Tørke giver problemer - må bruge vandingsmaskiner for at redde årets høst

Manglen på regn betyder, at grøntsagsavlerne i Lammefjorden må vande for at sikre årets høst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle kender lyden: tjak - tjak - tjak.

Lyden af vandingsmaskinen er helt karakteristisk, som den i pulserende stød sender en lang vandstråle ud over en knastør mark.

- Vi er nødt til at vande det hele. Ellers kommer der ikke noget op, siger Kristoffer Linderoth.

Kristoffer Linderoth er grøntsagsavler på Lammefjorden i Odsherred. Herfra har landmændene igennem årtier leveret nogle af de mest roste grøntsager i Danmark til kunderne - men i år kommer det ikke til at ske uden hjælp.

- Se her, siger han og graver lidt i den lysebrune jord.

- Her ligger frøene i omkring to centimeters dybde i helt tør jord. Det betyder, at de slet ikke vil spire, hvis der ikke kommer frugt nu, siger han.

Man kan se de små gulerodsfrø i rillen. Uden fugt kommer de dog aldrig til at spire.
Man kan se de små gulerodsfrø i rillen. Uden fugt kommer de dog aldrig til at spire. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

- Udfordringen er, at når vi sår gulerødder, så gør vi det i en relativt lav dybde. Men for at få gulerødderne til at komme op, så behøver vi fugt. Fugten er fem-seks centimeter nede lige nu. og den kommer ikke op, med mindre vi tilfører vand, siger han.

Skal vande alt

Kristoffer Linderoth har 100 hektar med gulerødder, og det hele skal vandes, hvis der skal være noget at høste til august.

- Det er klart, at vejret er dejligt nu. Pragtfuldt. Men når man er gulerodsavler, så har vi brug for noget fugt til vores gulerødder, lige nu, siger han.

Kristoffer Linderoth  foran en stor vandingsmaskine. Det er tydeligt at se, hvor jorden er tør, og hvor der vandes.
Kristoffer Linderoth foran en stor vandingsmaskine. Det er tydeligt at se, hvor jorden er tør, og hvor der vandes. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Det er manglen på regn, der skaber problemerne.

- Normalt ville vi have mellem 50 og 60 millimeter regn at gøre godt med i maj alene. I år, så har vi fået mellem en og halvanden millimeter i maj. Så det er næsten det samme som ingenting, siger han og kigger op mod den blå himmel, mens vandkanonen klikker løs bag ham.

Tørkeindeks slår ud

Det er fem år siden, at situationen sidst var så slem. Sommeren 2018 var også meget tør - og det har Kristoffer Linderoth lært af.

- Erfaringen har gjort, at vi har købt mere vandingskapacitet. Men selvom der er mere, så har vi ikke kapacitet nok, siger han, og peger på, at ikke kun gulerødderne skal vandes. Snart skal kartoflerne også vandes, siger han.

Læs også
Kæmpe fjord blev inddæmmet og forvandlet til Danmarks vilde vesten
Læs også
Kæmpe fjord blev inddæmmet og forvandlet til Danmarks vilde vesten

Lammefjorden ligger i Odsherred Kommune. Her er tørkeindekset, der udregnes på kommuneplan, torsdag på 8,6. Det er lige under DMI's definition 'Høj risiko for tørke'. Odsherred er samtidig blandt de kommuner i landet, hvor det er allermest tørt, viser DMI's oversigtsskema. Kun på Bornholm og i Hovedstadsområdet er der mere tørt end her.

Kristoffer Linderoth mener at det er unaturligt, at der næsten overhovedet ikke er kommet regn i maj måned.
Kristoffer Linderoth mener at det er unaturligt, at der næsten overhovedet ikke er kommet regn i maj måned. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

På marken i Odsherred støver det, når Kristoffer Linderoth graver i jorden.

- Før i tiden, der vandede vi for at sikre grøntsagerne størrelse og en bedre kvalitet. Nu vander vi, for at det overhovedet vil spire. Det er unaturligt, siger han.

Stor brandfare i de kommende dage

Selvom der har været mange naturbrande den seneste tid i vores landsdel, så er der dog stadig ikke mange i Vestsjælland.

Beredskabsstyrelsens brandfareindeks på brandfare.dk er i torsdag lavt for Odsherred og Lammefjorden - men stiger i de kommende dage markant i området.

Indekset når det næsthøjeste trin mandag, hvor en stor del af Vestsjælland, Midtsjælland og det vestlige Lolland ifølge indekset har en meget høj brandfare. Tirsdag ser det ud til, at der kan komme en del regn på Vestsjælland, og her rykker brandfaren mod øst, og ligger blandt andet over Faxe og Stevns kommuner.

Kan skade planterne

Selvom vanding hjælper planterne på vej, så er det ikke uden problemer, at man tyer til den metode.

- Når vi vander, så er det en voldsom vanding, som vi foretager os. Det får jorden til at slime til. Så kan de små frø desværre ikke så godt komme igennem. Men den risiko er vi nødt til at løbe på nuværende tidspunkt, siger han.

Vandingsmaskinerne kører konstant lige nu i Lammefjorden.
Vandingsmaskinerne kører konstant lige nu i Lammefjorden. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Ifølge DMI, så må grøntsagsavlerne i Odsherred forlige sig med en helt tør weekend forude.

Først på tirsdag ventes der tidligst regn i Odsherred. Her lover vejrudsigten til gengæld regn i endog meget store mængder i Lammefjorden, hvis man skal tro DMI. 

Her vil der ifølge prognosen komme kraftig regn med op til 77 millimeters nedbør i løbet af få timer.


Nyhedsoverblik