Klokken var netop slået 9.00, da valget blev indledt på stemmestederne i Danmark.
11 partier og 169 kandidater er at finde på stemmesedlen i år - og i vores landsdel er den kommune med flest stemmeberettigede Næstved, hvor 64.117 borgere kan stemme.
Alt i alt er der 170 valgsteder i vores område.
Blandt de allerførste til at stemme i vores del af landet var Venstres formand Troels Lund Poulsen, der stemte i Merløse Fritidscenter i Holbæk Kommune. Han stemte personligt, oplyser han ifølge Ritzaus Bureau - men ønsker ikke at sige på hvem.
Lige præcis spørgsmålet med den enkelte kreds størrelse spiller dog ikke den store rolle ved valget. Her er hele Danmark nemlig én storkreds med sammenlagt lidt flere end 4,3 millioner stemmeberettigede. Af dem er 15.602 borgere i andre EU-lande end Danmark, men må stemme på grund af EU's regler på området.
Politi kommer på besøg
Dagen igennem vil valgstederne få besøg af politiet, der som altid viser flaget ved valghandlingen.
- Vi fører jævnligt tilsyn med stemmestederne i løbet af dagen. Det er lidt forskelligt, hvordan vi kommer forbi de enkelte steder, lyder det fra vagtchef Anders Dahl fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Hos kollegerne hos Midt- og Vestsjællands politi er der kaldt ekstra mandskab på arbejde på dagen.
- Vi har ekstra patruljer på gaden i dag, og vi gør hvad vi kan for at komme til at mange stemmesteder som muligt. Det plejer jo heldigvis at være en god og hyggelig dag, men vi viser os og er tryghedsskabende, siger vagtchef Michael Rahn.
Husk valgkortet
Dit afstemningssted fremgår af valgkortet, der er sendt til alle, der har stemmeret.
Har du ikke modtaget dit valgkort, så kontakt din bopælskommune.
Kilde: Indenrigsministeriet.
Når du skal stemme, så husk valgkortet, og husk at tjekke, om du skal stemme samme sted, som du plejer. Dernæst er det en god ide at huske gyldigt ID, for eksempel sygesikringsbevis, pas eller kørekort.
Valghandlingen får ikke den store konkurrence fra godt strandvejr i år. DMI lover nemlig koldt vejr, byger og masser af blæst. Varmest bliver det i den østlige del af vores område, hvor temperaturen - måske - sniger sig op på 15 grader.
Sådan afgiver du din stemme korrekt
Sæt kun ét kryds på stemmesedlen, nemlig i afkrydsningsboksen til venstre for den kandidat eller det parti, du vil stemme på.
Et kryds kan være et ”X” eller et ”+”. Du må ikke skrive et bogstav eller tegne på stemmesedlen. Så bliver stemmesedlen ugyldig.
I Danmark har vi stemmehemmelighed, og det betyder, at din stemme ikke må kunne genkendes ved optællingen. Det er derfor vigtigt, at din stemmeseddel ikke får et særpræg. Så bliver den nemlig også ugyldig.
Du kan bruge det skriveredskab, der i forvejen ligger i stemmeboksen, for eksempel en blyant, en rød kuglepen eller en lidt tykkere sort pen. Du må også gerne tage din egen blyant eller kuglepen med. Reglen om særpræg betyder dog, at du ikke må sætte krydset med en særlig genkendelig pen, som for eksempel en glimmertusch.
Hvis du skriver forkert eller kommer til at rive stemmesedlen i stykker, kan du få en ny stemmeseddel af en valgstyrer eller tilforordnet vælger uden for stemmeboksen.
Kilde: Indenrigsministeriet
Der kan stemmes til søndag aften klokken 20.00. Derefter lukker valgstederne, og stemmerne tælles op.
De seneste år har der været stigende deltagelse i Europa-Parlamentsvalgene. I 2004 stemte kun 47,89 procent af vælgerne ved valget. I 2019 - ved det seneste valg til parlamentet stemte 66,08 procent, hvilket var rekordhøjt.
Grafik og UI: Nick Abildgaard, Martin Hartmann