Tour de France gav ekstraregning til spareramt kommune

Slagelse Kommune overskred Tour De France-budget med knap 700.000 kroner. Nu tages pengene fra kommunens eventpulje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Anden etape af årets Tour de France, 2. juli 2022, blev en gul folkefest på de sjællandske landeveje. Ikke mindst i Slagelse Kommune, hvor det estimeres, at der dukkede cirka 65.000 tilskuere op for at se feltet og kampagnekaravanen køre forbi.

Men cykelfesten endte med at koste noget mere end forventet for Slagelse Kommune. Helt præcist 694.000 kroner mere end forventet.

Slagelse Kommune havde afsat 1.625.000 kroner til afviklingen af Tour de France-etapen, men omkostningerne endte med at snige sig op på 2.319.000 kroner. Kommunen har dermed haft et overforbrug svarende til 42,7 procent. 

Og det er ikke godt nok, lyder det fra kommunens borgmester og formand for Økonomiudvalget Knud Vincents (V).

- Jeg tænker, at det er lige nøjagtigt, det, der ikke skal ske, og det er derfor, vi er i gang med at lave om på vores organisation.

quote Det er lige nøjagtigt, det, der ikke skal ske

Knud Vincents (V), borgmester og formand for Økonomiudvalget

Den uforudsete ekstraomkostning kommer i en tid, hvor Slagelse Kommune står midt i en økonomisk krise med massefyringer og skolelukninger.

Set i det lys, synes du så, at det er rimeligt, at I bruger 694.000 kroner ekstra på Tour De France?

- Der skal være fokus på budgetter og på, at hvis nogle budgetter skrider, så skal det informeres løbende uanset om det er i det politiske eller det administrative system, siger Knud Vincents.

Slagelse Kommune har haft et overforbrug på Tour de France svarende til 42,7 procent, og det er ikke godt nok, siger borgmester Knud Vincents (V).
Slagelse Kommune har haft et overforbrug på Tour de France svarende til 42,7 procent, og det er ikke godt nok, siger borgmester Knud Vincents (V). Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Ekstra udgifter til skiltning og planlægning

Overforbruget skyldes ifølge Puk Hvistendal, projektchef i Slagelse Kommune, at der opstod uforudsete udgifter til skiltning og planlægning, fordi fem motorvejsafkørsler skulle lukkes, og fordi en masse markeringspæle skulle flyttes kort før løbsdagen.

- Det primære er, at de sidste detaljer kom i de få måneder op til Tour De France, og det krævede ekstra mandskab, planlægning og materiel. 

20220611-174005-L-1600x1066we
Læs også
Kommuner bruger millioner på Tour de France - men det er langt fra sikkert, at pengene tjener sig ind
20220611-174005-L-1600x1066we
Læs også
Kommuner bruger millioner på Tour de France - men det er langt fra sikkert, at pengene tjener sig ind

Det var første gang, at kommunen - og landet i det hele taget - var vært for verdens største cykelløb, og det hører med til forklaringen, mener Puk Hvistendal.

- Det er et meget stort arrangement, og der var ikke et facit på forhånd. Vi har ikke afprøvet det, ligesom hvis vi for eksempel skulle afholde en landskamp. Vi har ikke kunnet forudse, hvad det vil koste, og vi har ikke kunne lægge et retvisende budget, fordi vi først i ugerne op til, fik at vide præcist hvad vi skulle levere, siger hun. 

- Når vi så har prøvet det én gang, så kan vi se, at vi kunne have været nogle udgifter foruden, men det er vi først blevet klogere på efterfølgende, siger Puk Hvistendal.

Læs også
Tour de France rullede igennem Sjælland - gense alle højdepunkterne her
Læs også
Tour de France rullede igennem Sjælland - gense alle højdepunkterne her

Puk Hvistendal nævner blandt andet, at der kunne være sparet penge på opstillede toiletter langs ruten og fanzone-arrangementet i Halsskov Færgehavn, hvor man forventede et besøgstal på mellem 10.000 og 25.000 personer, men hvor der i virkeligheden kom omkring 6.000-10.000 personer.

Ifølge projektchef fra  Slagelse Kommune kunne der være sparet penge på opstillede toiletter langs ruten og fanzone-arrangementet i Halsskov Færgehavn. (Arkivfoto).
Ifølge projektchef fra Slagelse Kommune kunne der være sparet penge på opstillede toiletter langs ruten og fanzone-arrangementet i Halsskov Færgehavn. (Arkivfoto).

Ifølge borgmesteren skulle der have været budgetteret, så der også var plads til uforudsete udgifter.

- Det vigtigste er at overholde budgetterne og indsætte en buffer, så der ikke er noget, der render så meget, som det her har gjort. Der er visse ting, der er kommet ind i sidste øjeblik, som har kostet noget ekstra, men det er derfor, man bør sætte en buffer ind, siger borgmesteren.

Læs også
Gul folkefest: Se alle billederne fra Tour de Sjælland
Læs også
Gul folkefest: Se alle billederne fra Tour de Sjælland


Merforbrug dækkes af eventpulje

De 694.000 skal ifølge Økonomiudvalget findes et andet sted i kommunens økonomi. Økonomiudvalget lægger op til at dække overforbruget med penge fra kommunens eventpulje, hvor restbeløbet i 2022 er 1.351.000 kroner.

Eventpuljen er en pulje, der har til formål at bevillige og understøtte større arrangementer i kommunen.
Nyhedsoverblik