¨

Proppede kloakker koster millioner om året - Guldborgsund Forsyning guider i god toiletskik

Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST

FN har udråbt den 19. november til Verdens Toiletdag. Derfor lancerer Guldborgsund Forsyning i dagens anledning en mini-kampagne om god toiletskik.

Der er efterhånden en dag for lidt af hvert. Du vidste det måske ikke, men der er skam også en toiletdag. Og det er i dag. 

FN har nemlig udråbt den 19. november til at være Verdens Toiletdag. Ifølge FN vil toiletter til hele verdens befolkning kunne redde flere end 200.000 børn hvert år.

Guldborgsund Forsyning har valgt at benytte Verdens Toiletdag til at sætte fokus på, hvad folk putter i wc’et. Eller rettere sagt: Hvad de ikke må smide i toiletterne. 

Dårlig toiletskik koster millioner 

Mini-kampagnen afvikles i samarbejde med haller og svømmehaller samt folkeskoler i Guldborgsund Kommune.

Det skriver Guldborgsund Forsyning i en pressemeddelelse.

Det koster de danske spildevandsselskaber et større tocifret millionbeløb i ekstra omkostninger om året

Niels Rasmussen, produktionschef i Guldborgsund Forsyning

- Det koster de danske spildevandsselskaber et større tocifret millionbeløb i ekstra omkostninger om året at fjerne propper i kloakkerne og de tilhørende pumpestationer og pumper, forklarer Niels Rasmussen, der er produktionschef i Guldborgsund Forsyning. 

- Alene i vores forsyningsselskab bruger vi årligt ganske betydelige summer på at afhjælpe problemerne. Ofte når vi at få sendt en mand ud og redde en pumpe, inden den brænder helt sammen. Men det sker alligevel relativt tit, at en pumpe bliver smadret, og så koster det 30-50.000 kroner til en ny pumpe.

Gulvklude og fiberklude er de største syndere

Nogle af de største syndere er gammeldags gulvklude og fiberklude, som jævnligt giver anledning til problemer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser det ud, når der er fiberrester i en luftramme. Foto: Guldborgsund Forsyning

Der er i øvrigt næsten ingen grænser for, hvad forsyningens folk finder i spildevandssystemet

Niels Rasmussen, produktionschef i Guldborgsund Forsyning

Selvom pumperne er forsynet med knive, så kan klude være så genstridige og sejlivede, at de alligevel vikler sig ind i pumpen og får den til at gå i stå og brænde sammen. Og selv små emner som vatpinde og cigaretskodder kan være fatale for en pumpe. 

- Men der er i øvrigt næsten ingen grænser for, hvad forsyningens folk finder i spildevandssystemet – lige fra mobiltelefoner og andre elektronikapparater, tøj, ringe og andre smykker til briller, tandproteser og sågar pengesedler, siger Niels Rasmussen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

En masse skidt bliver fisket ud af en pumpe. Foto: Guldborgsund Forsyning

Brug ikke toilettet som skraldespand 

- Kun det, som man har spist og drukket samt toiletpapir, bør ende i toilettet, pointerer Niels Rasmussen.

- Altså rent ud sagt: Lort, pis og papir, som vi tidligere har fremhævet i kampagnen Kun 3 ting i dit lokum. Men det er også okay at ørle i toilettet efter en god aften i byen.

- Ellers skal alt andet smides i skraldespanden – fra vatpinde, vat, bleer, tamponer, trusseindlæg, engangsvaskeklude og vådservietter til hår, kondomer og cigaretskodder.

Det er naturligvis også uacceptabelt at skylle medicinrester ud i toilettet. Især hormonpræparater kan forstyrre og forandre fiskenes genetik, når medicinresterne før eller siden ender i vandløb, søer eller havområder. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App