FOA, HK og KL: Regeringens udspil er ikke et quickfix til velfærd

KL mener ikke, at der findes hurtige løsninger til mere velfærd. FOA er dog begejstret for mindre bureaukrati.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der findes ingen hurtige løsninger til at få mere borgernær velfærd.

Det siger formand for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), efter at regeringen i Avisen Danmark har præsenteret et nyt udspil, hvor kommunerne skal spare 2,5 milliarder på administration.

- Hvis man reducerer på funktioner, der bidrager til en mere effektiv organisation eller på myndighedsfunktionerne, vil det i sidste ende gå ud over borgerne, siger han.

Martin Damm mener dog stadig, at det er relevant at se på bureaukratiet.

quote Hvis man reducerer på funktioner, der bidrager til en mere effektiv organisation eller på myndighedsfunktionerne, vil det i sidste ende gå ud over borgerne

Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening (KL)

Forbundsformand for fagforbundet FOA, Mona Striib, er med egne ord "begejstret" for udspillet. Hun er dog enig med Martin Damm i, at der skal mere til for at løse ældreplejens problemer.

- Der er ikke et quickfix. Alene det at komme registreringssystemet til livs vil give mere til kerneopgaven, men der er rigtig mange andre tiltag, der skal til, siger hun.

Regeringen vil flytte 2,5 milliarder kroner til "kernevelfærd"

Regeringen vil flytte 2,5 milliarder kroner fra administration og bureaukrati og bruge pengene på det, regeringen selv kalder "kernevelfærd."

Det skal ske i samarbejde med KL, fortæller indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) til Avisen Danmark.

- De kommunale medarbejdere skal i højere grad arbejde i den borgernære velfærd, og der hvor de gør en reel forskel. Hvor de løfter ældreplejen og er tæt på børnene i folkeskolen, siger ministeren til avisen.

Men ifølge fagforbundet HK Kommunal findes der ikke et tykt fedtlag i kommunernes administration, som kan skæres væk, uden at det får konsekvenser for borgerne.

- Vi har ikke HK'ere ude i kommunerne, som bare sidder og laver ingenting, siger Lene Roed. Hun er formand for HK Kommunal, som organiserer mange forskellige administrative medarbejdere i kommuner og regioner.

- Hovedparten af vores medlemmer har jo borgerrettede funktioner i eksempelvis Borgerservice eller pladsanvisningen eller som skolesekretærer og tandklinikassistenter, siger hun.

Lene Roed anerkender samtidig, at der med fordel kan ses på, hvordan arbejdet organiseres.

- Der kan sagtens findes omlægning af arbejdsopgaver, der kan frigøre sosu'er, lærere og pædagoger. Men der bliver ikke brug for færre HK'ere. Tværtimod, siger hun.

Planen bliver præsenteret på et pressemøde mandag formiddag som en del af et større udspil kaldet "Danmark kan mere III".


Nyhedsoverblik