Spritservietter og klude smides i toilettet - borgere risikerer højere regning

Antallet af tilstoppede kloakpumper er steget siden corona, fordi spritservietter ender i spildevandet. Borgerne risikerer at komme til at betale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ringsted Forsyning tropper i øjeblikket ufrivilligt op til pumperensning mellem fire og fem gange om ugen. 

De underjordiske pumper, som fører spildevand tilbage til rensningsanlæggene, tilstoppes nonstop med afspritningsservietter, stof- og fiberklude (de gule, lyserøde og blå klude, man kan købe i alle supermarkeder, red.). Det er både dyrt og skadeligt for miljøet.

Kim Frost, som er driftsleder hos Ringsted Forsyning, fortæller til TV2 ØST, at de siden coronapandemien har været ude at tømme pumper fire til fem gange om ugen. Før corona stoppede pumperne kun til én til to gange årligt.

- Borgerne vil have sygdomsbakterierne ud af huset så hurtigt som muligt. Derfor smider de kludene ud i toilettet. De har handlet i god tro, men nu skal vi altså tilbage til de gode gamle dyder, siger Kim Frost.

Et potpourri af spritservietter, stof- og fiberklude har tilstoppet endnu en kloakpumpe i Ringsted Kommune.
Et potpourri af spritservietter, stof- og fiberklude har tilstoppet endnu en kloakpumpe i Ringsted Kommune. Foto: Kim Frost

Dyrt og skadeligt

Det er både dyrt og skadeligt for miljøet at smide kludene ud i toilettet. I sidste ende er det nemlig borgerne i Ringsted Kommune, som kommer til at betale regningen. Det bliver dyrere, da prisen på vand vil stige i kommunen, og Ringsted Forsyning er nødt til at udskyde miljøforbedrende investeringer.

quote Det er simpelthen tid til, at vi alle sammen kommer tilbage til de gode vaner, vi havde før corona

Kim Frost, Ringsted Forsyning

Når fiberklude smides i toilettet og hvirvles igennem et par pumper på vej til rensningsanlægget, rives de i stykker og mikroplast udledes. I sidste ende ryger det ud i naturen, og det er endnu ikke til at spå om de langsigtede konsekvenser af dette - men godt er det ikke, lyder det fra Kim Frost.

Læs også
Proppede kloakker koster millioner om året - Guldborgsund Forsyning guider i god toiletskik
Læs også
Proppede kloakker koster millioner om året - Guldborgsund Forsyning guider i god toiletskik

Det er heller ikke en billig fornøjelse at skulle have renset pumperne. Det koster omtrent 3.500 - 5.000 kroner per gang, hvilket svarer til 25.000 kroner om ugen for fem tilstoppede pumper.

- Det ødelægger også pumperne før tid, når de hele tiden tilstoppes. En pumpe har en levetid på cirka 20 år, men ved unormal brug, som vi er vidner til i øjeblikket, reduceres denne levetid til maksimum fem år, vurderer Kim Frost.

Ringsted Forsyning stemmer dørklokker

For at komme problemet til livs og oplyse Ringsteds borgere om den negative effekt af spritservietter og fiberklude i afløbet, går Ringsted Forsyning rundt og ringer på hos borgerne.

- Vi husstandsomdeler flyers til borgerne. Både private, men i høj grad også institutioner. Det er mere effektivt end at lave en decideret kampagne, siger Kim Frost.

Problemet med at smide klude og servietter i toilettet er tilsyneladende ikke begrænset til Ringsted Kommune. Kim Frost fortæller til TV2 ØST, at han har talt med kollegaer fra andre kommuner, som oplever præcis det samme.

- Vi står ikke alene med det her problem. Det er simpelthen tid til, at vi alle sammen kommer tilbage til de gode vaner, vi havde før corona, afslutter Kim Frost. 


Nyhedsoverblik