¨

Politiet anholder person efter MDMA-dødsfald - sigtet for uagtsomt manddrab

Politiet mener, at den 18-årige mand efterlod den afdøde dreng i hjælpeløs tilstand. Foto: Kasper Larsen - TV ØST

Politiet har anholdt og sigtet en 18-årig mand for uagtsomt manddrab, efter en 16-årig dreng i nat døde af at have taget MDMA.

En 18-årig mand er anholdt og sigtet for uagtsomt manddrab, efter en 16-årig dreng fra Dianalund i nat afgik ved døden.

Den 16-årige havde indtaget stoffet MDMA.

Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

MDMA's effekt og bivirkninger

 • MDMA er ecstasy. Bogstaverne MDMA er en forkortelse for den kemiske betegnelse 3,4-methylendioxy-N-methylamfetamin.
 • Stoffet kaldes også "Molly", "Emma", "Kix", "E", "Cloud 9" og "XTC".
 • Det er et kunstigt stof, som i 1898 blev fremstillet for at dæmpe appetitten. Stoffet blev først for alvor populært i Danmark i 1990'erne.
 • Det stimulerer hjernen og gør brugeren vågen og mere aktiv. Mange oplever, at MDMA positivt påvirker sociale egenskaber, humør og evnen til at nyde musik. Eksempelvis kan man blive mere kærlig over for både dem, man kender, og fremmede.
 • Rusen varer mellem halvanden og fem timer. Den indtræffer en halv til halvanden time efter indtagelse, alt efter hvor meget man har taget.
 • Mange oplever i dagene efter indtagelse af stoffet nedtrykthed, fordi hjernen producerer mindre af stoffet serotonin, der forbindes med lykke og tilfredshed.
 • MDMA hæmmer ens dømmekraft samt de dele af hjernen, som regulerer søvn, sult og tørst.
 • Ved overdosis kan man opleve ubehagelige synshallucinationer.
 • Stoffet kan hæve kropstemperaturen, få hjertet til at slå hurtigere og forstørre pupiller.
 • På grund af den højere kropstemperatur og et højere energiniveau er der en risiko for, at brugere dehydrerer eller får hedeslag.
 • Hedeslag er den primære dødsårsag efter indtagelse af ecstasy.
 • MDMA hører til blandt de mest udbredte ulovlige stoffer, der findes.
 • Det bliver ofte solgt i tabletform med symboler eller motiver på - eksempelvis med bogstavet "E" eller et dødningehoved.

 

Kilde: Ritzau / Netstof.dk

Se mere

Efterlod afdød i hjælpeløs tilstand

Politiet mener altså, at det var den 18-årige, som gav stoffet til drengen.

- Han (den 18-årige, red.) efterlader, efter politiets opfattelse, den afdøde i hjælpeløs tilstand, står der i pressemeddelelsen.

Den anholdte bliver netop nu fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Nykøbing Falster. Forhøret foregår for lukkede døre af hensyn til efterforskningen, og fordi der ifølge politiet kan være flere medgerningsmænd derude.

Den 18-årige er ifølge TV ØST's reporter på stedet sigtet for at have overdraget "ikke under ét gram MDMA" til den afdøde dreng.

Den sigtede nægter sig skyldig.

Blev fløjet til Rigshospitalet

Den 16-årige dreng blev omkring klokken 2 i nat fløjet til Rigshospitalet, fordi han ikke var til at få kontakt med efter at have indtaget stoffet. Her afgik han ved døden.

I første omgang sagde politiet, at det var et ukendt stof, den unge mand havde taget, men kort efter klokken 11 lørdag formiddag bekræfter de, at der er tale om MDMA.

MDMA er også kendt som ecstasy, og stoffet har tidligere været meget omdiskuteret, efter 15-årige Adam Buk fra Haslev i februar døde efter at have indtaget netop dét stof.

Efterfølgende blev en 17-årig mand kendt skyldig i uagtsomt manddrab ved Retten i Næstved, fordi han den 2. februar solgte et gram MDMA til Adam Buk og hans ven Matti Frey Olsen. Han blev idømt et halvt års betinget fængsel og kunne undgå at komme bag tremmer ved at udføre 120 timers samfundstjeneste.

En anden 17-årig dreng var også tiltalt for uagtsomt manddrab i sagen, fordi han overleverede stoffet til den mellemmand, som senere solgte MDMA til Adam Buk. Han blev frifundet for uagtsomt manddrab, men fik fire måneders fængsel for at sælge narko.

Jeg er knust og håber virkelig, I vil tage dette alvorligt, inden byen bliver ramt af endnu en tragedie

Kim Christensen, far til den afdøde dreng

Adam Buk blev dårlig af stoffet og lå i koma i to uger, indtil han afgik ved døden.

Far advarer på Facebook

Efter den 16-årige dreng fra Dianalund i nat har mistet livet på grund af MDMA, har hans far, Kim Christensen, delt en advarsel og opfordring i Facebook-gruppen 4293 Dianalund og på sin egen profil.

- Jeg er knust og håber virkelig, I vil tage dette alvorligt, inden byen bliver ramt af endnu en tragedie. Tal med jeres unge mennesker, skriver han blandt andet.

Faren henvender sig også direkte til unge mennesker, som kunne være fristet af at prøve stoffer:

- Må hans (sønnens, red.) alt for korte liv ikke nok være med til, at I tænker jeg om en extra gang 
Og sætter en stopper for dette livsfarlige indtag.

Politiet advarer i forbindelse med dødsfaldet om, at der kan være farlige stoffer i omløb i området omkring Dianalund og Sorø.

Artiklen er opdateret

 • 27. okt 2018 kl. 14:15 Artiklen er opdateret med oplysninger om, at grundlovsforhøret foregår for lukkede døre, og at den sigtede nægter sig skyldig.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App