det kommende års finanslovsaftale.

De to lokale DF'ere var ikke taget i ed på, at der skulle sendes udviste kriminelle, personer på tålt ophold og fremmedkrigere til øen i deres egen baghave, og da lokalforeningen dagen inden, det blev meldt ud, holdt julefrokost, sagde Søren Espersen ifølge de to lokalpolitikere intet om det.

Lindholm luftfoto
Læs også
Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan
Lindholm luftfoto
Læs også
Regeringen stopper endegyldigt Lindholm-plan

Men også det er skudt forbi målet, siger Søren Espersen:

- Jeg vidste det med Lindholm akkurat samtidig, som de gjorde. Vi havde en julefrokost, hvor jeg forsøgte at sige, at vi skulle tage at komme i julestemning. At vende tilbage til sådan en sag, kan man sagtens, men det har intet med politik at gøre. Det er ren kævl mellem medlemmerne, og det er det, vi skal prøve at rette op på nu.

quote Jeg vidste det med Lindholm akkurat samtidig, som de gjorde

Søren Espersen (DF), næstformand

Men hvis de ikke føler, at du har været god nok til at informere dem om Lindholm, bør du så ikke også kigge indad og overveje, om du burde have gjort noget anderledes?

- Nej, bestemt ikke, for jeg har intet at være flov over. Jeg fik beskeden om Lindholm akkurat samtidig med, at de gjorde, fra Ritzaus Bureau. Og hvad folk går og føler er tit forskelligt i forhold til, hvad den reelle verden er. Jeg kender dette helt ind til benet, og jeg ved, at det er det rene pjat, siger Søren Espersen.

Heino Hahn og John Pawlik fortsætter i byrådet i Vordingborg, hvor de nu har meldt sig ind i Nye Borgerlige. TV 2 ville gerne have foreholdt Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, deres kritik, men det har endnu ikke været muligt.


Nyhedsoverblik