Danmarks flotteste køer - vandt prisen hjemme i baghaven

Når deltagerne ikke kunne komme til dyrskue i Herning - så måtte dyrskuet komme til dem. Dette års dyrskue blev afholdt virtuelt og familien Andersen fra Hejninge ved Slagelse vandt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Landmand Michael Andersen fra Tøvestensgaarden i Hejninge ved Slagelse kan med god grund være stolte af sine køer.

Fredag aften høstede hans besætning den absolut fornemmeste pris, "bedste besætningsgruppe", da Avlsforening Dansk Holstein afslørede vinderne ved årets dyrskue.

quote Vi kan ikke lade corona stoppe alt – og vi kan jo se, det har været en kæmpe succes

Mette Bech, konsulent, Avlsforening Dansk Holstein.

- Klokken 20 stod vi alle spændte og ventede, fortæller Michael Andersen, der sammen med familie, venner og medarbejdere stod samlet omkring en computer for at se afgørelsen.

For i modsætning til tidligere år, så stod familien ikke samlet hverken i Roskilde eller Herning - der ellers er de danske dyrskuers højborg - da priserne skulle uddeles. Coronasituationen havde gjort det nødvendigt at afvikle konkurrencen noget anderledes i år.

Her bliver det afsløret, at Tøvestensgaarden har vundet.

- Vi havde inviteret 35 til hygge og spisning – og så var vi så heldige at vinde – stemningen blev virkelig god, siger Michael Andersen og tilføjer med et smil:

- Det var ikke så sjovt at skulle op og i stalden næste morgen. Det blev ikke til så mange timers søvn, men det var vildt sjovt.

Som så meget andet var også årets dyrskue aflyst denne sommer. I stedet for havde Avlsforening Dansk Holstein arrangeret et virtuelt dyrskue.

Læs også
Det sker kun en gang i livet: Stor gård vandt 12 priser ved dyrskue
Læs også
Det sker kun en gang i livet: Stor gård vandt 12 priser ved dyrskue

- Vi har gjort det for at se, om vi kunne holde gejsten oppe og få nye udstillere med. Vi kan ikke lade corona stoppe alt – og vi kan jo se, det har været en kæmpe succes, siger Mette Bech fra Avlsforening Dansk Holstein.

Normalt deltager omkring 25 besætninger ved dyrskuet i Herning – men i år har der været 37 tilmeldte.

I alt dystede besætningerne i fem kategorier, hvor af Tøvestensgaarden vandt yderligere en, nemlig prisen for bedste type - og derudover blev det også til en andenplads i to kategorier.

Familien Andersen fejrede de flotte placeringer ved årets virtuelle dyrskue med familien hjemme på Tøvestensgaarden.
Familien Andersen fejrede de flotte placeringer ved årets virtuelle dyrskue med familien hjemme på Tøvestensgaarden. Foto: Tøvestensgaarden

- For et par uger siden kørte dommeren – der kommer fra Sverige – rundt og besøgte samtlige tilmeldte besætninger. Han har kørt 1993 kilometer, siger Mette Bech og tilføjer:

- Folk havde simpelthen gjort så meget ud af det. Mange havde lavet deres eget lokale dyrskue og taget deres hvide uniformer på, og der blev spillet musik, når dyrene blev ført ind.

Sender rosen videre

quote Den ene har vundet den fornemste pris ved Dyrskuet i Roskilde, Miss Sjælland

Michael Andersen, gårdejer, Tøvestensgaarden

Selvom det er Michael Andersen, der ejer gården, så er det hans lillebror, Karsten Andersens fortjeneste, at kørerne klarede sig så godt.

- Han er den helt store aktør, som har gjort det hele klart. Det er ham, der har stået for vask og klipning af køerne – vi andre var bare heldige at være med, understreger Michael Andersen og tilføjer:

- Det er en familievirksomhed. Uden familie går det ikke, og uden dem at dele det med, er det her heller sjovt at få den her oplevelse.

Sammen med fire ansatte driver de to brøde sammen gården med de 300 malkekvæg, inklusive de tre, som deltog i årets konkurrence, som sikrede førstepladsen i to af fem discipliner.

Køerne vises frem af Karsten Andersen (tv), som trækker ko nummer 3315 - der i 2018 og 2019 blev håret som Miss Sjælland på Roskilde Dyrskue. I midten Michael Andersen og hans bror Steffen Andersen (th).
Køerne vises frem af Karsten Andersen (tv), som trækker ko nummer 3315 - der i 2018 og 2019 blev håret som Miss Sjælland på Roskilde Dyrskue. I midten Michael Andersen og hans bror Steffen Andersen (th). Foto: Tøvestensgaarden

- De er først og fremmest malkekvæg, men det er nogle køer, som vi har gået og passet ekstra godt på, siger Michael Andersen.

Og der er tale om køer med en vis erfaring ud i at stå sig godt i konkurrencesammenhæng.

- Den ene har vundet den fornemste pris ved Dyrskuet i Roskilde, Miss Sjælland, i 2018 og 2019.

Det er ifølge Michael Andersen første gang, at prisen "bedste besætningsgruppe" går til en Holstein-besætning øst for Storebælt.


Nyhedsoverblik