Formand raser over mink-redegørelse: - Kan det blive værre?

I dag udkom rapporten fra Minkkommissionen. Den retter skarp kritik af regeringen, det samme gør en tidligere minkavler fra Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg er rigtig, rigtig trist over det. Sorgen ligger lige i mellemgulvet. Jeg bliver rigtig ked af det.

Sådan siger tidligere minkavler og formand for Sjællands Pelsavlerforeningen, Ann-Mona Kulsø Larsen, når hun tænker på, at de tomme minkbure på de 44 tidligere minkgårde på Sjælland og Falster forbliver tomme. 

Tilbage i november 2020 blev 15 millioner mink aflivet i Danmark på grund af en muteret udgave af coronavirus.

quote Minksagen er den største skandale i nyere tid

Peter Seier Christensen (NB), medlem af Granskningsudvalget

I dag landede så den længe ventet 1.649 siders lange beretning fra Minkkommissionen hos Folketingets Granskningsudvalg. Beretningen undersøger, hvad der gik forud for beslutningen om aflivningen af de mange mink.

Rapporten beskriver, hvordan minkavlerne og offentligheden blev groft vildledt.

Derudover påpeger den, at Statsministeriet har handlet meget kritisabelt og at ordren om at aflive minkene var direkte ulovlig.

- Jeg tænker, hold da op, kan det blive værre? Vi syntes selv, at det var en alvorlig situation at stå i for os. Vi kunne mærke voldsomheden, men at der så også er en Minkkommission, der bruger lige præcis de ord, og peger ned i det, hvor stor og voldsom en sag, det er, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

"Den største skandale i nyere tid"

På Christiansborg er de blå partier heller ikke i tvivl om, hvad de synes om regeringens beslutning om at aflive 15 millioner mink, da coronavirussen var på sit højeste tilbage i 2020.

- Minksagen er den største skandale i nyere tid og hele min levetid, jeg kan i hvert fald ikke komme på andre, siger Peter Seier Christensen fra Nye Borgerlige.

quote Aben lander i sidste ende hos statsministeren

Ole Birk Olesen (LA), medlem af Granskningsudvalget

- Aben lander i sidste ende hos statsministeren, som står i spidsen for den måde at lede en regering på, som har ført til disse fejl, siger Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance.

Liberal Alliances Ole Birk Olesen sidder som ét af de 12 medlemmer af Granskningsudvalget.
Liberal Alliances Ole Birk Olesen sidder som ét af de 12 medlemmer af Granskningsudvalget. Foto: Privatfoto / Facebook-gruppen 'Ruds Vedbys Borgere'

Kritik af flere parter

I beretningen er der voldsom kritik af flere forskellige departementschefer, rigspolitichefen og ikke mindst statsminister Mette Frederiksen (S) for den 4. november 2020 at have beordret samtlige mink i Danmark aflivet.

Læs også
Medier: Statsministeriet handlede kritisabelt i minksag
Læs også
Medier: Statsministeriet handlede kritisabelt i minksag

Det fremgår, at der kan rejses sager mod alle de ledende embedsmænd i minksagen.

Ifølge beretningen ser det dog ikke ud til, at statsministeren var direkte vidende om, at hun på pressemødet gjorde noget ulovlig. Derfor er det ikke sikkert, at hun vil blive retsforfulgt.

- Det er højest skandaløst, hvis det er sådan i dagens Danmark, at de embedsmænd, der udfører ministrenes arbejdsopgaver, skal forfølges, mens de ministre, som beordrer embedsmændene til at udføre arbejdsopgaverne, kan gå fri. Det er højest skandaløst, hvis det kommer til at ske, og så må vi tvivle på, at Danmark er en retsstat, siger Ole Birk Olesen.

Læs de væsentligste pointer for beretningen her:

  • Mette Frederiksen (S), statsminister, var "objektivt set (...) groft vildledende" på pressemødet 4. november 2020 men uden, at hun var klar over det. Det vurderes, at statsministeren "subjektivt ikke have viden herom eller hensigt hertil". Det bør noteres, at kommissionen ikke har lavet en vurdering af, om der er "grov uagtsomhed" i forbindelse med statsministerens rolle i sagen.


  • Barbara Bertelsen, Statsministeriets departementschef, har begået tjenesteforseelse. Det er af sådan en grovhed, at "der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet."


  • Thorkild Fogde, rigspolitichefen, har ifølge beretningen også begået tjenesteforseelse "af sådan en grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning, som kunne føres tilbage til pressemødet den 4. november 2020".


  • Johan Legarth, departementschef i Justitsministeriet, får ifølge beretningen næsten samme bedømmelse og har begået tjenesteforseelser af sådan en grovhed, at "det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning, som kunne føres tilbage til pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende oprettelse heraf".


  • For at få aflivet minkene hurtigst muligt udstedte regeringen en såkaldt tempobonus på 20 kroner per mink. Men der var ifølge kommissionen ikke hverken materiel eller finansiel hjemmel for at udstede bonusser til minkavlerne. Avlerne blev derfor "groft vildledt" af regeringen.


  • Kommissionen tror ikke på, at forhenværende fødevareminister Mogens Jensen først fik besked om manglende lovhjemmel 7. november 2020. Han fik dem tidligere, mener kommissionen - "nemlig den 5. november 2020, og kommissionen finder således, at Mogens Jensen i hvert fald under samrådet den 11. november gav urigtige oplysninger", står der.


  • Henrik Studsgaard, departementschef i Miljøministeriet, har ifølge kommissionen begået tjenesteforseelser af sådan en grovhed, at der foreligger grundlag for, at det "offentlige søger ham bragt til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf, Fødevarestyrelsens brev af 6. november 2020 til minkavlerne" og Mogens Jensens presseudtalelse 8. november 2020.

Ann-Mona Kulsø Larsen fra Næstved og Pelsavlerforeningen på Sjælland køber dog ikke undskyldningen om, at statsministeren ikke vidste, at hun gjorde noget ulovligt.

- Jeg er nødt til at sige, at det tangerer til dumhed, det mener jeg helt oprigtigt, siger Ann-Mona Kulsø Larsen og fortsætter:

- Det kan da godt være, man ikke vidste, der ikke var lovhjemmel. Men man har lov til at række hånden op og spørge, om det kan have sin rigtighed. Om ikke andet må departementscheferne råbe vagt i gevær.

Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler og formand for Sjællands Pelsavlerforeningen. Hun er rystet over regeringens håndtering af minkskandalen.
Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler og formand for Sjællands Pelsavlerforeningen. Hun er rystet over regeringens håndtering af minkskandalen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Alle har søgt erstatning

Ifølge Sjællands Pelsdyravlerforening har ingen af de 44 pelsdyravlere i TV2 ØSTs område planer om at benytte sig af den såkaldte dvale-model, hvor minkavlerne venter på at se, om minkavl bliver muligt igen.

Alle avlerne har i stedet søgt om erstatning.

- Konklusionen på Sjælland er jo, at vi ikke kommer til at eksistere. At de minkfarme, folk ser rundt omkring, vil blive pillet ned og jævnet med jorden, siger Ann-Mona Kulsø Larsen.

Læs også
Minkavlere håber på klare svar om hektisk masseaflivning
Læs også
Minkavlere håber på klare svar om hektisk masseaflivning

Derfor mener hun også, at der er brug for at få placeret et politisk ansvar.

- Vi er nødt til at sørge for, at andre ikke kommer til at opleve det samme, som vi har. Det kan vi kun, hvis regeringen tager ved lære, for ellers kan det være lige meget, så er vi døde forgæves.

Folketinget skal nu beslutte, om der skal sættes gang i en advokatundersøgelse af forløbet. Sådan en undersøgelse kan føre til en rigsretssag mod statsministeren.

Fredag klokken 10 vil der være pressemøde i Statsministeriet om sagen.


Nyhedsoverblik