Tommy skal sortere endnu mere affald - men professor kalder det tosset

Næsten alle landsdelens kommuner er så godt som i mål med at sortere affald i ti fraktioner. Men en professor i grøn teknologi kalder ordningen tosset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I det lille villakavarter på Canadavej i Slagelse har beboerne i dag otte affaldsfraktioner, der primært er fordelt i to store skraldespande.

Resten af kommunerne i landsdelen er stort set kommet op på indsamling af ti typer affald. Men i Slagelse er man først i mål den 1. maj 2024 som den sidste kommune. 

quote Det er desværre et lidt tosset system

Henrik Wenzel, professor, Syddansk Universitet

Snart kommer endnu en skraldespand med yderligere to fraktioner altså til at indtage plads i indkørslen hos Tommy Knuth og hans naboer: 

- Der er jo ikke noget at gøre noget ved det. Vi bliver påduttet en masse ting, vi selv skal klare. Sådan er livet jo, siger han.

I dag indsamler Slagelse Kommune metal, glas og plastik i én og samme fraktion. Fraktionen, der i daglig tale også bliver kaldt MGP, gav tidligere Næstved Kommune problemer med at genanvende affaldet. I dag er Næstved Kommune først med den nye sorteringsordning.
I dag indsamler Slagelse Kommune metal, glas og plastik i én og samme fraktion. Fraktionen, der i daglig tale også bliver kaldt MGP, gav tidligere Næstved Kommune problemer med at genanvende affaldet. I dag er Næstved Kommune først med den nye sorteringsordning. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Men sådan burde livet faktisk slet ikke være. I hvert fald ikke hvis man spørger Henrik Wenzel. Han er professor ved Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet. Ifølge ham er politikernes nye affaldsindsamling allerede forældet:

- Der findes løsninger, der er bedre for borgerne og billigere for kommunerne. De er også bedre for klima og miljø, lyder det fra professoren.

Læs også
Chips, smør og pizzabakker - har du styr på, hvordan affaldet skal sorteres?
Læs også
Chips, smør og pizzabakker - har du styr på, hvordan affaldet skal sorteres?

Han mener, det havde været bedre at lade plastik og drikkekartoner ligge i restaffald og i stedet sortere det via robotteknologi på et centralt anlæg: 

- Så sparer man indsamlingsarbejde. Det koster penge. Man ved fra Holland og Norge, at det er væsentligt mere effektivt at sortere det på et centralt anlæg, siger han.

Henrik Wenzel, professor ved Syddansk Universitet, mener, at politikernes nye sorteringsordning er blevet overhalet indenom af teknologien.
Henrik Wenzel, professor ved Syddansk Universitet, mener, at politikernes nye sorteringsordning er blevet overhalet indenom af teknologien. Foto: SDU

Den løsning ville ifølge professoren også være bedre for kliamet.

- Der er lavet en grundig miljøvurdering til Miljøstyrelsen, der viser, at det ville være seks gange bedre for klimaet, hvis vi sorterede på et automatiseret anlæg. Det er desværre et lidt tosset system, vi er i gang med at sætte i søen, konkluderer han.

Har du styr på, hvordan man sorterer affald? Test dig selv i quizzen her: 

TV2 ØST har lavet quizzen baseret på Miljøstyrelsens vejledning til kommunerne. Vær opmærksom på, at de respektive kommuner kan vælge at indsamle de ti fraktioner på forskellige måder, og at du skal følge din egen kommunes anvisning, når du sorterer hjemme. 

1/10
Antal korrekte svar: 0/10
Hvordan skal affaldet sorteres?
Nulstil

KILDE: Miljøstyrelsens vejledning til kommuner og arbejdspladser. Kommunikationspakken: ”Affaldssortering nytter.”

Grafik og UI: Lonni Haugaard, Nick Abildgaard, Martin Hartmann

Alle er (næsten) i mål

Ifølge Jan Michael Jørgensen, der er afdelingsleder i Miljø i Slagelse Kommune, er der gode grunde til, at kommunen kommer sidst med på den nye ordning: 

- Ja, det er træls for at sige det rent ud, men der er mange forudsætninger, der gør, at vi er landet dér. Vi skulle ha købt nye beholdere, og vi havde brug for en ny renovatør, der skulle kunne klare opgaven. Alle tilbagemeldinger var, at det kom til at knibe, lyder det.

Det var den daværende miljøminister Lea Wermelin (S), der introducerede den nye affaldssortering på ti forskellige fraktioner.

quote Vores politikere traf så det valg, at vi ikke ville lave noget halvt.

Jan Michael Jørgensen, afdelingsleder ved Miljø i Slagelse Kommune.

I TV2 ØSTs rundspørge bekræfter otte kommuner at være nået i mål med indsamlingen af alle ti typer affald. Det gælder madaffald, restaffald, papir og småt pap, pap, mad- og drikkekartoner, metal, glas, plastik, tekstil og farligt affald.

Læs også
Bagsiden af den grønne strøm - vindmøllerester graves ned i jorden
Læs også
Bagsiden af den grønne strøm - vindmøllerester graves ned i jorden

Tre andre kommuner er stort set i mål, men mangler stadig dele af sommerhusområder og lejlighedskomplekser. Tilbage står Slagelse Kommune som rosinen i pølseenden, der sidder over til næste år. 

- Vi havde også stillet nogle krav om, at vores renovationsbiler i byen helst skulle være elektriske. Det har været svært at få fat i på grund af corona-krisen og krigen i Ukraine, fortæller Jan Michael Jørgensen til TV2 ØST. 

Kort tidsfrist

Miljøministeren havde i første omgang givet kommunerne en frist til den 1. juli 2021. Kun Næstved Kommune nåede i mål til tiden: 

- Vi vil gerne den grønne profil, så vi har det superfedt med at være kommet i mål, lød det dengang fra den driftsansvarlige på affaldsområdet i Næstved Kommune, Gert Christensen. 

Læs også
Særtransport smeltet fast til vejen
Læs også
Særtransport smeltet fast til vejen

Siden da har flere kommuner måtte udskyde tidsfristen, eftersom alle på én gang pludselig efterspurgte nye spande og renovationsbiler.

- Det kunne vi simpelthen ikke nå. Vores politikere traf så det valg, at vi ikke ville lave noget halvt. I stedet ønskede vi at sikre, at vi kommer rigtigt i gang, så vi ikke påfører borgerne unødige gener. Både driftsmæssigt men også økonomisk, forklarer Jan Michael Jørgensen. 

Den nye sorteringsordning, der skal øge genanvendelsen til gavn for miljøet, er lidt andre tider end dengang, Tommy Knuth og hans kone købte huset på villavejen i 1978

- Der havde vi kun én skraldespand, der var det ikke det store problem, griner han.


Nyhedsoverblik