Ærgerlig regionsrådsformand: - Det er møgirriterende

Regionrådsformand Heino Knudsen (S) er blevet misinformeret af sine embedsmænd om nyt sygehusvaskeri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regionrådsformand Heino Knudsen har videregivet forkerte oplysninger til offentligheden i sagen om regionens nye sygehusvaskeri til cirka 62 millioner kroner.

Han fortalte på baggrund af rådgivning fra sin forvaltning, at naturgas var nødvendig for at drive vaskeriet, men nu erkender regionen, at det godt kan køre på grønnere energi.

Det er blevet talt med meget store bogstaver inde bag de røde mure i regionshuset i Sorø.

- Det er på godt dansk møgirriterende. Det er jeg træt af, fastslår regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Sendt i byen med forkert oplysninger

Regionsrådsformanden har god grund til at ærgre sig. Han er nemlig blevet sendt i byen med forkerte oplysninger af sin forvaltning.  Det er nemlig ikke altafgørende for det kommende vaskeri, at der er naturgas. Men Heino Knudsen fik tværtimod at vide, at naturgassen var afgørende.

quote Jeg tror, at der er sket en sproglig stramning af behovet for naturgas

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

-  Jeg tror, at der er sket en sproglig stramning af behovet for naturgas. Det er en mulighed, vi gerne vil have, men det er ikke den eneste afgørende mulighed, forklarer Heino Knudsen (S) om fadæsen.

I notatet, hvor sagen bliver gennemgået, står der, at regionrådsformanden fik forkerte oplysninger i forbindelse med et interview her på TV2 Øst: Den var den 10. november, hvor Heino Knudsen svarede på kritik af, at det nye vaskeri skulle bruge sort energi - naturgas:

-  Vurderingen fra vores fagfolk i regionen er, at der er behov for naturgas. Teknologien kan simpelthen ikke løfte et vaskeri uden. Det er på tørretumbler-siden, at det ikke kan lade sig gøre uden naturgas. Det er en af grundene til, at vi har valgt denne her model, sagde regionsrådsformand Heino Knudsen dengang.

Her er den afgørende pasus i notatet fra Region Sjælland
Her er den afgørende pasus i notatet fra Region Sjælland

Men nu skriver embedsmændene i notatet:

quote Det er noget af det allerværste for mig for mig som person og som politiker at få videregivet forkerte informationer

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

”Regionsrådsformanden bliver informeret om, at naturgas er nødvendigt for at kunne etablere et nyt vaskeri i forbindelse med driften af tørretumblere, hvilket ikke korrekt.”

Embedsmændene har altså begået en klokkeklar fejl, som Heino Knudsen fortæller videre til offentligheden.

- Det er noget af det allerværste for mig for mig som person og som politiker at få videregivet forkerte informationer, fordi jeg er blevet fejlinformeret af administrationen, siger han.

Læs også
Ekspert kritiserer sort energi i nyt sygehusvaskeri til 60 millioner
Læs også
Ekspert kritiserer sort energi i nyt sygehusvaskeri til 60 millioner

Regionsrådsformandens udtalelser tilbage i november vakte opsigt. Blandt andre hos Claus Linde, der er medejer af virksomheden Botved, der designer, bygger og vedligeholder vaskerier til sygehuse og hoteller.

-  Normalt blander jeg mig ikke i den offentlige debat. Men det her var åbenlyst en fejl. Min umiddelbare tanke var, at det er nogen, der ikke ved, hvad de udtaler sig om. Og Heino har fået forkerte informationer, sagde Claus Linde til TV2 Øst i et indslag den 19. november.

Det viste sig også, at Danmarks største sygehusvaskeri – Midtvask i Aarhus – klarer sig fint uden brug af naturgas. Vaskeriet bruger i stedet billig afgiftsfri bioolie.

- Det er jo fordi, at den er co2-neutral, og så er der det økonomiske. Begge ting går op i en større enhed, forklarede Jan Bisgaard, der er teknisk leder på Midtvask.

Regionsrådsformand håber på grønnere løsning

Et stort flertal i regionsrådet har peget på, at det nye vaskeri skal bygges på en grund i udkanten af Jyderup – i Tornved.  Og nu understreger Heino Knudsen, at det endelig valg af energikilde ikke er truffet endnu. Det kan godt blive en grønnere løsning end naturgas:

- Jeg har hele tiden haft et stort fokus på at skabe en så grøn løsning som overhovedet muligt. Hvis naturgas ikke er et absolut krav, er det positive, at vi nu har mulighed for at lave en grønnere løsning, end vi troede, vurderer Heino Knudsen.

- Misinformation skaber bekymring, fastslår Venstres gruppeformand, Jacob Jensen.
- Misinformation skaber bekymring, fastslår Venstres gruppeformand, Jacob Jensen. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Vaskerisagen og især misinformationen af Heino Knudsen skaber bekymring blandt andre politikere i regionsrådet.

- Det er problematisk, at rådsformanden er blevet udstyret med forkerte oplysninger i en sag som hele regionsrådet er stærkt involveret i, og hvor vi alle har en interesse i at sikre en god, billig og grøn løsning, siger Venstres gruppeformand, Jacob Jensen.

Men han er tilfreds med, at der nu er større udsigt til et grønt alternativ til Naturgas på vaskeriet:

- Der er vigtig for mig, at vi netop ser på de forskellige muligheder, så vi får den bedste løsning – både hvad angår økonomien og selvfølgelig også den miljø- og klimapåvirkning som et energitungt vaskeri har, understreger Jacob Jensen (S).

- Regionsrådet burde kigge på hele sagen igen, mener Peter Jacobsen (DF), der er 1. næstformand i regionsrådet.
- Regionsrådet burde kigge på hele sagen igen, mener Peter Jacobsen (DF), der er 1. næstformand i regionsrådet. Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Men Peter Jacobsen fra Dansk folkeparti vil gå skridtet videre. Han mener, at der er skabt så stor usikkerhed, at regionsrådet og administration må kigge på hele sagen igen.

quote Jeg synes helt klart, at der er behov for at regionsrådet kigger på sagen igen

Peter Jacobsen (DF),  1. næstformand i regionsrådet

- Jeg synes, det er klart problematisk, fordi naturgassen har været et af de meget vægtige argumenter for placeringen i Jyderup, siger Peter Jacobsen (DF), der er 1. næstformand i regionsrådet, og han fortsætter:

- Jeg synes helt klart, at der er behov for at regionsrådet kigger på sagen igen. Det samme bør administrationen gøre, så vi sikrer, at der ikke er andre steder, hvor man ikke har været helt skarp i sine formuleringer, så vi sikrer det rette beslutningsgrundlag.

Men regionsrådsformanden ser ikke nogen grund til at begynde forfra.

- Der er jo rigtig mange ting, der ligger til grund for vores beslutning. Det er en samlet vurdering ud fra mange parametre. Derfor er placeringen valgt, fastslår Heino Knudsen.

I begyndelsen af næste år skal regionsrådet træffe den endelige beslutning om købet af grunden i Tornved, derefter skal byggeriet sendes i udbud.


Nyhedsoverblik