Campingvogne overskidt af aggressive måger - nu skal de skydes

Politikerne i Slagelse Kommune har besluttet at regulere bestanden af måger, fordi de plager flere private og erhvervsdrivende i kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi bliver overmandet af måger i hele sommersæsonen. Det er en hel hær af måger, som kommer og totalt overskider vores cirka 200 campingvogne og autocampere.

quote De dykker ned over folk, så de bliver skræmte

Torben Hansen, der er indehaver af Slagelse Camping & Outdoor Center

Sådan siger Torben Hansen, der er indehaver af Slagelse Camping & Outdoor Center. Gennem flere år har store mågeflokke terroriseret hans virksomhed og kunderne på stedet.

- Når mågerne er i yngleperioden, og vores personale eller kunder går uden for, så angriber de os nærmest. De dykker ned over folk, så de bliver skræmte - mågerne gør jo alt for at beskytte deres yngel. Men det er nogle store fugle, så mange føler sig skræmte, siger Torben Hansen.

Plagen fra oven har fået Slagelse Camping & Outdoor Center til at iværksætte flere skræmmetiltag. Men hver gang er det slået fejl.

Læs også
Fugleskrig plager naboer - nu skyder de ungerne i reden
Læs også
Fugleskrig plager naboer - nu skyder de ungerne i reden

- Vi har i fem år brugt rigtig mange penge på at opsætte skræmmefugle, og sidste år købte jeg sådan en lydgiver, der skal skræmme mågerne væk ved hjælp af et signal. Men i løbet af 14 dage vænner mågerne sig til det, siger Torben Hansen og forsætter:

- Jeg har også købt sådan en plasticugle og sat den op i en mast for at skræmme mågerne. Der gik ikke et kvarter, så sad mågerne ovenpå den – og sked.

Sidste år brugte han cirka 70.000 kroner på rengøring af blandt andet campingvogne og skræmmeudstyr.

Kommune vil skyde måge og samle æg

Derfor vækker det stor glæde hos Torben Hansen, at erhvervs- og teknikudvalget i Slagelse Kommune har besluttet at regulere bestanden af måger. Selve reguleringen kan ske ved, at jægere skyder måger eller ved at indsamle æg i deres reder.

quote Kommunen kan godt koordinere indsatsen, men dybest set er det et privat anliggende

Villum Christensen (LA), formand for erhvervs- og teknikudvalget i Slagelse Kommune

- Jeg har gennem nogle år været i dialog med kommunen om at gøre noget ved problemet, fordi det er ikke kun mig, det går ud over - jeg har erhvervsnaboer, der også er berørt af det. Men bagved os ligger der privatboliger, som ikke kan have deres vasketøj hængende udenfor eller lade deres nyvaskede biler stå i indkørslen, fordi så bliver den overskidt med det samme.

- Derfor er det rart, hvis der kan blive gjort et fællesinitiativ til at få gjort noget ved det. Jeg siger ikke, at mågerne skal skydes. Det ville bare være rart, hvis vi alle sammen i fælles flok kunne få skræmt mågerne ud til havnene eller havet, hvor de hører til. De hører sgu ikke til inde i Slagelse by, som er temmelig mange kilometer fra en kystlinje, siger Torben Hansen.

Mågen er en fredet fugl

Normalt er måger fredet, men private og erhvervsdrivende kan gennem Slagelse Kommune søge om tilladelse til at regulere mågerne. Man får dog kun tilladelse til at regulere bestanden af måger, hvis man allerede har anvendt alternative afværgemetoder.

Reglerne er dog sådan, at kommunen kun må bekæmpe måger på kommunale bygninger. Men erhvervs- og teknikudvalg har besluttet, at de ud over at regulere mågebestanden på egne bygninger, så vil de også forsøge at hjælpe private med problemet.

- For at vise den gode vilje har vi besluttet, at vi også vil være med til at organisere det på privat basis. Kommunen kan godt koordinere indsatsen, men dybest set er det et privat anliggende, siger udvalgsformand Villum Christensen (LA) til Sjællandske.

Læs også
Sjælden andefugl tidobler sin bestand efter særlig bolighjælp
Læs også
Sjælden andefugl tidobler sin bestand efter særlig bolighjælp

Derfor kan Slagelse Kommune blandt andet formidle og understøtte et samarbejde med frivillige jægere, der vil hjælpe med regulering.

Kommunen kan også sikre en ansøgning til Naturstyrelsen om fælles tilladelse til at regulere måger og stille it-værktøj til rådighed, hvor borgere kan indmelde problemer med måger.

Udvalget har afsat 100.000 kroner af til sagen, men kommunen betaler ikke for bekæmpelsen på private områder.


Nyhedsoverblik