Regeringen vil sløjfe helligdag og kompensere med løn

Der har været kritik af regeringen, der vil sløjfe helligdag og kompensere med løn svarende til en arbejdsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringen vil fra næste år sløjfe en helligdag, som formentlig bliver store bededag. Den falder den fjerde fredag efter påske og er en særlig dansk helligdag.

Som kompensation vil regeringen indføre et løntillæg svarende til en arbejdsdag. Samtidig vil regeringen nedlægge 2700 offentlige stillinger.

Det bekræfter flere beskæftigelsesordfører efter et møde i Beskæftigelsesministeriet torsdag.

- De vil afskaffe store bededag. Og der bliver hverken lagt op til forhandlinger, folkeafstemning eller noget som helst. Beslutningen er truffet, og det har sådan set bare været ren og skær orientering.

20221214-155214-L-6000x4000ma
Læs også
S-borgmestre frygter forringelser i velfærden med sløjfet helligdag
20221214-155214-L-6000x4000ma
Læs også
S-borgmestre frygter forringelser i velfærden med sløjfet helligdag

- Vi er dybt rystet. Vi havde regnet med forhandlinger. At man ville lytte til Folketingets partier eller lægge forskellige muligheder op. Men det er ikke en forhandling det her, siger beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann (DF).

Regeringen har reelt flertal for forslaget, der har mødt stor kritik, og behøver således ikke opbakning fra andre partier.

De tre regeringspartier - Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne - vil sløjfe en helligdag - sandsynligvis store bededag - for at styrke Forsvaret tre år tidligere end hidtil aftalt.

Simon Hansen
Læs også
S-borgmester går imod partiet - vil holde fast i Store Bededag
Simon Hansen
Læs også
S-borgmester går imod partiet - vil holde fast i Store Bededag

Til gengæld får de månedslønnede et løntillæg på 0,45 procent af årslønnen svarende til én arbejdsdag, mens timelønnede får almindelig timeløn.

Der skal ikke være flere arbejdstimer samlet for offentligt ansatte. Derfor vil regeringen nedbringe antallet af offentligt ansatte, så der kommer 2700 færre.

Forslaget har mødt stor modstand i fagbevægelsen og blandt offentligt ansatte, der kan se ud til at arbejde på helligdagen, selvom de hidtil har haft fri.

Der er lagt op til, at lovforslaget skal vedtages inden for en måned. Det er kortest mulig tid, hvis det skal leve op til reglerne.

20170516-120146-4-5793x3867ma
Læs også
Vil afskaffe helligdag - kan få store konsekvenser for Dølle
20170516-120146-4-5793x3867ma
Læs også
Vil afskaffe helligdag - kan få store konsekvenser for Dølle

Dermed er der kortere tid end vanligt til at komme med indsigelser og kritik, som Folketinget kan tage højde for.

Ambitionen er at vedtage loven, inden der skal stemmes om overenskomsterne til foråret. Forhandlingerne er indledt på nogle områder.

Flere partier har kaldt regeringen for magtfuldkommen og beskyldt den for at bruge bøllemetoder.

Det skyldes, at ambitionen om at sløjfe en helligdag bliver adgangsbilletten, hvis partierne vil være med til at forhandle om et nyt forsvarsforlig.

Regeringen kalder det almindelig praksis. Flere partier mener omvendt, at regeringen ikke lytter til Folketinget, fordi den allerede har nok mandater.
Nyhedsoverblik