Højvandssikring i udsat område skal måske pyntes med keramik og kunst

Kommune indkalder borgere til ideudviklingsmøde for at få inputs til, hvordan højvandssikring i særligt udsat område kan udsmykkes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

2023 slog alle rekorder. Og starten af 2024 er begyndt på samme måde. Regn, regn og regn.

Det har hidtil været den vådeste vinter nogensinde. De massive vandmængder har fået vandstanden til at stige og har flere steder skabt udfordringer med lokale oversvømmelser.

quote Men kan vi i stedet bruge byens identitet med keramik og kunst til at forme højvandssikringen?

Jørgen Grüner (SF), formand for Klima- og Miljøudvalget.

I Slagelse Kommune er man i fuld gang med forberedelserne til etablering af en landbaseret højvandsikring af Skælskør by, som ifølge kommunen ligger særligt udsat.

- Vi står overfor klimaforandringer, som gør Skælskør mere udsat for oversvømmelser. Derfor er der brug for en højvandssikring, oplyser Anders Kofoed (V), der er næstformand for Klima- og Miljøudvalget i Slagelse Kommune, i en pressemeddelelse.

Flere områder langs med Skælskør Havn ligger nemlig så lavt, at der er stor risiko for oversvømmelser ved en fremtidig stormflod.

Ønsker kreative ideer

Planerne om at højvandsikre Skælskør var i første omgang at etablere en sluse ved Slagternæse syd for Skælskør.

Men da en forundersøgelse viste, at dette ville være i strid med naturbeskyttelsesloven, ændrede man planerne og begyndte i stedet arbejdet for at etablere en landbaseret højvandssikring i byen.

Men hvordan skaber man en landbaseret højvandssikring midt i byen, så det passer ind i Skælskørs bymiljø? 

Det spørgsmål har nu fået Slagelse Kommune til at genstarte ideprocessen og invitere til borgermøde.

Jørgen Grüner (SF) ønsker borgernes inputs til, hvordan man kan bruge Skælskørs kreativitet til at forme en landbaseret højvandssikring. (Arkivfoto).
Jørgen Grüner (SF) ønsker borgernes inputs til, hvordan man kan bruge Skælskørs kreativitet til at forme en landbaseret højvandssikring. (Arkivfoto). Foto: Tina Mortensen TV2 ØST - Arkivfoto

- Vi har brug for borgernes input, så vi ender med et projekt, som også passer til byens identitet, siger formand for Klima- og Miljøudvalget Jørgen Grüner (SF).

- Der er mange, som frygter, at en landbaseret højvandssikring vil blive en skæmmende betonmur, som ikke vil passe ind i Skælskørs bymiljø. Men kan vi i stedet bruge byens identitet med keramik og kunst til at forme højvandssikringen? Er der noget andet, vi skal lægge vægt på?

Læs også
Udsatte kaniner reddet fra oversvømmelser
Læs også
Udsatte kaniner reddet fra oversvømmelser

Borgermødet finder sted på Skælskør Bibliotek, torsdag den 29. februar klokken 17.30 til 19.30, hvor alle interesserede angiveligt er velkomne. 

Af hensyn til plads og forplejning kræves det tilmelding via kommunens hjemmeside.


Nyhedsoverblik